Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pomozite pronaći velikog kita u Velebitskom kanalu

18.08.2020. 13:55


Dva tima istraživača Instituta Plavi svijet u Velebitskom kanalu tragaju za velikim kitom (Balaenoptera physalus). Kako bi životinju što prije pronašli potrebna im je pomoć, kako u potrazi na moru, tako i svaka informacija o lokaciji u koliko neto ugleda ili susretne životinju.
– Ako ga susretnete dojavite nam to čim prije jer su naši istraživači od jutra na moru! Facebook Viber, WhatsApp ili jednostavno pozivom na broj +385 98 976 0271, poručili su istraživači Instituta Plavi svijet, a Grgur Pleslić, direktor znanstvenog projekta Jadranski projekt dobri dupin pri Institutu, kazao je kako je moguće da se radi o dvije jedinke.
– Zadnja dojava koju smo dobili je da je kit viđen u moru kod Ražanca. U relativno malom vremenskom razmaku dobili smo i dojavu da je viđen ispred Stare Novalje te da se kreće u pravcu Luna. Jučer smo imali dojavu da je viđen ispred Omišalja na Krku pa se najvjerojatnije radi o dvije jedinke. Podijelili smo se u dva tima i tragom tih dojava pretražujemo Velebitski kanal u pravcu sjevera. Nadamo se da ćemo životinje pronaći što prije, a onda ćemo ih poslikati i utvrditi njihovo zdravstveno stanje. Ukoliko bude moguće uzet ćemo i uzorak tkiva za daljnje genetske i toksikološke pretrage, rekao je Pleslić te pojasnio kako kod ove vrste kita svaka jedinka ima jedinstvenu leđnu peraju kao što ljudi imaju jedinstvene otiske prsta. Stoga, kaže, ukoliko uspiju pronaći i slikati životinju, mogu podatke razmijeniti s kolegama s cijelog područja Sredozemlja i tako doznati radi li se o već poznatim jedinkama, odnosno saznati nešto više o životinjama koje su ovo ljeto odabrale Jadran za prebivalište. Pleslić ističe kako nije čudno da ova vrsta kita zalazi u uske prolaze i među otoke ali upozorava sve one koji se eventualno nađu u blizini da životinje ne naganjaju i ne uznemiravaju već da o lokaciji na kojoj su ih vidjeli dojave Institutu.
– Ne treba zaboraviti da su oni kod kuće, a mi kod njih u gostima. Zato treba uživati u prizoru ukoliko se na njih naiđe, poručio je ovaj istraživač dodajući i da su veliki kitovi potpuno bezopasni za ljude. Hrane se, kaže, zooplanktonom, te do sada nije zabilježen ni jedan slučaj agresivnog ponašanja kita prema ljudima.
Velike kitove su još u svibnju u Jadranu primjetili ribari, ali na otvorenom moru. U rijetkim slučajevima dođu blizu obali, a već su se pojavljivali u Velebitskom kanalu, u paškoj uvali, pa čak i u Novigradskom moru. Ono što je važno, jako su snalažljivi i slučajevi nasukavanja ove vrste kita nisu zabilježeni u Sredozemlju.