Obljetnica osnutka 134. domobranske pukovnije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Sjećanje na branitelje biogradskog i stankovačkog kraja
Nažalost, u razdoblju od kolovoza 1994. do prosinca 1995. smrtno je stradalo pet pripadnika pukovnije, a njih dvadeset je lakše ili teže ranjeno. Mnogi hrvatski branitelji položili su živote da bismo mi u miru živjeli, stoga im za to uvijek moramo biti zahvalni, kazao je Čerina
Velimir BRKIĆ
a Na Gradskom groblju Biograd, kod centralnog križa, položeni su vijenci u spomen na poginule branitelje

U povodu 23. obljetnice osnutka 134. domobranske pukovnije na Gradskom groblju Biograd, kod centralnog križa, položeni su vijenci i zapaljene svijeće, dok će se misa zadušnica održati u nedjelju 20. kolovoza, u 10:30 sati, u Župnoj crkvi sv. Stošije na biogradskom Poluotoku.

Vijence su položili zapovjednik pukovnije Josip Čerina, načelnik Stožera Denis Brzić, zapovjednik 1. pješačke bojne Ivica Kapitanović Šulc, zapovjednik Samostalne domobranske bojne Biograd Darko Banić, biogradski gradonačelnik Ivan Knez, benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić te filipjanski načelnik Zoran Pelicarić Peco.

- Ovu postrojbu su činili iskusni branitelji koji su obranili biogradski i stankovačkog kraj. Najprije su se okupili u 134. brigadi, zatim zbog dolaska UN-a i preustroja HV-a prelaze sredinom 1992. godine u samostalne domobranske bojne Biograd, Benkovac i Obrovac, koje su ustrojavanjem 134. domobranske pukovnije ušle u njezin sastav, kazao je Josip Čerina.

Mijenjao se naziv postrojba, ali riječ je uglavnom o istim braniteljima. Branili su i obranili crtu bojišnice dugu više od 40 kilometara od Raštana Gornjih do Bile Vlake.

- Kroz postrojbu je prošlo oko pet tisuća branitelja, a njih 2.505 je sudjelovalo u oslobađanju Ravnih kotara i Bukovice u operaciji Oluja te su nakon toga sudjelovali u drugim operacijama hrvatskih snaga, istaknuo je Čerina.

Zapovjednici bojni bili su: Ivica Kapitanović Šulc, zapovjednik 1. pješačke bojne; Mile Rončević i Joso Šarlija, zapovjednici 2. pješačke bojne; Ante Perica i Željko Ušljebrka, zapovjednici 3. pješačke bojne; Davor Bačić i Merfi Brzić zapovjednici topničko-raketnog diviziona, a Denis Brzić je bio načelnik stožera pukovnije.

- Nažalost, u razdoblju od kolovoza 1994. do prosinca 1995. smrtno je stradalo pet pripadnika pukovnije, a njih dvadeset je lakše ili teže ranjeno.

Mnogi hrvatski branitelji položili su živote da bismo mi u miru živjeli, stoga im za to uvijek moramo biti zahvalni.

Trebamo se sjetiti i zahvaliti hrvatskim braniteljima koji su preživjeli rat i njihovim obiteljima na žrtvi i doprinosu za slobodu koju imamao, naglasio je Čerina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (1 glasova)