Održana fešta u Bibinjama posvećena svecu zaštitniku

Slika korisnika valentinam
Nakon veličanstvene procesije s kipom sv. Roka, uslijedio je zabavni dio
Pred velikim brojem vjernika koji su nazočili ovom svečanom euharistijskom slavlju mons. Tomo Vukušić govorio je o ljubavi, poštenju, odricanju i prije svega pomoći bližnjemu
Ophod prolazi šetnicom uz more u Starom selu

Među svecima koji se osobito štuju je i sveti Roko koji je zaštitnik od kužne epidemije, rana i kolere. Iznimno štovanje toga sveca u katoličkoj tradicijskoj baštini na osobit način ogleda se u Bibinjama gdje se Velika Gospa i sveti Roko svetkuju s najvećom vjernošću i pobožnošću.

Crkva - simbol i srce Bibinja

Uz feštu sv. Roka, nebeskog zaštitnika koji se prvi put spominje 1214. godine, neizostavni dio je i doček fešte kad se i ove noći s utorka na srijedu na Talinama organizirala velika zabava, na kojoj su mještani i posjetitelji mogli uživati u glazbi. Pred nepreglednim mnoštvom ljudi, domaćih i stranih, točno u ponoć u uvali Jaz postavila se hrvatska zastava i započeo je veliki vatromet.

Dan fešte sv. Roka započeo je jutarnjom misom u Starom selu u baroknoj crkvi sv. Roka iz 16. stoljeća, danas "glavnom simbolu i srcu Bibinja". Predvodio ju je don Anton Budinić, mladomisnik iz Malog Lošinja.

Svečanu misu u zajedništvu s bibinjskim župnikom don Zdenkom Milićem, i subraćom svećenicima je predvodio mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH, profesor, teolog, novinar, demograf.

Pred velikim brojem vjernika koji su nazočili ovom svečanom euharistijskom slavlju mons. Tomo Vukušić govorio je o ljubavi, poštenju, odricanju i prije svega pomoći bližnjemu.

Pjesma zaštitniku

Mnogi katolički vjernici bibinjske i susjednih župa, te turisti hodočastili su u crkvu svetog Roka, a središnja svečanost je završila s veličanstvenom procesijom, jednom od najdomjivijih i najljepših u Zadarskoj županiji i šire.

Prolazi šetnicom uz more u Staron selu, koje predstavlja povijest, dušu i srce Bibinja, gdje novi naraštaji njeguju tradiciju svojih djedova i očeva.

"Zdravo Roko, odvjetniče, slavni Božji ugodniče…", refren je pjesme posvećene svetom Roku kojim je vjernički puk u procesiji pratilo kip ovoga sveca.

Blagdan zaštitnika sela, sv. Roka, tradicionalna je prigoda da se okupi cijela obitelj, prijatelji i turisti te da se uz bogat stol vesele do večeri. Vrhunac bibinjske fešte bio je na SC Crljenica gdje je koncert imao Mladen Grdović.

Emocije

Mladen je na veličanstven, jedinstven način tisućama nazočnih pjesmama i porukama između njih prenio emocije koje krase njegovu 40- godišnju karijeru. i to već od prve pjesme "Evo mene dobri ljudi".

Usprkos sedam uzastopnih koncerata u posljednjih 15-a dana, Mladen je sa svojom dobro uvježbanom grupom Romantik održao koncert za pamćenje. Dao je sve od sebe, i više od toga. I to ne s bevandom već s bocom vode u ruci i vjerovali ili ne, s nula promila u krvi.

On im je u svojim pjesmama donosio slike, mirise i okuse ovog kraja, Zadra, otoka, Dalmacije, Hrvatske... Redao se hit za hitom. A Mladen ih ima: "Crveni Ferrari", "Košulja bila", "U ranu zoru", "Proplakat će kamen bili", "Oči boje lavande", "Boliš me ljubavi", "Uzorita", "Dalmatinka mala", "Za sva vrimena"... Pjevao je i Cocine hitove koje slave splitskog Hajduka.

Bruno Bugarija, načelnik, Šime Sekula, donačelnik, Jure Fuzul, direktor Turističke zajednice, blistali su od sreće i zadovoljstva. A Bibinje je gorjelo od bengalki u čast nebeskog zaštitnika svetog Roka i kralja zabave, 59-godišnjeg Mladena Grdovića.

Popularni zadarski pjevač i kantautor prvi put je zapjevao sa četiri godine. Publika u kuhinji bili su otac Bepo, majka Vera, brat Paulo, sestra Luiza, te njihovi rođaci i susjedi. Nazvaše ga Robertino po pjevačkom čudu od djeteta iz Italije.

S petnaest godina ima prvi bend Dalmati i to ljeto nastupaju u turističkoj Crvenoj luci i Sukošanu, na terasi tadašnjeg restorana, uz Jadransku cestu Kod križa. Repertoar su mu talijanske canzone i svjetski evergreeni.

Potom s tad već slavnim Zadraninom, pjevačem i pjesnikom Tomislavom Bracom Ivčićem nastupa kao Duo Pegla, a njihova se kazeta prodala u danas nevjerojatnih 400 tisuća primjeraka.

Grdović svoj prvi samostalni album "Doviđenja" objavljuje 1988. godine i odmah osvaja Zlatnu ploču. Pristiže i Mladenov najveći hit "Dalmatinac sam", kojemu je autor glazbe. U duetu sa sjajnim tenorom Bepom Matešićem, nastupa na splitskim festivalima i izvodi svoje svima znane hitove: "Nije u šoldima sve" i "Tu je moj dom".

Svojevrsni kormilar hrvatske glazbene scene u svojoj karijeri je 17 puta bio u Australiji, 25 puta u Americi i Kanadi, Južnoj Americi, a nastupe u Europi i Hrvatskoj i ne broji. Prošao je više od tri milijuna kilometara, iza njega su bezvremenski hitovi, albumi i nagrade, a ispred njega brojne dogovorene gaže.

Za vatrenu atmosferu prije i poslije fascinantnog Mladenovog koncerta bila je zadužena grupa Vista, moćno glazbeno iznenađenje iz Zadra u sastavu: Josipa Mustać, Dino Bajlo, Tomislav Bubić, Goran Jureško, Adrian Černigoj i Joso Milin.

Dijelio siromasima

Sveti Roko, uzor je sveca mučenika. Poznato je da je rođen 1295. godine na jugu Francuske od bogatih roditelja te da je odgajan u strogom kršćanskom duhu.

- Još prije nego je navršio 20 godina ostao je bez roditelja. Što je tada učinio? Prodao je sve, podijelio siromasima, i pošao na put prema Rimu na kojem je kao i na povratku, pomagao oboljelima od kuge pa je na kraju i sam obolio.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno