DANI VITEZOVA VRANSKIH U Vrani na stotine vitezova i preko 7.000 posjetitelja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
13. povijesno-scenski spektakl na novoj lokaciji
Kao vječno raskrižje putova oduvijek se za Vranu isplatilo boriti. Vranski vitezovi ni danas je ne prepuštaju zaboravu, naslanjaju se na vitezove templare iz 12. stoljeća te ivanovce iz 13 i 14. stoljeća. Mi na ovaj način evociramo uspomene na križare, kršćanske borce za očuvanje vjere i svoje domovine, naglasila je Danijela Vulin
Velimir BRKIĆ
Bogati srednjovjekovni sajam

Trodnevni povijesno-scenski spektakl, trinaesti po redu "Dani vitezova vranskih" bit će zlatnim slovima upisan u povijesnim knjigama ove manifestacije koja je poput raskošnog povijesnog filmskog spektakla. Dok se u nedjelju navečer održao u Pakoštanima, na moru između dva mula ma pakoškoj rivi pod nazivom "Velika pomorska noćna bitka", u petak i subotu noćne bike nisu održane kod Maškovića hana u Vrani.
Spektakl svih spektakla u 13-godišnjoj povijesti održavanja "Dani vitezova vranskih" i upriličenih 38 noćnih bitaka križara i Osmanlija, dva dana za redom održana su oko 500 metara iznad Starog grada Vrane koji je u srednjem vijeku odigralo ključnu ulogu u hrvatskoj povijesti, zidina Gradine, Castrum Aureanae, utvrde templara i ivanovca te vranskih priora.

Reflektori podsjećali da nismo u 15. stoljeću

- Riječ je fascinantnom prirodnom okruženju, o kotlini okruženoj brdima, prirodnim tribinama, kod izvora Pećina od kojeg se od kraja 1. stoljeća poslije Krista putem rimskog akvedukta u dužini od 42 kilometara vodom opskrbljivao Zadar, kazala je Danijela Vulin, direktorica TZO Pakoštane.
Pakoštanci su u više od 15 dana uređivali novo poprište povijesne bitke, uredili prilazne puteve, podignuli tri mosta preko potoka-jaruge, podignuli su i viteške tabore, srednjovjekovne sajmove, viteška borilišta, utvrdu. Tek su reflektori podsjećali da nismo uistinu u 15. stoljeću.
- "Noćna bitka za Vranu" je izrežirana kao dio srednjovjekovnog povijesno-scenskog spektakla što je bio neponovljiv doživljaj za sve gledatelje. Nije nimalo lako rekonstruirati povijest iz koje iskaču davni junaci, templari, vransko plemstvo, paše.

Spomen na vitezove templare

Općina Pakoštane, Turistička zajednica i Udruga Vitezovi vranski organiziraju spektakl na povijesnim prostorima gdje su se odigravali mnogi značajni događaji hrvatske povijesti. U dva dana u Vrani nazočilo je preko 7.000 posjetitelja.
- Kao vječno raskrižje putova oduvijek se za Vranu isplatilo boriti. Vranski vitezovi ni danas je ne prepuštaju zaboravu, naslanjaju se na vitezove templare iz 12. stoljeća te ivanovce iz 13. i 14. stoljeća. Mi na ovaj način evociramo uspomene na Križare, kršćanske borce za očuvanje vjere i svoje domovine, naglasila je Vulin iz organizacije manifestacije.
Još od 9. stoljeća na ovim su se prostorima gajile kršćanske vrijednosti i čuvao hrvatski identitet.

Sastavni dio povijesti

- Vitezovi vranski proizašli su iz spomena na vitezove templare iz 12. stoljeća. U Vrani su se nalazili i znakovi kraljevskog dostojanstva kojim su se služili papinski legati prilikom krunidbe hrvatskih i hrvatsko-ugarskih vladara. Time je u osobi priora vranskog u doba Ivana Paližine (priorata) bila koncentrirana velika crkvena, politička i vojnička moć, kazala je Vulin.
Na trenutak se posjetitelju učini kao da je i sam sastavni dio vranske povijesti.
- Ova povijesno-turistička manifestacija ima međunarodni karakter jer osim domaćih, gostuju i viteške skupine iz Slovačke, Mađarske, Slovenije, Češke i BiH, ukupno oko 400 sudionika, što onih okupljenih u viteške skupine, što lokalnog stanovništva, kazala je Vulin.

 

Sudionici povijesno-scenskog spektakla

 

Trodnevna zbivanjima u Vrani i u Pakoštanima još su jednom prikazala bitke između kršćanske i osmanlijske vojske na autentičnim lokacijama u kojim su sudjelovali: Družba vitezova Zlatnog križa Donja Stupica, udruga Lipicanska barokna raskoš, udruga Sv. Juraj, Dubovački streličari, udruga Karlovačkih bubnjara Carolosboom, Kliški uskoci, Red vitezova Ružice Grada, Vitezovi Herceg Stjepana Kosače, Šibenska gradska straža, Vitezovi kralja Zvonimira, Kuburaško društvo Tri kralja, Vitezovi zelengradski, Hollek Hungarica, Povijesno-plesna udruga Kontea iz Konjščine, Povijesna postrojba koprivničkih mušketira i haramija, Udruga viteški red sv. Nikole Varaždin, udruga Lubussa, udruga Tlačni iz Spuhlje Slovenija, Red čuvara Grada Zagreba, Majstor Janez - manufaktura, Povijesna postrojba Jajce, Orijentalni ples Sheherezade Zagreb, Knezovi Posedarski, Vitezovi vranski…

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno