Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Haag naredio proširenje potrage za dokumentima

Autor: Denis Romac

17.09.2008. 22:00
Haag naredio proširenje potrage za dokumentima


Zastupnici Hrvatske tvrde da sporni topnički dnevnici iz Oluje vjerojatno uopće ne postoje, ili postoje samo djelomično, odbacujući tvrdnje Haškog tužiteljstva da su “namjerno uklonjeni”
Haški sud naredio je jučer hrvatskoj Vladi da pojača i proširi potragu za topničkim dnevnicima iz Oluje i dokumentima o djelovanju Markačevih specijalaca u toj akciji, zbog kojih je Haško tužiteljstvo prijavilo Hrvatsku zbog nesuradnje i skrivanja dokumenata.
Sudsko vijeće u predmetu Gotovina, kako stoji u odluci koju potpisuje predsjednik vijeća Alphons Orie, zasad je odlučilo ne izdati Zagrebu obvezujući nalog, kako je to tražilo tužiteljstvo, nego je hrvatskoj Vladi dalo dodatno vrijeme za potragu za dokumentima.
Na temelju iznesenih argumenata hrvatske Vlade i tužiteljstva, naime, sudsko vijeće nije u mogućnosti zaključiti postoje li traženi dokumenti ili ne postoje. Iako je Hrvatska osnovala posebnu radnu skupinu koja traga za traženim dokumentima, vijeće smatra da je prikladno dati hrvatskoj strani dodatno vrijeme kako bi radna skupina utvrdila gdje se nalaze traženi dokumenti, ali u ograničenom trajanju, “kako bi Hrvatska dobila priliku ispuniti svoju obvezu pune suradnje s haškim Tribunalom”.
Stoga je vijeće odlučilo naknadno odlučiti o zahtjevu tužiteljstva da Hrvatskoj izda obvezujući nalog, u slučaju čijeg bi kršenja Hrvatskoj prijetila prijava Vijeću sigurnosti zbog nesuradnje.
Rok do 20. listopada
Hrvatska je dobila rok do 20. listopada da pronađe tražene dokumente i dostavi tužiteljstvu sve dokumente koje pronađe. Zagreb do tog roka mora predati sudskom vijeću i tužiteljstvu i iscrpan izvještaj o svemu što je poduzeto u potrazi, s imenima i položajima onih kod kojih su dokumenti pronađeni, kao i transkripte svih obavljenih razgovora.
Tek po istjeku tog roka sudsko vijeće odlučit će hoće li biti održana još jedna rasprava o rezultatima potrage za dokumentima. Jedna usmena rasprava već je održana 18. srpnja, a na njoj je tužiteljstvo optužilo Hrvatsku da skriva važne dokaze na suđenju trojici hrvatskih generala, optuženih za progon Srba iz Krajine 1995. godine.
Sudsko vijeće na taj način udovoljilo je, barem djelomično, odnosno privremeno, zahtjevu predstavnika hrvatske Vlade i veleposlanika u Nizozemskoj Frane Krnića, koji je u srpnju predočio sudskom vijeću rezultate dotadašnje potrage, predloživši nastavak potrage, koja je već bila dala dobre rezultate.
Alibi za neuspjeh tužiteljstva?
Prema tvrdnjama hrvatskih zastupnika, pronađeno je više od 200 traženih dokumenata, zbog kojih je Hrvatska prijavljena, iako tužiteljstvo tvrdi da ih Hrvatska skriva više od 300. Međutim, kako tvrde hrvtaski predstavnici, u dokumentima se ne nalaze nikakvi bitni dokazi protiv generala, jer govore o, primjerice, nabavi fotoaparata ili plaćanju računa. Stoga hrvatska strana sumnja u dokaze tužiteljstva na temelju kojih je uopće podignuta optužnica, ako još uvijek ne posjeduje dokaze za koje tužiteljstvo tvrdi da su krucijalni.
Zastupnici Hrvatske tvrde da sporni topnički dnevnici vjerojatno uopće ne postoje, ili postoje samo djelomično, odbacujući tvrdnje tužiteljstva da su ti dnevnici “namjerno uklonjeni”. Za tužiteljstvo, međutim, riječ je o važnom pitanju, jer bi upravo nestali topnički dnevnici imali dokazati prekomjerno i neselektivno granatiranje Knina, koje je važna karika u izazivanju panike kod stanovništva kao sastavnom dijelu udruženog zločinačkog pothvata i protjerivanja srpskog stanovištva, za koji su optuženi Gotovina, Čermak i Markač.
Gotovinina obrana pak uzvraća da su tobože nestali topnički dnevnici samo alibi za neuspjeh tužiteljstva, koje na dosadašnjem suđenju nije bilo osobito uspješno u dokazivanju prekomjernog i neselektivnog granatiranja Knina.
 


Markotić: Uspjeli smo uvjeriti Haag
Gordan Markotić, pomoćnik ministrice pravosuđa i zastupnik Hrvatske u sporu s tužiteljstvom, smatra da je Haški tribunal udovoljio svim zahtjevima, jer je Hrvatska dobila dodatno vrijeme za istragu. “Sudsko vijeće priznalo je da nije uvjereno da dokumenti uopće postoje, što znači da smo uspjeli u našim argumentima”, izjavio nam je jučer Markotić u povodu odluke iz Haaga, najavljujući nastavak ozbiljne istrage do 20. listopada.