Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Od petka darivanje krvi u Poliklinici

18.08.2020. 09:37


Od petka, 21. kolovoza, svi dobrovoljni darivatelji krvi, moći će darovati krv na novoj lokaciji – u zgradi Poliklinike.
Naime, zbog epidemije koronavirusa onemogućen je dolazak darivateljima u krug Opće bolnice zbog čega su darivatelji zadnjih nekoliko tjedana mogli darivati krv u prostorijama Srednjoškolskog đačkog doma.
– Zbog ove pandemije nismo mogli organizirati darivanje krvi u sklopu bolnice i našega odjela te smo ovo ljeto ‘lutali’ dok nismo našli adekvatne prostorije. Bili smo tako jedno vrijeme u HNK, pa u Đačkom domu. Međutim, ovo nije bilo adekvatno rješenje jer su darivatelji bili zbunjeni zbog promjena lokacija. Osim toga, škola uskoro počinje te smo morali iseliti iz Đačkog doma pa smo odlučili dok traje ova situacija s koronavirusom biti u prostoru Poliklinike. Darivatelji će moći ući u zgradu s lijeve strane, gledajući na Polikliniku s glavnog ulaza, dakle na suprotnoj strani od Zavoda za javno zdravstvo. Ovo smo napravili kako se ne bi miješali s ostalim pacijentima i tamo ćemo imati svoju trijažu, rekla nam je dr. Marijana Nadinić, voditeljica Odjela transfuzije dodajući kako dobrovoljni darivatelji mogu dati krv utorkom i petkom ujutro te srijedom poslijepodne.
Inače, ljetni mjeseci su vrijeme kada je uvijek povećana potreba za zalihama krvi. Upitali smo kakva je situacija ove godine te jesu li potrebne manje zalihe krvi budući da ima manje turista.
– Zalihe su za sada zadovoljavajuće, ali još uvijek molimo darivatelje da dođu iako nemamo zabrinjavajuću situaciju. Uvijek tijekom ljeta imamo jaču potrošnju krvi i krvnih pripravaka, a ove godine ta je potrošnja veća i zbog ‘hladnih programa’ koji su krenuli, a koji su, zbog epidemije, bili odgađani. S obzirom na manji broj turista, ne mogu reći da je manja potrošnja nego što je bila prethodnih godina. Osim toga, imamo sve više hematoloških pacijenata koji svakodnevno trebaju krvne pripravke te su i oni izuzetni potrošači, rekla je dr. Nadinić. Naglasila je kako zahvaljujući dobrim ljudima, koji se uvijek spremno odazivaju na akcije, imaju stabilne zalihe, ali svaka je doza krvi zlata vrijedna.