Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Apstraktno-ekspresionističke igre formi i oblika

Autor: Zvonko Čulina

17.09.2008. 22:00
Apstraktno-ekspresionističke igre formi i oblika

Foto: Zvonko ČULINA



Izložbu je otvorila galeristica Ružica Župan, a o radu i djelu umjetnice prozborio je prof. Igor Rončević s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu
Nedavno završena izložba slika Claudie Kruschel u ovdašnjoj ‘Maloj galeriji’ u okviru «Novigradskog kulturnog ljeta 2008.», a u organizaciji Turističke zajednica i Općine Novigrad, te i naknadni posjet i razgovor s umjetnicom, njezin autentični slikopis, životni put i (ne samo) umjetnički senzibilitet potiče na razmišljanje. Na otvaranju izložbe koju je svojim prikladnim, ali toplim riječima otvorila galeristica Ružica Župan, a o radu i djelu umjetnice prozborio prof. Igor Rončević, istaknuto je da iako je znanstvenica, biologinja (završila biologiju na Sveučilištu Greifswald-Njemačka), Claudia Kruschel je prvenstveno profinjena, obrazovana i visoko senzibilizirana umjetnica.
Rođena je 1968. god. u Njemačkoj, odrasla u Berlinu, 1992. preseljava se u SAD-e gdje 1992. studira slikarstvo (Fine-ART) na Sveučilištu Oregon. Obrazovanje nastavlja od 1997. do 2000. na Sveučilištu Miami pod mentorstvom Darby Barrard (druga generacija apstraktnih ekspresionista).
Izlagala je na Umjetničkoj akademiji u Berlinu Lowe Art Museum, New Gallery, Dorsch Gallery, Books and Books Gallery u Miamiju te Hyatt Hotel Gallery – Miami Beach.
2006. godine seli se u Hrvatsku (u Posedarje) gdje živi s mužem Stewartom i kćerkicom Annegret. Od 2008. je članica «ZADARTA», a sudjelovala je u međuvremenu na tri izložbe u Hrvatskoj; u Zadru i Novigradu.
Slika i uglavnom izrađuje umjetničke instalacije za izlaganje ili naručitelje. Slikarstvom se bavi od najranijih dana …
Veoma intenzivno i «produktivno» eksperimentira, sanja i kombinira, a kao profesor na koledžu i teoretizira te druge potiče, inspirira i uvodi u umjetnost. 2000. god. dobila je i nagradu Lowe Art – muzeja u Miamiju. Kako sama kaže u SAD-u se je također intenzivno bavila grafikom, dok su joj slike (po osobnom čitanju američkog opusa) reduciranije, tamnih nijansi i prigušenih kolorita, a dolaskom u Hrvatsku prosinule razigranošću elemenata (življe, pa čak u nekom smislu mrtvih objekata-arhitekture, kuća nanizanih kao da kolo igraju). Kolorit je intenzivniji i svijetliji, utisci vedriji i pozitivniji dok je sve najčešće ipak omeđeno u crno-bijele strukture, tako da cjelokupne kompozicije i boje kroz njih probijaju i «zrače».
Mediteran je unio dodatnu inspiraciju, pitomost i snagu u njen ionako intelektualni (studiozni) pristup slikanju.Tako se sada pretežito nižu apstraktne vedute i sva simbolika primorskih gradića, različitih događanja; stvari, ljudi i životinja a sve u jednoj specifičnoj, njoj svojstvenoj tzv. dekorativnoj dinamici. Claudia Scalise (prof. Likovne umjetnosti sa Sveučilišta Miami u prikladnom tekstu izložbe govori: «Slike C. Kruschel uključuju tendenciju kombiniranja stvarnih objekata i apstrakcije, jedinstvenu upotrebu perspektive i intenzivno korištenje boja i jednostavnih oblika kao što su krugovi i linije kojima izgrađuju svoju slikovnost …».
Zaključio bih: Potaknuta ambijentom i okolinom u kojoj egzistira, neposredno ili iz suodnosa s prošlošću te unakrsnom komunikacijom s proživljenim i sada doživljenim, ona otvorenog duha korespondira, te realizira svoje utiske i senzacije svedene na fundamentalno ne gubeći na konkretnosti dodatno oplemenjavajući svoju fantaziju i njenu simboliku.
Zato je Claudia Kruschel, po učenju, školovanju i izričaju(kako već rekosmo) prvenstveno apstraktni ekspresionist. To diše s njom i u njoj, dočaravajući nam sve to svakim svojim novim djelom kroz svoje osobne male/velike i pune ekspresionističke svjetove.