Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mavra: Svima nam je gušt dolaziti na trening

18.08.2020. 11:50


Direktor kluba Željko Žilavec, trener Veljko Mršić i igrač Dominik Mavra otvorili su sezonu u KK Zadar, barem što se tiče konferencija za medija. Naravno da su se proteklih godina »pressice« održavale u drugačijem ambijentu, sve je bilo opuštenije i više-manje sve je bilo poznato. Naravno, »novo-normalno« je odradilo svoje pa su naši sugovornici bili »pod maskama«, a već u uvodu je direktor napomenuo kako je mnogo više nepoznanica, nego poznatih stvari.
– Znamo kada bi trebala krenuti HT Premijer liga, znamo da ABA liga ima termin početka 03. listopada, ali sve ostalo je u fazi nagađanja – ističe Žilavec, dodavši:


Iz dana u dan
– Svi smo svjesni da se situacija mijenja iz tjedna u tjedan, iz dana u dan. Znamo da sve države imaju svoja pravila vezana uz ovu situaciju. Sve države imaju svoje mjere. Naravno, tako ima i Hrvatska i mi se naravno držimo svih mjera. Ono što mogu napomenuti da su nam stigla dva nova igrača, da su testirani i da su negativni i da sada prolaze karantenu od sedam dana, nakon čega će opet biti testirani. Ako im i tada test bude negativan, priključit će se momčadi.
Svakako da je situacija vezana uz domaće prvenstvo kud i kamo povoljnija, nego samu ABA ligu koja okuplja više država. Službeno vodstvo lige još nije se oglasilo vezano uz tehničke detalje odigravanja utakmica i, kao i ostatak klubova, i u KK Zadar čekaju neke nove informacije.
– Što god sada kažemo, to bi bila nagađanja. Mi čekamo službenu potvrdu od vodstva ABA lige o početku lige. Ono što je najvažnije u ovom trenutku je naša odgovornost. Sigurno ćemo uskoro obaviti i razgovore s čelnim ljudima Višnjika koja će se ticati zaštite igrača i zaštite našeg stručnog stožera. Također bih želio zahvaliti i epidemiolozima u Zadru, kao i Zavodu za javno zdravstvo i svim liječnicima s kojima imamo odličnu suradnju i koji nam maksimalno izlaze u susret.


Dobri treninzi
Dominik Mavra jedini je Zadranin u nekoj užoj rotaciji u rosteru. Svakako da je tu i mladi Duje Brala, kao i dio juniora koji su trenirali s prvom momčadi, ali jedino je sigurno da će »ozbiljne« minute od Zadrana iduće sezone imati samo Mavra. A »play« Zadra izuzetno je zadovoljan načinom na koji se odrađuju pripreme.
– Sretan sam što sam tu u Zadru i što je mnogi igrača od prošle sezone i dalje u rosteru. Nekako želim da nastavimo ono što smo započeli lani – kaže Mavra.
A Veljko Mršić, po riječima Mavre, radi dobar posao.
– Pripreme idu jako dobro, svi dajemo sve od sebe, pristup je na zaista visokoj razini i svi radimo ono što trener traži od nas. Zaista treniramo jako, ali nema nikakve nervoze. Svima nam je gušt dolaziti na treninge i spremati se za novu sezonu.
A kako novi trener i izbornik hrvatske reprezentacije vidi uvodna dva tjedna priprema…
– Sve ide dobro. Po planu. Nemamo većih problema. Imali smo doduše sitniju ozljedu Duje Brale, koji je radi toga propustio tri dana treninga, ali sve drugo ide kako smo i zamislili. Dečki rade dobro, a nadam se da ćemo se uskoro i kompletirati i da ćemo od idućeg tjedna imati cijelu momčad na okupu. A to znači da ćemo četiri tjedna biti kompletni prije prve utakmice u HT Premijer ligi.
Najavio je trener Zadra i prvu pripremnu utakmicu.
– U petak igramo protiv Alkara.
Naravno, od prve utakmice se ne može očekivati Bog zna koliko velike stvari i neka spektakularna igra. Vjerojatno će trener Zadra davati priliku svima, a to će ujedno i igračima biti svojevrsna nagrada za kvalitetne treninge.
– Zaista radimo dobro i iz dana u dan sve bolje izgledamo. Dosta je igrača bilo priključeno iz juniorskog pogona i oni su nam dosta i pomogli. Zadar definitivno ima potencijala u mladim igračima, a mi polako sve to slažemo. Zadovoljan sam načinom na koji sve to izgleda.
Darko Planinić? Novi igrač Zadra ili…
– Radimo na tome – kaže Mršić.
Što znači da se ipak ugovor (vjerojatno otvoreni) još nije potpisao…
– Prije desetak dana sam se čuo s Planinićem i predložio mu jedan vid suradnje. Kako je on reagirao najbolje pokazuje činjenica da je nakon dva dana bio s nama i krenuo trenirati. Ne vjerujem da će tu biti problema i da ćemo uskoro staviti na papir sve ono o čemu smo pričali.
I još je nešto trener Zadra kazao.
– U normalnoj situaciji mi ne bi mogli njega potpisati pa eto, da nam bar kod nečega korona ide na ruku.




Stranci i mladi igrači
Upitali smo i zadarskog trenera o malom broju zadarskih igrača u rosteru te dovođenju značajnog broja stranaca, kao i o sportskoj politici kluba.
– Svakako da je cilj da u budućnosti da bude što više Zadrana u momčadi i igrača iz omladinskog pogona te da se što više igrača priključuje Mavri i Duji Brali. Nama je cilj ove godine da domaći igrači budu nositelji, a stranci oni što će pomoći domaćim igračima da momčad bude što kvalitetnija. Jednostavno nismo u financijskoj mogućnosti da potpisujemo ekstra strance. Također teško je očekivati i od stranaca, pogotovo onih koji su prvi puta u Europi da budu nositelji u prvoj sezoni.
Kako većina igrača, pogotovo stranaca, imaju ugovor na samo jednu godinu, na koji način oni mogu pomoći klubu u budućnosti, ako se i pokaže da imaju kvalitetu, s obzirom da im ugovor traje relativno kratko?
– Uvijek možemo produžiti ugovor, ako vidimo da ima interesa za dugogodišnju suradnju. Svakako da klub, kroz igrače poput Brale ili Paponje gleda dugoročno. A isto tako je teže u ovoj situaciji razmišljati dugoročno, jer na kraju krajeva ne znamo niti što će biti s ovom sezonom. I sami agenti igrača su istaknuli želju za dugoročnom suradnjom ako želje bude. Nama su stranci ove godine poprilično jeftini i neće nam biti problem uz malo povećanje ugovora, produljiti suradnju, ukoliko budemo to odlučili napraviti. Večina ugovora je na jednu godinu radi naše želje.
 


Košarkaš Splita pozitivan na koronavirus


Jedan igrač košarkaškog kluba Split pozitivan je na koronavirus te su svi članovi kluba koji su bili njim u kontaktu u samoizolaciji, doznaje Hina u nedjelju od Luke Brčića, načelnika Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.
– Prema najnovijim saznanjima situacija u košarkaškom klubu Split je pod epidemiološkim nadzorom i svi igrači i članovi uprave kluba koji su bili u kontaktu sa zaraženim košarkašem u samoizolaciji su – rekao je Brčić u poslijepodnevnim satima.
Ovo ovo je prvi slučaj u Splitu da je neki od sportaša iz prvoligaških klubova u tom gradu pozitivan na koronavirus.
 


Nema žurbe po pitanju sportskog direktora


Direktoru kluba Željku Žilavcu postavilo se pitanje u vezi sportskog direktora, odnosno ostaje li i dalje Branimir Longin na toj dužnosti.
– U ovom trenutku nismo imali potrebe tražiti sportskog direktora i žuriti s tom odlukom, kako je roster već zatvoren – napomenuo je Žilavec, a na pitanje kada će se riješiti status Longina, odgovor je:
– Do početka sezone.
 


Pad prihoda od ulaznica neće biti nepremostiva šteta


Sve je više očito da će se utakmice odigravati bez prisustva gledatelja. Koliko će to utjecati na financijsku sliku kluba?
– Sigurno da će nam to biti određen problem. Ipak, valja napomenuti da se klub posljednje tri godine financijski stabilizirao i ovu situaciju bih u ovom trenutku nazvao jednom preprekom. Naravno da će nam nedostajati igrati pred gledateljima, a prije svega mi je žao radi samih gledatelja. Pogodit će nas pad prihoda, ali daleko od toga da će nam taj pad nanijeti nepremostivu štetu.
 


Mnogo pitanja…


Koliko je teško »planirati« sezonu, a ne znati hoće li se uopće neke utakmice moći igrati?
– Vjerujem da će se HT Premijer liga sigurno normalno igrati – na gore postavljeno pitanje odgovorio je Mršić. No, ABA liga će imati mnogo većih problema, a toga je svjestan i sam Žilavec.
– Nitko ne zna u ovom trenutku kako će se i u kojem formatu igrati ABA liga. Treba ispoštovati različite mjere država, a sami čelnici ABA lige moraju stupiti u kontakt s epidemiološkim službama svake države i vidjeti kakve opcije na raspolaganju. Ako se bude i mijenjao oblik natjecanja, morat će se sve usuglasiti s klubovima i obavezama prema nacionalnim prvenstvima. Nama je najvažnije da budemo odgovorni prema sebi i da mi ne budemo ti radi kojih će se neke utakmice odgoditi – ističe Žilavec.
 
 


Stipčević iznad mogućnosti budžeta


Rok Stipčević je potpisao za Krku?
– Bilo je razgovora s Rokom Stipčevićem, ali je taj igrač ipak iznad našeg budžeta.
Izašla je informacija da je Stipčević jeftiniji od nekih igrača Zadra.
– On je skuplji od našeg najplaćenijeg igrača – odgovorio je Mršić.