Održana sjednica ninskog Gradskog vijeća

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
"NA TAPETU" PRORAČUN
Razlog je svakako i povećanje broja poreznih obveznika. Posebice se to može primijetiti kod broja poreznih obveznika, koji su vlasnici kuća za odmor, čiji se broj od 678 u 2014. do prvog tromjesečja ove godne popeo na 1.146., a jedan od razloga većeg ostvarenja prihoda je i porezna reforma
Marin GOSPIĆ
Vijećnici raspravljali i odlučivali o šesnaest točaka, među kojima su bile i donošenje odluke o prihvaćanju polugodišnjeg obračuna proračuna Grada Nina za 2017. godinu

U četvrtak je održana druga sjednica Gradskog vijeća Grada Nina u ovom sazivu na kojoj su vijećnici raspravljali i odlučivali o šesnaest točaka, među kojima su bile i donošenje odluke o prihvaćanju polugodišnjeg obračuna proračuna Grada Nina za 2017. godinu, kao i donošenje odluke o prihvaćanju rebalansa proračuna za tekuću godinu. Sjednicom je predsjedao predsjednik GV Grada Nina, Marko Burela.

Porast od 239 posto

Prema prikazu obračuna polugodišnjeg proračuna, Grad Nin je u prvom tromjesečju ove godine ostvario višak prihoda i primitaka u iznosu od 7.153.183,42 kuna, a kada se tome pribrojio doneseni višak prihoda i primitaka iz prethodne godine, ukupan višak prihoda i primitaka je nakon prvih šest mjeseci ove godine iznosio 7.858.809,70 kuna. Ukupni prihodi Grada ostvareni su za 10.189.880,84 kuna više ili 239 posto više nego u istom izvještajnom razdoblju prethodne godine, čemu je prvenstveni razlog prihod od prodaje građevinskog zemljišta, ali isto su tako značajno porasli prihodi od tekućih donacija, upravnih i administrativnih pristojbi i svih poreza. Razlog ovome je svakako i povećanje broja poreznih obveznika. Posebice se to može primijetiti kod broja poreznih obveznika, koji su vlasnici kuća za odmor, čiji se broj od 678 u 2014. do prvog tromjesečja ove godne popeo na 1.146. Također je na sjednici istaknuto kako je i jedan od razloga većeg ostvarenja prihoda i porezna reforma.

Kapitalne i tekuće pomoći od drugih proračuna su isto porasle i to za 127 posto u odnosu na prošlu godinu. U ovo spadaju tekuće pomoći iz državnog proračuna, odnosno Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijke solidarnosti za program pomoći u kući starijim osobama, 22.950,72 kuna; Ministarstva kulture za program Kulturnog ljeta, 14.400,00 kuna te Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta za program ljetne škole predškolskog odgoja vrtića, 3.000,00 kuna. Iz županijskog proračuna je dobiveno tekuće pomoći u iznosu od 66.035,18 kuna i to za program pomoći u kući starijim osobama (42.894,70 HRK), program Kulturnog ljeta (6.000,00 HRK) i za izbore (17.140,48 HRK).

Najveći porast prihoda, čak 27.247,54 posto ostvaren je prodajem nefinancijske imovine, to jest građevinskog zemljišta od čega je ostvaren prihod od 9.649.444,49 kuna.

Donesen i rebalans

Ukupno ostvareni prihodi i primitci iznosili su 17.524.087,67 kuna što znači da je u prvih šest mjeseci ostvareno 42,81 posto planiranog za ovu godinu. Rashodi su iznosili 10.370.904,25 kuna što iznosi 25,34 posto plana za 2017.

O obračunu polugodišnjeg prorčuna su gradske vijećnike izvijestili su gradonačelnik Emil Ćurko i pročelnica za gospodarstvo i financije, Radmanka Subotić, a nakon kraće raspave, prijedlog je prihvaćen s devet glasova za i 3 suzdržana.

Pod drugom točkom vijećnici su raspravljali o izmjenama i dopunama proračuna Grada Nina za tekuću godinu. Ovim izmjenama i dopunama novoutvrđeni proračun Grada Nina iznositi će 40.828.100,00 kuna. Ove izmjene i dopune su prihvaćene s devet glasova za, jednim protiv i dva suzdržana.

Gradsko vijeće je jednoglasno podržalo odluku kojom su zgrada škole i sportske dvorane s pripadajućim zemljištem darovani Osnovnoj školi Petar Zoranić. Kako je istaknuto na sjednici, osnovne škole spadaju u nadležnost Županije, a ne gradova pa se stoga i išlo na ovakvu odluku.

U daljnjem tijeku sjednice vijećnici su odlučivali o o izradi Urbanističkog plana uređenja TN Zaton i obalnog pojasa „Zaton 1“, izmjenama i dopunama Programa održavanja komunalne infrastrukture te gradnji objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2017. godinu., kao i imenovanju ulica u Ninu i Zatonu. Sve su ove odluke prihvaćene jednoglasno.

U Komunalcu i Nin turizmu bez oporbe

GV je donijelo i odluke o imenovanju članova Skupštine tvrtki Komunalac d.o.o. i Nin turizam d.o.o. U Skupštinu Komunalca su imenovani: Emil Ćurko, Aldo Zekanović, Goran Utković, Marko Burela i Nikolina Liverić. U Skuštinu Nin turizma imenovani su Emil Ćurko, Ante Matković, Vesna Jasna Relja, Ines Jakovčević i Nikolina Liverić.

Obje odluke su izazvale nezadovoljstvo članova oporbe, budući da među imenovanima nije bilo ni jednog njihovog predstavnika, tako da su oba imenovanja prihvaćena sa sedam glasova za i pet protiv.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)