Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

SASTANAK SVIH ZDRAVSTVENIH SLUŽBI Županijski stožer zabrinut zbog porasta broja oboljelih

18.08.2020. 11:03


Zbog eskalacije broja novih slučajeva zaraze covidom-19 Stožer civilne zaštite Zadarske županije jučer je održao sastanak s ravnateljima svih zdravstvenih ustanova na području naše županije. Sastanku su, osim predstavnika Zadarske županije, nazočili i predstavnici Opće bolnice Zadar, Specijalne ortopedske bolnice Biograd na Moru, Psihijatrijske bolnice Ugljan, županijskog Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za hitnu medicinu te Doma za starije i nemoćne Zadar.
O temi sastanka, kao i glavnim zaključcima o još boljoj zaštiti građane i turiste naše županije razgovarali smo s načelnikom Stožera, dožupanom Šimom Vickovićem, koji nam je nakon dogovora s ravnateljima ustanova i njihovim pomoćnicima rekao:
– Tema sastanka bilo je stanje vezano za covid-19 na području naše županije. S obzirom da nam je cilj maksimalno rasteretiti Zavod za javno zdravstvo dogovorili smo način uzimanja briseva u Covid ambulanti na Ravnicama i u mobilnom timu. Određeni dio pacijenata koji se naruči preko Zavoda odsad ćemo uputiti na Covid ambulantu na Ravnicama. S obzirom da je povećana koncentracija uzimanja briseva u Zavodu, sada ćemo to disperzirati prema Covid ambulanti i mobilnom timu županijskog Zavoda za hitnu medicinu, kaže Vicković.


Čekaju nove upute
Iako se već danima govori o novim mjerama koje će Nacionalni stožer uputiti lokalnima, dožupan kaže kako još nisu dobili nikakve upute.
– Čim stignu nove upute postupat ćemo po njima, ali zasad još nema nikakvih službenih naputaka Nacionalnog stožera, ističe Vicković.
Građani tako iščekuju nove mjere s obzirom da se već danima u javnosti spominju još rigoroznija pravila poput onih o nošenju maski u svim zatvorenim prostorima, pa i na radnom mjestu, a čak bi se ovelo i nošenje maski na otvorenom prostoru. Postrožile bi se i mjere na događajima oko kojih trenutačno ima najviše kontroverzi, a to su svadbe, zbog kojih sve veći broj mladenaca iz mjeseca u mjesec otkazuje svoja vjenčanja.
Naime, prema trenutačnim najavama za koje se neslužbeno saznalo iz Nacionanog stožera, broj uzvanika na svadbama ograničio bi se na tridesetak njih, no budu li svadbe i dalje izvor zaraze, svečanosti bi mogle okupiti samo mladence, kumove i užu rodbinu. Slično se već dogodilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji, s obzirom da se velik broj građana koronom zarazio upravo na svadbama.


Ograničenja na svadbama
Najavljuju se i ograničenja javnih okupljanja, što posebno zabrinjava pjevače koji već mjesecima negoduju zbog nemogućnosti održavanja koncerata i koji su, uz glumce i ostale kulturne djelatnike, već apelirali na Nacionalni stožer da popuste s mjerama. Od toga, međutim, neće biti ništa.
Naprotiv, već se čekaju nove mjere Nacionalnog stožera vezane za pohađanje nastave u školama, što naravno ovisi i o kapacitetima škole te će u tom smislu u problemu biti one koje rade u tri smjene, kakvih ima i u našoj županiji. Ostaje stoga čekati nove mjere Stožera, a Stožer Zadarske županije u tom je smislu već održao sastanak s ciljem donošenja što učinkovitijih mjera radi zaštite svojih građana i gostiju koji borave na našem području.
Naime, upravo zbog specifičnosti ovogodišnje sezone vezano uz bolest covid-19, županijski Zavod za hitnu medicinu nedavno je osnovao i poseban tim za testiranje na covid-19. Odluku o njegovu osnivanju donio je Stožer civilne zaštite Zadarske županije, a njime koordinira Zavod za hitnu medicinu, prema protokolu Alena Medića, voditelja Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, ujedno člana Stožera. Stoga će mobilni tim Zavoda sada pruzeti dio posla Zavoda za javno zdravstvo kako bi rasteretili njegove djelatnike, što će također biti od velike pomoći u situaciji sve većeg broja oboljelih.