Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

MEĐU NAJBOLJIMA Zadar ostvario 63 posto lanjskog turističkog prometa!

18.08.2020. 09:45


Iako je broj novooboljelih od koronavirusa drastično povećan, te se brojke ipak nisu odrazile na turističku sezonu u našem gradu. Naprotiv, najnoviji podaci Turističke zajednice Grada Zadra govore o izvrsnim turističkim rezultatima ostvarenim u prvoj polovici kolovoza.
Naime, kada je riječ o broju noćenja, Zadar je za prva dva tjedna kolovoza ostvario 63 posto prošlogodišnjeg prometa. To nas svrstava među gradove s najboljim turističkim prometom u Hrvatskoj te zasad u Zadru nema trendova većih odlazaka gostiju zbog Covida-19. Broj gostiju koji su jučer boravili na području našega grada iznosi 7.991 gostiju, od čega 6.587 stranih i 1.404 domaćih. Istoga dana prošle godine u Zadru je boravilo 20.423 turista, što je pad od 61 posto. kažu u TZ-a Grada.


Nitko se nije nadao ovakvim rezultatima
No, zato je izvrsna situacija u broju gostiju, noćenja i dolazaka za prva dva tjedna kolovoza. Osim rezultata od već spomenutih 63 posto noćenja ili 214.596, odnosno minusa od samo 37 posto u odnosu na prošlogodišnjih 338.549 noćenja, zabilježene su i sljedeće brojke: imamo 38.343 dolazaka ili 49 posto manje nego lani kada je u istom razdoblju Zadar imao 74.865 dolazaka, odnosno 51 posto prošlogodišnjeg prometa za isto razdoblje prošle godine.
Što se tiče gostiju, zabilježena je brojka od 52 posto lanjskog prometa, odnosno 47.561 njih u odnosu na prošlogodišnjih 90.619. Ovo su rezultati kojima se doista nitko, osobito u ožujku i travnju, nije nadao te su u Turističkoj zajednici Grada Zadra iznimno zadovoljni ovakvim rezultatima. Razumljivo, s obzirom da iza njih stoji jako puno rada i marketinških aktivnosti kako bi se goste uvjerilo sa isplati doputovati u Zadar, čak i u situaciji koronakrize.
Naime, i dosadašnji su rezultati Zadar i našu županiju svrstavali među najbolje u Hrvatskoj, o čemu govore i podaci za lipanj prema kojima je Zadar bio bolji čak i od najjačih turističkih destinacija – Poreča, Pule, Umaga, Medulina i Malog Lošinja koji su tek kasnije nadoknadili izgubljene brojke. Riječ je o gradovima koji su redovito među deset najboljih po turističkom prometu, no Zadar ih je u lipnju pretekao, što dovoljno govori o organizaciji TZ-a i svih turističkih djelatnika oko prihvata gostiju u koronakrizi.


Izvrsne brojke u nautici
Direktor zadarske Turističke zajednice Mario Paleka smatra neočekivano dobrim turističke rezultate.
– Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima, a bili bismo zadovoljniji da su rezultati još bolji, no da nam je netko u travnju ili svibnju rekao da ćemo ostvariti ove brojke, ne bismo vjerovali. Stoga želim istaknuti kako i u posezoni očekujemo ovakve rezultate nadajući se da neće biti eskalacije korona virusa. Teško je prognozirati u kojem bi se obimu ti rezultati ostvarili, s obzirom da se situacija oko Covida mijenja iz dana u dan, ali nam upravo dosadašnji rezultati na razini grada i županije daju nadu da bismo i u posezoni mogli ostvariti dobre rezultate, kaže Paleka, navodeći pak i dva nedostatka ove sezone koji će se na jesen još više osjećati.
– Nedostaje nam velik broj aviogostiju, a drugi je problem potrošnja koja je evidentno manja, što će također utjecati na sve koji se bave turizmom, trgovinom, ugostiteljstvom i agencijskim aktivnostima. No, trebamo biti optimistični i vjerovati kako će i posezona biti zadovoljavajuća, pogotovo zbog nautičkog turizma. Naime, ovom prilikom treba svakako istaknuti da je nautički sektor ove sezone odradio izvrstan posao, zbog čega se nadamo da će se to nastaviti i u rujnu i listopadu, poručuje Paleka.




U apartmanima odsjelo 52,30 posto gostiju
Zadar, dakle, zaista može biti zadovoljan ostvarenim brojkama, a evo i ostalih podataka koji govore o tome kakvu vrstu smještaja gosti u našem gradu najviše vole. Naime, i dalje prednjače tzv. objekti u domaćinstvu, odnosno apartmani, u kojima je odsjelo 52,30 posto gostiju. U hotelima boravi tek 24,47 posto njih, slijede ostali ugostiteljski smještaji s 10,77 posto gostiju, nekomercijalni smještaj sa 7,07 posto te kampovi sa svega 5,39 posto.
Prema najnovijim podacima Turističke zajednice Grada Zadra, Nijemci su i dalje najbrojniji gosti te je na jučerašnji dan u Zadru boravilo njih 2.166. Iznenađenje su domaći gosti koji i dalje čvrsto drže drugo mjesto s obzirom da ih u Zadru trenutno boravi 1.404. Na trećem su mjestu Poljaci kojih je 966, Slovenci, 527, Austrijanci, 414, Česi, 398, Slovaci, 346, Mađari, 284, Talijani, 267, a najmanje je Francuza, njih 185. Kao što vidimo, iako su Talijani nekad bili među najbrojnijim gostima, osobito u kolovozu kada počinje njihov ferragosto, ove su godine zbog Covida na samom dnu ljestvice.