U malom Kraju feštalo se na velikoj Ribarskoj noći

Slika korisnika valentinam
Vratio se smijeh, radost života, ljepota zajedništva, pjesma i ples
Prva ribarska noć u Kraju održala se na lokaciji kod samostana sv. Duje. Za oko tisuću feštara bilo je spremljena svježa divlja tuna na žaru, rižoto s plodovima mora te ostale delicije krajskih ribara Bare, Šime, Jure, Ivana, Marka, te dvije Ane, Margarite, Gabrijele i drugih
Velimir BRKIĆ
Pripadnice ljepšega spola posebno su se dobro zabavljale

 U Kraju na otoku Pašmanu gdje živi oko trista žitelja prezimena Bačinić, Peričić, Bobić, Ugrinić, Božić, Lukačić, Kuštera, Goleš, Ljubanović, Benčić, Mazić i Poljak, a ljetuje barem deset puta više Slovenaca, nakon dugo pamtljive fešte Gospe od Anđela i nostalgične Mišulića siđe, održana je prva, povijesna Ribarska noć.

Uz blagoslov Općine Pašman prvu Ribarsku noć je organizirala Udruga mladih Porcijunkula iz Kraja.

- Ime je izabrano po nebeskoj zaštitnici Gospi od Anđela na čiji blagdan, 2. kolovoza, vjernici mogu dobiti potpuni oprost grijeha tzv. porcijunkulski oprost, kazao je Šime Bačinić, predsjednik Udruge, te nastavlja:

- Na blagdan 1208. u Porcijunkulu kod Asiza u dogodilo se obraćenje utemeljitelja franjevačkog reda, sv. Franje Asiškog, ističe Bačinić.

Prva ribarska noć u Kraju održala se na lokaciji kod samostana sv. Duje. Za oko tisuću feštara bilo je spremljena svježa divlja tuna na žaru, rižoto s plodovima mora te ostale delicije krajskih ribara Bare, Šime, Jure, Ivana, Marka, te dvije Ane, Margarite, Gabrijele i drugih.

Za glazbeni program zaduženi su bili Šime Ivčić i Trio fešta koji su feštu doveli do samog usijanja.

- Ovo je definitivni povratak Raja u Kraj, u naš život. Vratio se smijeh, radost života, ljepota zajedništva, pjesma, ples i veselje, tvrdi Mladen Lukačić, ovdašnji ribar i turistički djelatnik.

A čim je svoj nastup započela Emilly iz Kraja, pjevačko iznenađenje večeri, započela je jednosatna vulkanska erupcija oduševljenja, pjesme i urnebesnog plesa. Svi su se gibali u ritmu evegreena, domaćih hitova i Emiillynih vlastitih pjesama, što je bilo zadivljujuće.

Emica Božić Emilly svoju pjevačku karijeru je započela u društvu Duška Lokina s kojim je imala niz koncerata. Studijski album "Ljubav je sve" snima s Lokinom i Džoom Maračićem Makijem na kojem samostalno izvodi pjesmu "Ni na na na". U duetu s Duškom Lokinom na Splitskom festivalu izvodi pjesmu "Čeka me Dalmacija".

Pored Slovenaca najvatreniji fešari su bili polaznici "Harmony programa za promicanje zdravog života" koji ljetuju u Kraju.

- I ova veličanstvena, spektakularna Ribarska noć će postati sastavni dio "Harmony programa", koji omogućuje da kroz život prolazimo bezbrižnije, lagodnije, s manje opterećenja i više povjerenja u sebe, ljude, vegetarijanstvo, životne situacije i duhovnu zaštitu, poručila je Vesna Brkić, predsjednica.

Za prijevoz ekipe Zadarskog lista na Pašman u Kraj i natrag u Biograd bili su zaduženi Jakov i Tino s ribarskim brodom Barakuda.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (2 glasova)