Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na Baninama se svakodnevno traži mjesto više!

19.08.2018. 09:30
Na Baninama se svakodnevno traži mjesto više!


 Sedam godina ili 77, jutro ili večer, ljeto ili zima… Športsko- rekreacijski centar Višnjik među Zadranima poznatiji kao Banine postao je pravi sportski raj na otvorenom. Sve je jasnije da su Banine možda najbolji projekt koji je napravljen za njegove građane, a zahvaljujući kojem su na listu svojih prioriteta svi oni stavili upravo – zdravlje i rekreaciju!
ŠRC Višnjik Zadranima svakodnevno nudi, kako bi se reklo od 0 do 24, obnovljenu atletsku stazu, novoizgrađenu trim-stazu presvučenu crvenim tartanom, četiri vanjske teretane, tri košarkaška terena, odbojkaško igralište, igralište za badminton, četiri terena za mali nogomet s umjetnom travom, rukometno igralište, poligon za crossfit, veliki travnati nogometni teren… Za svakoga ponešto. Uistinu je jedinstveni sportski centar u Dalmaciji, pa i šire.
Ono što veseli više od samih tehničkih detalja je to da se na Baninama svakoga dana traži mjesto više! Građani Višnjik sve intenzivnije koriste, pa se tu može naći mnoštvo sportaša, rekreativaca, majki i očeva s djecom, umirovljenika… građani raznih profila i potreba. Banine čak koriste i turisti koji su na odmoru u Zadru i koji ne mogu ne zamijetiti ovo fantastično mjesto za vježbanje i rekreaciju!


Brzi hod, trčanje, crosfitt
Posjetili smo Banine u petak navečer i zatekla nas je upravo onakva slika kakvu smo očekivali. Mnoštvo ljudi svih generacija. Neki vježbaju na poligonu, neki igraju košarku, drugi trče po trim-stazi, a između svih njih trči i igra se mnoštvo djece koje su na Banine doveli roditelji jer žele da su im djeca na svježem zraku.
Na trim stazi sreli smo dvoje prijatelja, Milu (72) i Đenku (67). Često znaju doći na Banine i odraditi turu brzog hoda, a usput pretresti događaje od prošlog tjedna.
– Ovo je fantastično što su napravili od Banina. Zadranima je ovako nešto itekako trebalo. Ima za djecu i za odrasle, ima mjesta za sve uzraste. Vidjeti ovoliko mladosti i općenito naroda da se bavi aktivnošću teško se može opisati riječima. Bravo Zadar! kazali su Mile i Đenka.
Među rekreativcima smo zatekli i talijanski par Federica (40) i Anastasiu (38) iz Milana, koji su na odmoru u Zadru i nisu mogli odoljeti, a da ne posjete Banine. I sami su sportski tipovi, i svakodnevno se bave sportom i trude se živjeti što aktivnije.
– Ovo je mjesto zaista odlično. Moja supruga vježba preskakanje zida na crosfitt poligonu jer se priprema za spartansku utrku u rujnu u Italiji, a ja joj pravim društvo vježbajući na drugim spravama, kazao je Federico.


Teško je naći mjesto
Na Baninama smo sreli i Martinu, mladu majku petipolgodišnje Tie, kojima je svakodnevna rutina dolaziti na tamošnja igrališta.
– Tu 'visimo' skoro svaku večer. Cijeli svibanj i lipanj smo dolazili, onda smo srpanj i dio kolovoza pauzirali zbog vrućine, i sada smo se vratili i dolazit ćemo sigurno do sredine listopada, ovisno o vremenu, kazala je Martina dodavši kako su današnje Banine, za razliku od onoga što su bile, za svaku pohvalu, pogotovo za djecu!
– Sviđa mi se što ih možemo dovesti negdje gdje se mogu bezbrižno igrati i družiti. Ovo je počelo biti toliko popularno mjesto da jedva nalazimo slobodan kutak, kazala je naglasivši kako djeca zaista guštaju te kako ih je užitak gledati kako se igraju jer se u posljednje vrijeme ta igra na otvorenom nekako počela gubiti.
Jedina mana koju bi izdvojila su kemijski toaleti.
-Nisu nam baš dragi ovi wc-i. Kada si s djecom, onda ti wc uvijek treba, a ovi kemijski su dosta mračni i bude malo nezgodno. Osim toga, sve ostalo je za svaku pohvalu! kazala je Martina.