Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nakon silovanja djevojka emigrirala u Nizozemsku

Autor: Minja Gugić

17.09.2008. 22:00
Nakon silovanja djevojka emigrirala u Nizozemsku


Riječ je o događaju iz veljače 1999. godine kada je Marin Knežević silovao djevojku na poljskom putu u blizini mjesta Crno. Nakon što ga je prijavila djevojka je iz straha za vlastiti život i prijetnji koje joj je upućivao njegov stariji brat Tihomir, bila prisiljena povući kaznenu prijavu
Zbog nedolaska svjedoka, od kojih će jedan na sljedeće ročište najvjerojatnije morati biti priveden, jučer je na Županijskom sudu u Zadru odgođeno suđenje zatvoreno za javnost protiv Marina Kneževića (44) zbog silovanja i njegovog brata, Tihomira (50) kao pomagača u “cijeloj priči”.
Riječ je o događaju iz veljače 1999. godine kada je Marin Knežević nakon radnog vremena njegovog kafića “Schery” pozvao dvije djevojke na piće. No, u jednom je trenutku kod prvog semafora, od jedne djevojke zatražio da izađe iz auta, a s drugom je nastavio vožnju te skrenuo na poljski put gdje je zaustavio automobil.
Kada je shvatila što ju je snašlo i od čega joj prijeti sasvim realna opasnost, djevojka se uspaničila i počela ga moliti da je pusti iz automobila te da će ona pješice nastaviti put kući.
No, nasilni Knežević nije je htio pustiti, a kako bi smanjio sve njezine pokušaje otpora udario ju je rukom po zatiljku te ju je počeo vući za kosu.
Hrvanje i borba trajali su nekoliko minuta, no Knežević kao bivši boksač uspio je sasvim slomiti otpor nesretne djevojke te je naposljetku i ostvario svoj naum.
Uloga njegovog starijeg brata u cijeloj priči bila je – zataškavanje događaja kako Marin ne bi završio na optuženičkoj klupi.
Naime, nakon što je djevojka prijavila policiji silovanje i imenovala Marina Kneževića te je on potom uhićen i pritvoren za trajanja istrage, Tihomir Knežević je od nje zahtijevao da povuče prijavu protiv njegovog brata te da će je nakon toga “svi ostaviti na miru”.
Kako bi se “osigurao” ipak je još dodatno angažirao nekolicinu svojih prijatelja da odu do kafića u kojem je radila kao konobarica te da je napadnu i prestraše kako bi ona pred istražnim sucem Županijskog suda u Zadru, povukla kaznenu prijavu.
Djevojka je na kraju bila prisiljena povući navode iz kaznene prijave nakon što je jednom zgodom Kneževićev prijatelj u nju uperio pištolj, dok su je ostali gađali pivskim bocama.
Na kraju je djevojka početkom ožujka 1999. godine pred Općinskim sudom u Zadru odgovarala zbog lažnog prijavljivanja, no tijekom suđenja ipak je rekla kako je sve što je prijavila istina, ali je zbog ozbiljnih prijetnji i straha za vlastiti život koje joj je upućivao Tihomir Knežević i “njegovi”, bila prisiljena promijeniti iskaz.
Prvobitnu verziju svoje priče o silovanju potvrdila je opet, ali ovoga puta pred ovlaštenim sudbenim tijelima Kraljevine Nizozemske kamo je otišla nedugo nakon događaja.