Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Knežević: Treba nam hitan sastanak s gradonačelnikom

18.08.2020. 14:19


Dosadašnja situacija vezana uz turističku sezonu, na našem području nije loša. Mogli bismo reći da je zadovoljavajuća s obzirom na to da imamo situaciju bez presedana zbog pandemije koronavirusa. U razgovoru s mojim kolegama, ugostiteljima saznao sam da im je sezona lošija za oko 40 posto u odnosu na prošlu godinu, a što se mene konkretno, tiče ja sam na oko 50 posto prometa u odnosu na lani. Ali, to ovisi i o lokaciji jer sam malo ‘uvučen’, komentirao je jučer poznati zadarski ugostitelj i predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije Stipe Knežević dodajući, kako se najviše boji jeseni i drugog vala pandemije koju najvaljuju i stručnjaci – epidemiolozi.


Više obrta zatvoreno, nego otvoreno
– Mislim da je krajnje vrijeme da imamo sastanak s gradonačelnikom Brankom Dukićem kako bismo vidjeli i dogovorili se što i kako dalje jer nam svi predviđaju jako tešku jesen. Bojim se da bi moglo puno ljudi ostati bez posla. Mjere koje su do sada donesene kako bi se obrtnicima i poduzetnicima olakšalo preživljavanje uskoro ističu i zbog toga se moramo dogovoriiti. Mi koji radimo cijelu godinu ne znamo što nas čeka. Moj je prijedlog da se cijene najma javnih površina i poslovnih prostora spuste i do 50 posto. I inače, znamo kakve su zime u Zadru, a sad pogotovo. Osim toga s početkom pandemije, gradski oci su donijeli i odluku i o jeftinijim komunalijama za 15 posto za obrtnike. Međutim, nama cijelo vrijeme stižu računi u punom iznosu pa ne znamo ni što je s tim, upozorava Knežević.
Inače, prema podacima Obrtničke komore Zadarske županije od početka pandemije odnosno, od uvođenja mjera Stožera civilne zaštite, dakle, od 19. ožujka ove godine, obrt je odjavilo 146 obrtnika, ali u istom razdoblju Zadarska županija bilježi i 92 novootvorena obrta.


U Cehu proizvodnog zanatstva pet obrta manje
– Od 146 obrtnika koji su zatvorili, nažalost, nemamo pokazatelje koliko ih je na Zavodu za zapošljavanje, otišlo u mirovinu ili se zaposlilo kod drugog poduzetnika te koliko su ti obrtnici zapošljavali radnika, a također, nemamo pokazatelje jer obrtnici nemaju obvezu dostave takvih podataka, objasnio je Ivo Marin tajnik Obrtničke komore Zadarske županije.
Tajnik Marin je još dostavio zanimljive podatke u brojkama, pa je tako u Cehu proizvodnog zanatstva pet obrta zatvorilo svoja vrata, a jedan je otvoren. Kad je riječ o uslužnom zanatstvu 56 ih je zatvorilo, ali ih je isto toliko i otvorilo. Što se tiče ugostiteljstva i turizma 42 obrta su zatvorena, a šest ih je otvorilo. Zatvoreno je i 18 trgovina, a deset trgovina je otvoreno.
U prijevozničkoj djelatnosti 15 ih je zatvorilo, a pet otvorilo. U ribarstvu i poljoprivredi zatvorena su tri obrta, a otvoren je jedan, dok je frizera i salona za uljepšavanje zatvoreno sedam, ali ih je i otvoreno 13.