Mandre - biser u bajkovitom okruženju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
mandre_6
Adam VIDAS
Glavna mjesna plaža je plaža Mala Mandra

Zajedničku akciju Zadarskog lista i TZ Zadarske županije "Biramo najuređenije mjesto, općinu i grad" nastavljamo na otoku Pagu, točnije u Mandrama. Prije nego što uđemo u Mandre, podsjetimo da je ovo mjesto bilo proglašeno pobjednikom ove naše akcije 2004. godine u kategoriji mjesta.

Glavne karakteristike Mandra su: malo, mirno mjesto idealno za obiteljski odmor. Njegovi glavni aduti su okruženje čiste, gotovo netaknute prirode i više od deset kilometara idiličnih plaža. Uistinu rijetki biser u bajkovitom okruženju.

Bilo kojim putem da se dođe u Mandre, iz pravca Paga, točnije Šimuna ili iz pravca Kolana, koje je administrativno središte općine Kolan pod koju spadaju i Mandre, na ulazima se nalaze table dobrodošlice. Svi ulazi su besprijekorno čisti i uredni, radilo se i na njihovu hortikulturnom uređenju, a najveći ukras su im suhozidi koji ih okružuju.

Patrola se nastavila šetnjom prema mjesnom portu vođena smeđom turističkom signalizacijom. Table smeđe signalizacije postavljene su još lani i to na svim frekventnim lokacijama u mjestu. Ujedno je na glavnom križanju postavljen i plan mjesta, što maksimalno olakšava snalaženje onih turista koji se prvi put susreću s Mandrama.

Porat koji dušu lječi najjednostavniji je opis male ribarske lučice u Mandrama. Okružen opuštajućim zelenilom borove šume i neodoljivo bistrim morem, a sve skupa uvijeno u opuštajući zvuk cvrčaka ili tišinu, čini idealno mjesto za početak i kraj svake šetnje kroz Mandre. U mjesnom portu se nalazi i ured TZ-a Mandre. Na njegovu pročelju smještene su neizostavne servisne informacije, a od zaposlenih djelatnika svakim danom posjetitelji mogu dobiti sve uobičajene informacije o mjestu, atraktivnim lokacijama u njegovoj blizini poput otočića Mauna, o Pagu, Zadarskoj županiji te ostale prateće informacije. Uz to posjetiteljima su na raspolaganju neizostavni turistički prospekti.

Obilazak Mandra nastavio se šetnjom šetnicom. Praktično je cijela obalna linija šetnica. U skladu s tim postavljene su klupe za odmor, noćna rasvjeta, kante za otpad, a nije izostalo ni hortikulturno uređenje. Uz šetnicu su smješteni i brojni ugostiteljski objekti koji jednostavno mame ljude da sjednu u njihov hlad, popiju prvu jutarnju kavu ili popodnevno osvježenje, uživaju u neobaveznim razgovorima i uz to promatraju otoke Silbu i Olib. Dodajmo kako cijelu šetnicu prate i plaže. Cijele Mandre su u biti jedna velika plaža. Razlog je čisto i nezagađeno more koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Najveći dio obalne linije je uređen, a na pojednim mjestima plaže su uređene benkovačkim kamenom.

Za kraj riječ-dvije o samoj ugostiteljskoj ponudi. Na Pagu ne treba izmišljati toplu ponudu, već samo preuzeti ono što se stoljećima stvaralo i danas je već prepoznato kao vrhunska gastronomska delicija, a to su: paški sir, janjetina, paška žutica i neizostavni riblji specijaliteti napravljeni po starim i originalnim recepturama.

Treća godina s Plavom zastavom

Glavna mjesna plaža je Mala Mandra na kojoj se već tri godine zaredom podiže plava zastava. Na plaži su postavljeni tuševi, sanitarni čvor, svlačionice, psihološka zaštitna linija i drugi potrebni sadržaji. Uz to ispunjen je i glavni kriterij za Plavu zastavu, a to je čisto i bistro more.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno