SVETI ROKO »Kad je riječ o kršćanima, potrebna je pomoć Neba«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U Bibinjama obilježen blagdan njihovog sveca zaštitnika
Sveti Roko je sa samo 33 godine života umro od bolesti kuge. Sedam stoljeća poslije njegove smrti pojavila se zarazna bolest koronavirus. Evo prigode okrenuti se našem uzoru svetom Roku i od njega više nego ikada zatražiti zagovor kod Majke Božje da kod svojega Sina Isusa Krista izmoli ozdravljenje i nestanak ove bolesti, kazao je don Zdenko Milić, župnik Bibinja
Leo BANIĆ
Svečev kip nose bibinjski mladići i muževi

Svi to znaju, nebeski zaštitnik Bibinja, samostalnog općinskog središta s preko 4.000 stanovnika koji se prvi put spominje 1214. godine, je sveti Roko, hodočasnik, dobrotvor, zaštitnik od kuge i kolere.
- Život je htio, Bog je htio da je nebeski zaštitnik Bibinja sveti Roko. Rođen 1295. godine u francuskom Montpellieru u bogatoj obitelji duboko usađenih kršćanskih korijena, već s 20 godina je izgubio oba roditelja. Roko Isusovu zapovijed ljubavi prema bližnjemu shvaća i prakticira posve ozbiljno. Prodao je sva svoja dobra, a novac podijelio siromasima i nemoćnima te se kao siromašan hodočasnik uputio prema Rimu. Na tom putu pomaže svim ljudima oboljelim od kuge, kolere i gube. Iscrpljen i bolestan biva potjeran u šumu. Od kuge umire 1327. u 33 godini života, kazao je don Zdenko Milić, župnik Bibinja, u svom obraćanju zadarskim medijima.

Uvukao se pod kožu

- Sedam stoljeća poslije njegove smrti pojavila se zarazna bolest koronavirus. Evo prigode okrenuti se našem uzoru svetom Roku i od njega više nego ikada zatražiti zagovor kod Majke Božje da kod svojega Sina Isusa Krista izmoli ozdravljenje i nestanak ove bolesti. Ali, znamo da će uslišenje doći ako mi kao ljudi, baš kao sveti Roko svojim dijelima to i zaslužimo, poručio bibinjski župnik.
Središnja svečana misa zbog virusa Covid-19 održana je u dvorištu barokne crkve sv. Roka iz 17. stoljeća. U zajedništvu s don Zdenkom Milićem i subraćom svećenicima koncelebrirano euharistijsko slavlje je predvodio mons. Ivica Petanja, krčki biskup.
- Postoje sveci koji su se tako duboko uvukli pod kožu ljudima, da je nemoguće zamisliti da bi bilo razdvojenosti između toga sveca i ljudi. Jedan od takvih je sv. Roko koji se jako štuje u Bibinjama i s kojim su Bibinjci jako povezani. Ti sveci mogu se usporediti s narodnim junacima, herojima. U određeno vrijeme, kad se narod nađe u potrebi, u velikim teškoćama, kad ne može sam riješiti probleme, potrebna mu je pomoć sa strane.
Kad je riječ o kršćanima, potrebna je pomoć Neba. Ljudi pronađu svece za koje smatraju da su im u takvom trenutku blizu, da ih razumiju, da im mogu biti od pomoći, naglasio je biskup Petanja.

​Zdravo Roko, odvjetniče, slavni Božji ugodniče

Svečanost je završila s veličanstvenom procesijom, jednom od najdojmljivijih i najljepših u Zadarskoj županiji i šire. Prolazi šetnicom uz more u Staron selu, povijesti, duše i srce Bibinja gdje novi naraštaji njeguju »gene kamene« slijedeći tradiciju svojih djedova i očeva.
»Zdravo Roko, odvjetniče, slavni Božji ugodniče…«, refren je pjesme posvećene svetom Roku kojim je vjernički puk u procesiji pratilo kip ovoga sveca. Slavlje se nastavilo uz bogat obiteljski stol.
Općina Bibinje i Turistička zajednica općine Bibinje zbog pogoršanog stanja s bolešću koronavirusa ovog puta na Sportskom centru Crljenica nisu organizirali tradicionalno spektakularni koncert s poznatim estradnim pjevačima. Zbog epidemioloških mjera bio je okrnjen i prigodan program u povodu blagdana Velike Gospe i dočeka blagdana Sv. Roka na Talinama.
Vrhunac se zbio točno u ponoć, veličanstveno-spektakularni morski vatromet mamio je uzdahe oduševljenja i pljesak nazočnih.

Ocjena: 
Prosječno: 4.3 (3 glasova)