Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Primjeri yakishime posuđa daju uvid u unikatni japanski senzibilitet

18.08.2021. 11:10


U Arheološkom muzeju Zadar jučer je otvorena izložba Izložba Yakishime – Earth Metamorphosis (Yakishime – metamorfoza zemlje) koja predstavlja yakishime tehniku izrade keramike u kojoj se neglazirani glineni predmeti pale na vrlo visokim temperaturama od 1200 do 1300°C. Izložba je realizirana u suradnji Arheološkog muzeja Zadar, Grada Zadra, Veleposlanstva Japana i Japanske fondacije.


Raznolikost japanske kulture
Na otvaranju izložbe, u Arheološkom muzeju Zadar, okupljenima je predstavljena ova tradicionalna izrada keramike, a cilj izložbe je probuditi svijest o dubini i raznolikosti japanske kulture i njene kreativnosti.
Otvorenju izložbe prisustvovali su kustosica Morana Vuković, Kazumasa Miyazaki, savjetnik i zamjenik šefa misije iz japanskog veleposlanstva, Dina Bušić, pročelnica Odjela za kulturu i šport Grada Zadra te Ivan Šimunić, pročelnik Odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske Županije.
– Našem je muzeju iznimna čast što smo mogli ugostiti ovakvu svjetsku izložbu koja promiče bogatstvo i raznolikost japanske kulture, rekla je na otvaranju kustosica Morana Vuković dodavši da joj je postavljanje ove izložbe bila iznimna čast, ali i izazov.
– Jedan od većih problema našega Muzeja je nedostatak zasebne izložbene dvorane koju većina muzeja posjeduju, a taj problem nastojimo rještiti u suradnji s Gradom Zadrom i Zadarskom županijom. Stoga je najveći izazov bio uklopiti izložbu japanske keramike unutar stalnog postava srednjega vijeka. Međutim, budući da izložba japanske keramike prezentira tehniku korištenu još od 4. stoljeća pa sve do danas, mislim da smo dobili skladnu interakciju ovih dviju izložbi u istom prostoru, rekla je Vuković zahvalivši se svima na suradnji.


Gastronomska poveznica
Kazumasa Miyazaki, savjetnik i zamjenik šefa misije iz japanskog veleposlanstva, iskazao je zadovoljstvo što je u Zadru te dodao kako između Zadra i Japana postoji gastronomska poveznica jer naš je grad, kaže Miyazaki, Japancima poznat po izvrsnoj tuni.
– Ta cijenjena riba postala je središte sad već tradicionalne manifestacije Tuna, Sushi & Wine festiva te povezuje Japan i Hrvatsku, a ovaj put se povezujemo ovom putujućom izložbom koja je u Hrvatsku stigla iz Moskve. Prvo je predstavljena u Puli, početkom ove godine, potom u Vukovaru, a zatim u Virovitici i sada ovdje u Zadru, rekao je Miyazaki dodavši kako na ovaj način koriste priliku predstaviti japansku kulturu domaćima, ali i brojnim turistima koji posjećuju Zadar.
Kazumasa Miyazaki predstavio je okupljenima drevnu tehniku izrade keramike. Postupak paljenja pod visokim temperaturama rezultira vitrifikacijom, tj. staklastom površinom i hrapavošću predmeta s naglašenim uzorcima zemljanih tonova.
Konačni rezultati paljenja u pravilu su nepredvidivi pa se keramičari uvijek iznova susreću s izazovima delikatne transformacije gline. Iako je ovo jedan od najosnovnijih i primitivnih načina izrade keramike, u Japanu se razvio u nekoliko smjerova i koristi se neprekidno od srednjeg vijeka do danas, a ovaj je tip keramike postao primaran u 17. stoljeću i dan-danas se zadržao kao glavni oblik proizvodnje u poznatim središtima japanske keramike poput Bizena i Shigarakija.




Ostvarena izvrsna suradnja
Ivan Šimunić izrazio je zadovoljstvo postavljanjem izložbe te je nadodao kako Zadar i Japan odsad imaju i više zajedničkih točaka, a sad i još jednu u vidu predstavljanja kulture.
Dina Bušić također je iznimno zadovoljna predstavljanjem japanske izložbe u Zadru te suradnjom.
– Smatram kako će i Zadrani i naši gosti naučiti nešto više o japanskoj kulturi. Osim što će pogledati ove izloške, mogu naučiti brojne japanske mudrosti, rekla je Bušić te dodala kako se nada da će svi uživati u izložbi.
– Izložba, ostvarena u suradnji japanske fondacije veleposlanstva Japana, Grada Zadra i Arheloškog muzeja Zadar, moći će se pogledati do 17. rujna, a ulaz je slobodan, rekla je Marina Brkić, voditeljica Odjela za marketing i odnose s javnošću Arheološkog muzeja Zadar.
Izložba uključuje i predmete za ceremoniju čaja demonstrirajući kako je ovaj oblik keramike u razdoblju Muromachi (1338. – 1573.) izborio svoj status kroz »wabi-sabi« – specifičan duh japanske estetike koji pronalazi ljepotu u nesavršenom i u izvornoj prirodnosti. Izložba predstavlja i primjere yakishime posuđa dajući uvid u unikatni japanski senzibilit, a zastupljen je i širok spektar dekorativnih predmeta koje su stvorili suvremeni japanski umjetnici ukazujući na vrijednost ove tehnike u kreiranju novih umjetničkih predmeta.