Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Aladrović: Tržište rada stabilno i oporavljeno od covid krize

18.08.2021. 11:20


Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović izjavio je u srijedu da je tržište rada stabilno i oporavljeno od covid krize te u punom zamahu.
– Podaci za prvih 15 dana kolovoza govore nam da idemo u dobrom smjeru. Prelazimo iz faze očuvanja radnih mjesta u fazu kreiranja radnih mjesta, rekao je Aladrović novinarima uoči sjednice užeg kabineta Vlade.
Očekuje stabilne podatke o tržištu rada i da će Hrvatska zadržati najveći broj zaposlenika u posljednju 21 godinu, koliko ih na taj način statistički prati.
U idućem će razdoblju biti izazov naći adekvatnu radnu snagu, a ministar također očekuje porast radničkih primanja.
No, i dalje je potreban oprez zbog covid krize, kao i financijska pomoć pojedinim granama gospodarstva kako bi se zadržala radna mjesta.
– Mjere za očuvanje radnih mjesta proširene su za srpanj, a za kolovoz nemamo nekakve intenzivne zahtjeve od poslodavačkih udruga jer se vidi snažni ekonomski rast. Snažna turistička sezona je pozitivno utjecala na tržište rada i poslovnu sposobnost poduzetnika, kaže Aladrović.
Treba se stoga koncentrirati na pojedine sektore kojima je potrebna pomoć, iako se i oni sve više smanjuju, pa Aladrović očekuje da ćemo u idućem razdoblju više novca iz državnog proračuna uložiti u nova radna mjesta.
O tome tko ima pravo za potporu za kolovoz još nije bilo razgovora jer gotovo svi mogu neometano raditi i ostvarivati poslovnu aktivnost, a nakon godišnjih odmora predstoje o tome razgovori s  Hrvatskom udrugom poslodavaca i sindikatima.