Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Ante Matulović dobio otkaz

18.08.2018. 12:47
Ante Matulović  dobio otkaz


Ante Matulović, legendarni igrač uz Zadrove generacije iz 80-tih, dobio je otkaz radnog mjesta u KK Zadar. Prema prvim, neslužbenim informacijama, Matulović je otkaz dobio kao posljedicu odluke nadzornog odbora kluba i nove sistematizacije radnih mjesta. Teoretski, otkaz je uslijedio zbog ukinuća radnog mjesta tj. kao tehnološki višak. Isprva, Matulović je bio zaposlen na radnom mjestu pomoćnog trenera, ali je u međuvremenu premješten na poslove osiguranja i organizacija utakmica.
Direktor KK Zadar Željko Žilavec jučer nam nije htio dati izjavu o tome što se zapravo dogodilo, ali kako piše zadarski.hr, iako je otkaz je klupskoj legendi potpisan još početkom srpnja, Matulović je "plavu" kuvertu našao tek prekjučer, u svom poštanskom sandučiću, neposredno prije sprovoda još jedne klupske legende Đure Stipčevića.
Navodno, radni odnos u KK Zadru Matuloviću prestaje 31. kolovoza, a nakon skoro pola stoljeća djelovanja u klubu, otkazna otpremnina mu iznosi 18.160 kn. No unatoč gorčini zbog načina na koji je otpušten, Matulović je sigurno bio svjestan da se o njegovom otkazu razmišlja već duže vremena. Nekolicina ljudi unutar kluba rekli su nam da to ipak nije put na koji se način rješavaju klupske legende. Poglavito u tako složenoj socijalnoj i zdravstvenoj situaciji.
Jednostrane informacije potvrđuju netransparentnost poslovanja i djelovanja sustava pod nazivom KK Zadar koji godišnje košta porezne obveznike više od 11 milijuna kuna, bez značajnijih sportskih uspjeha. Uz sve to, nova uprava na čijem čelu je direktor Željko Žilavec ponaša se kao krizni stožer Chryslera iz doba kad ga je vodio legendarni Lee Iacocca. No Iacocca je, podsjetimo ovog ekonomistu, izvukao američkog proizvođača automobila iz minusa od miljardu dolara do plusa 6 milijardi dolara.
Na drugu stranu, a prema istim izvorima, Matulović je propustio niz prilika za betoniranje svog statusa unutar kluba i nije jedini kojem uprava, bez toga jesu li sportske legende ili dugogodišnji djelatnici, sprema otkaz. Po izvorima bliskim klubu, imao je priliku steći potrebne kvalifikacije za određena radna mjesta, ali to nije iskoristio. No, Matulović je ipak bio trener prve momčadi, trener mlađih uzrasta i nekolicine mladih reprezentativaca. Jasno je da KK Zadar ima velikih problema s financijama, ali da je zbog Matulovićeve plaće ugrožena likvidnost kluba, priča je za malu djecu. Posebno je zanimljiva Matulovićeva izjava u kojoj mu je, navodno uprava rekla kako mora pronaći sponzora za svoje radno mjesto što je novi oblik neoliberalnog poslovnog razmišljanja u kojem se direktor kluba, koji "arči" novce poreznih obveznika u čudu pita zašto se javnost zanima za otkaz jednoj od košarkaških legendi Zadra.