Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Flota mira za toleranciju u svijetu

Autor: Velimir Brkić

17.09.2008. 22:00
Flota mira za toleranciju u svijetu

Foto: Velimir BRKIĆ



Program i prekrasna tolerantna atmosfera ostaje svim sudionicima u trajnoj uspomeni i sigurno je jedan od boljih načina za povratak mira i tolerancije na ova područja kao i preduvjet za suživot u Europi bez granica, naglasili su koordinatori humanitarne regate Leo Frey i Michael Fuchs, na konferenciji za novinare upriličenoj na jedrenjaku Gideon
Kraljevski grad Biograd na Moru domaćin je humanitarne regate Flota mira “Mirno more” koja zahvaljujući dugogodišnjoj podršci partnera Mobilkom Austrija te opsežnoj potpori hrvatske države, brojnih sponzora i skipera od 13. do 20. rujna jedri hrvatskom obalom.
Pod istom zastavom
Pod istom zastavom okupljena su 104 broda čije posade čine sudionici iz brojnih europskih zemalja s ciljem da se zajednički pomogne rješavanju poteškoća i problema djece i mladeži u Europi. Poticanje razumijevanja i tolerancije između djece i mladih, odbacivanje predrasuda i sklapanje prijateljstva neovisno o etničkoj i socijalnoj pripadnosti su samo neki od ciljeva. Ovogodišnja svojevrsna regata mira, koja je startala s tri skupine brodova, okupila je rekordni broj djece i jedrilica.
– Ove godine postignut je rekord. Na humanitarnoj regati sudjeluje 890 sudionika, 740 socijalno zapostavljene i ugrožene djece iz Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije, Albanije, Kosova i Hrvatske okupljenih uz 155 pratitelja na 104 jedrilice uz odgojne i radne zadatke stječu iskustva u ostvarenju zajedničkih ciljeva i međusobnog pomaganja. Program i prekrasna tolerantna atmosfera ostaje svim sudionicima u trajnoj uspomeni i sigurno je jedan od boljih načina za povratak mira i tolerancije na ova područja, kao i preduvjet za suživot u Europi bez granica, naglasili su koordinatori humanitarne regate Leo Frey i Michael Fuchs, na konferenciji za novinare upriličenoj na jedrenjaku Gideon usidrenom u marini “Kornati” u Biogradu.
– Cilj ovog socijalno-pedagoškog projekta je upražnjavanje tolerancije, odbacivanje mržnje i predrasuda, sklapanje prijateljstva unatoč etničkim i socijalnim razlikama, razvijanje kreativnosti, vježbanje i rješavanje konflikta na miran način te informiranje javnosti o projektu putem medija, istaknuo je Frey.
U 15. godini postojanja Flota mira “Mirno more” djeci i mladeži, koji jedre hrvatskom obalom za mir u svijetu, omogućuje nezaboravni tjedan jedrenja.
– Od početka je mnogo hrvatske djece jedrilo s flotom mira. Već nekoliko godina postoji hrvatska udruga pod imenom “Mirno more”, koja poziva hrvatsku djecu i mlade na tjedan projekata. Na brodu je ove godine prije svega mladež iz Međimurja. Ove godine na sedam brodova je 40-ak djece iz Hrvatske, konstatirao je Leo Frey dodajući kako bi nadasve željeli povećati broj hrvatske djece koja sudjeluju u ovom projektu.
Za ljepše djetinjstvo
“Flota mira” jadranskom obalom plovi od 1994., a u ovom jedrenju sudjeluju djeca uglavnom smještena u različitim SOS dječjim selima, domovima za djecu, terapijskim centrima školskim ustanovama i drugim socijalnim ustanovama, odnosno djeca koja su na bilo koji način zakinuta za bezbrižno djetinjstvo.
– Riječ je o nevladinoj udruzi iz Austrije koja provodi kulturno-socijalne projekte u cilju afirmacije mira, tolerancije i socijalne integracije djece i mladih. Flotu čine brodovi u vlasništvu članova udruge iz Hrvatske i Austrije koji su ustupili svoje jedrilice te pribavili sponzore i skipere, dodao je Milan Šangulin iz biogradske Ilirije koja je jedan od sponzora i domaćin flote.
Bez sudjelovanja naših predstavnika cijeli projekt ne bi imao smisla, s obzirom da su brodovi nazočni svih sedam dana na širokom području Dalmacije. Sastavni dio Flote mira sačinjava i pomoćna ekipa (Safety Team) koju čine članovi službi koje brinu o sigurnosti svih sudionika humanitarne regate.
– Brojne ustanove uključene su u sudjelovanje i daju podršku jedinstvenoj floti mira: Caritas, SOS-dječja sela, Hilfswerk, socijalne stambene zajednice, zdravstvene pedagoške institucije, organizacije za hendikepiranu djecu, brojne školske ustanove te sportska društva, naglašeno je na konferenciji za novinare.
Sinoć je na biogradskom bazenu održana velika svečana priredba sa zabavnim programom organiziranim od same djece u svrhu tolerancije i mira u svijetu te koncert s plesom na otvorenom. U četvrtak prijepodne, sutra, biogradskim akvatorijem, odnosno Pašmanskim kanalom održat će se spektakularno formacijsko jedrenje svih brodova, dok zajednički dio završava puštanjem balona s mirovnim porukama djece u zrak.
Austrijska televizijska kuća ORF i ove godine snima čitavu regatu mira i sva događanja te objavljuje reportažu u udarnom terminu.