Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Slijedi prosvjed pred Fondom za privatizaciju

Autor: Teuta Babajko Jamičić

17.09.2008. 22:00
Slijedi prosvjed pred Fondom za privatizaciju

Foto: Vedran SITNICA



Ako Vlada RH i Ministarstvo pravosuđa ništa ne učine po pitanju isplate dosuđenih kamata, završetka sedmogodišnjeg stečajnog postupka kao i istrage oko privatizacije i nestanka novca, Uranija i Perica najavljuju odlazak u Zagreb, gdje će organizirati mirni prosvjed pred Fondom za privatizaciju
Bivši djelatnici prijevozničke tvrtke “Transport – Zadar”, koja je u prosincu 2001. godine otišla u stečaj, nakon što su im isplaćene zaostale plaće i otpremnine, još čekaju isplatu i zakonski dosuđenih kamata u iznosu od 2 milijuna kuna, zbog čega su u Domu sindikata u Zadru održali mirni prosvjedni skup i konferenciju za novinare, na kojemu su najavili upućivanje još jedne peticije, odnosno zahtjeva Ministarstvu pravosuđa i Vladi RH, radi što skorijeg okončanja cijelog slučaja.
Tom prilikom Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH-a, te članovi Koordinacijskog odbora bivših djelatnika “Transporta – Zadar”, podsjetili su kako je radnicima prije tri godine iz stečajne mase isplaćeno 6 milijuna kuna, dok je pripadajuća kamata u iznosu od 2 milijuna kuna, koja je također dosuđena pravomoćnom sudskom odlukom, još neisplaćena.
Okolnost koja otežava isplatu kamata je dugogodišnji imovinskopravni spor zadarskog Transporta s tvrtkom Hochstaffl Immobilien koja iz stečajne mase potražuje 34 milijuna kuna. Iako je Transport izgubio spor s tvrtkom Hochstaffl Immobillen, Austrijanci su se pokazali veoma korektni te u pregovorima s predstavnicima Sindikata, složili se s zahtjevom radnika, točnije ustupili prednost isplati radničkih potraživanja. Tako bi tvrtka Hochstaffl Immobillen dio svojih potraživanja namirila iz preostale stečajne mase, a ostatak iz osiguranja, no za realizaciju spomenutog dogovora između Transporta i Hochstaffla čeka zeleno svjetlo, odobrenje Ministarstva pravosuđa i Vlade RH, koje će 80 zadarskih radnika tražiti najavljenom peticijom.
– Uz isplatu pripadajućih kamata, drugi segment problema je privatizacija Transporta, koja ni u kojemu slučaju nije bila zakonita. Osim toga, misteriozan je i nestanak gotovo 4 milijuna kuna, koje je Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova za obavljene poslove, za potrebe vojske i policije, doznačilo Transportu. Naknadno je utvrđeno kako novac nikada nije stigao na račun ove zadarske prijevozničke tvrtke, već je navodno prebačen jednoj fiktivnoj tvrtki u Sisku, govori Vedran Uranija te dodaje kako se na inicijativu Sindikata u cijelu priču oko privatizacije i nestanka novca, koji je Ministarstvo obrane i MUP doznačilo zadarskom “Transportu”, uključio USKOK i Državno odvjetništvo, tako da se i u tom segmentu uskoro može očekivati rasplet situacije.
Iako su bivši radnici “Transporta – Zadar” već u dva navrata uputili peticiju Vladi RH i Ministarstvu pravosuđa, na koju nisu dobili željene odgovore, Boško Perica, predsjednik Koordinacijskog odbora bivših djelatnika “Transporta”, ističe kako će nadležnim institucijama iste zahtjeve uputiti i po treći put. Ako Vlada RH i Ministarstvo pravosuđa ništa ne učine po pitanju ostvarivanja njihovih radničkih prava, odnosno isplate dosuđenih kamata, završetka sedmogodišnjeg stečajnog postupka kao i istrage oko privatizacije i nestanka novca koji je “Transportu” doznačen od strane Ministarstva obrane i MUP-a, Uranija i Perica najavljuju odlazak u Zagreb, gdje će organizirati mirni prosvjed pred Fondom za privatizaciju.
– Treći put ćemo uputiti peticiju Ministarstvu pravosuđa i Vladi RH radi što skorijeg okončanja cijele situacije. Ako nadležne institucije ni nakon ove peticije ne poduzmu ništa po pitanju realizacije radničkih prava bivših djelatnika “Transporta – Zadar”, tijekom listopada ćemo u Zagrebu organizirati mirni prosvjedni skup ispred Fonda za privatizaciju, koji je 2000. godine prodao “Transport” tvrtki “Hochstaffl Immobilien”, kada su i krenuli problemi za 90 radnika zadarskog prijevozničkog poduzeća, kaže Vedran Uranija, dodajući kako Vlada RH na primjeru zadarskog “Transporta”, poštujući sudske odluke, može pokazati svoju spremnost u implementaciji 12 direktiva Europske unije u hrvatsko zakonodavstvo.
 


Humane nakane
Bivši djelatnici “Transporta – Zadar” prije tri godine iz stečajne mase dobili su 6 milijuna kuna, dok na isplatu pripadajuće kamate, u iznosu od 2 milijuna kuna, još čekuju. Uz to, radnici “Transporta” računaju i na gotovo 4 milijuna kuna, koje je zadarskom prijevozničkom poduzeću doznačilo Ministarstvo obrane i MUP-a, a novac nikada nije “legao” na račun “Transporta”.
– Kad se zbroje naša ukupna potraživanja, računamo kako ćemo dobiti gotovo 6 milijuna kuna. Realiziraju li se naša radnička prava, kako je to planirano, dio novca dat ćemo u humanitarne svrhe, odnosno zadarskoj Općoj bolnici, najavio je Boško Perica.