Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Većina požara namjerno izazvana?

Autor: Velimir Brkić

17.09.2008. 22:00
Većina požara namjerno izazvana?

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nakon 22 požara koja su izbila u ponedjeljak, ni jučerašnji dan nije počeo obećavajuće. Izbilo je čak šest novih požara. A kako nam je rekao Željko Šoša, zapovjednik JVP-a Zadar, pretpostavlja se da su oni namjerno podmetnuti. Najveći požari bili su na području Islama Grčkog, Bokanjca i Škabrnje
Tijekom protekla dva dana, nažalost, mogli smo biti svjedoci brojnih manjih i većih požara koji su izbili na području Zadarske županije. Unatoč dosta nižim temperaturama sezona požara traje i traje. Potpomognuta suhim vremenom i burom jučerašnja crna brojka popela se na gotovo nevjerojatne 28 vatrene buktinje.
Nakon 22 požara koja su izbila u ponedjeljak, niti jučerašnji dan nije počeo obećavajuće. Izbilo je čak šest novih požara. A kako nam je rekao Željko Šoša, zapovjednik JVP-a Zadar, pretpostavlja se da su oni namjerno podmetnuti. Najveći požari bili su na području Islama Grčkog, Bokanjca i Škabrnje.
Istovremeno gorjelo na dva mjesta u Škabrnji
Jučer u 9.20 sati i 20 minuta požar je buknuo u Islamu Grčkom. Ugašen je zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca, a izgorjela je mala površina niskog raslinja. Nepuni sat potom vatrena stihija je izbila na Bokanjcu kod Vodovoda, malo dalje od mjesta gdje je gorjelo u noći s ponedjeljka na utorak. Na terenu su djelovali vatrogasci JVP Grada Zadra, te DVD-a Pljusak, a požar je lokaliziran oko 11 sati i 30 minuta. Izgorjelo je sveukupno oko 100 hektara niskog raslinja i makije.
Požar u Škabrnji u 10.30 sati započeo je gotovo istovremeno na dvije lokacije. Na požarište su vrlo brzo stigli vatrogasci JVP grada Zadra te DVD-a Polača i Škabrnja. Budući da je gorjelo na minski sumnjivom području, u pomoć su pozvana i dva kanadera. Gorjelo je uglavnom nisko raslinje na površini od preko 20 hektara. U poslijepodnevnim satima vatra je lokaliziranu, a na požarištu su zbog vjetra i opasnosti zbog ponovnog izbijanja požara ostali dežurati vatrogasci.
Također, zbog jakog vjetra na požarište u Šepurinama, jučer su ponovno poslani vatrogasci na dežurstvo, kako bi spriječili ponovno izbijanje požar, u kojem je u ponedjeljak izgorjelo 60 hektara borove šume.
Prva dojava o jučerašnjim požarima u Županijskoj upravi za zaštitu i spašavanje, popularnoj stodvanaestici (112), zaprimljena je u 5.30 sati. U Pakoštanima na plaži Janica došlo je do izbijanja požara na kamp kućici u vlasništvu Odbojkaškog kluba Pakoštane. U požaru je u potpunosti izgorjela kamp kućica, a nakon očevida utvrdit će se uzrok izbijanja požara i materijalna šteta.
Dan prije, ponedjeljak, bio je izuzetno “vatren” s obzirom da smo ušli u drugu polovicu mjeseca rujna. Izbila su čak 22 požara. Vatrogasci su imali pune ruke posla posebno u popodnevnim satima kada je buknulo petnaestak požara, a požari su gotovo jedan za drugim izbijali na području Nina, Zatona, Žerave, Ljupča, Crnog, Zelenog hrasta, Bokanjca, Bibinja… Besanu noć imali su zadarski vatrogasci koji su se tijekom cijele noći borili s vatrenom stihijom diljem županije. Gorjelo je na sve strane; cijela mehanizacija Javne vatrogasne postrojbe Zadar, potpomognuta županijskim DVD-ovima izišla je na teren. U pomoć su pristigle i zračne snage. Jaka bura otežavala je gasiteljima. Sumnja se da su neki od požara podmetnuti.
Gorjelo kod Karaule
U već spomenutim Šepurinama kod Zatona koji su pored izuzetno odvažnih i hrabrih vatrogasaca gasile i zračne snage, kanaderi. Nedugo potom buknuo je požar kod Stare Karaule, između naselja Crno i Murvice. Požar su ugasili djelatnici JVP Zadar oko 19.30 sati, a izgorjelo je nisko raslinje i hrastova šuma. Zbog gustog dima u vremenu od 17.25 do 17.50 sati promet na Jadranskoj magistrali (DC-8) bio je zatvoren za sva vozila.
Nakon toga gorjelo je i kod Baštice prema mjestu Suhovarima, i to u miniranom području. Izgorjelo je 60 hektara niskog raslinja i makije. Također i u Ninu kod nekadašnje tvornice “Bagat” buknuo je veliki požar koji se u jednom trenutku približio na 200-tinjak metara od prvih kuća i autokampa, no i on je stavljen pod kontrolu oko 19.30 sati. Izgorjelo je 20 hektara suhe trave, niskog raslinja i borove šume. Požar su ugasili djelatnici JVP Zadar, DVD Privlaka i DVD Zaton uz djelovanje kanadera. Gorjelo je još i u Žeravi te na Bokanjcu kod vodovoda, a gašenje svih ovih požara dodatno je otežavala bura… Izmoreni vatrogasci malo po malo hvatat će predah, a dio će ih i dalje raditi na sanaciji požara. Također, vatrogascima su jučer tijekom cijelog dana na raspolaganju ostavljene i zračne snage kako bi što prije ugasili i posljednju plamteću travku.
Jučer novi požar kod Benkovca
– Požari su ugašeni ili lokalizirani. Još zbrajamo opožarene hektare, sređujemo vozila, a vatrogasci su i dalje u punoj pripravnosti. Tu sigurno nije sve čisto kada u dva dana izvan glavne turističke sezone i temperatura preko 30 stupnjeva Celzija izbije toliki broj učestalih požara, zapitao se županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša.
No, jučer oko 16 sati izbio je i novi požar i to u naselju Veljani na području Grada Benkovca. A borba protiv vatrene pošasti koja posebice tijekom posljednja dva dana nemilosrdno ubire svoj danak, pustošeći razna prirodna i materijalna dobra, ugrožavajući često pritom i ljudske živote, zahtijeva iznimne napore raznih odgovornih tijela, a posebice mnogih vatrogasnih postrojbi, često ne bi imala željenog učinka bez odgovarajuće tehnike i koordinacije vatrogasaca, policije i Državne (županijske) uprave za zaštitu i spašavanje.
Vatrogasci ističu kako piromani u pravilu požare podmeću na nepristupačnim predjelima te na više mjesta istodobno, kao bi se otežalo njihovo gašenje. Budući da se sumnja da su neki od požara namjerno izazvani, policija je pozvala građane koji imaju bio kakva saznanja o tome da se jave na telefon 112 ili 92 kao i u najbližu policijsku postaju. Istovremeno policija i dalje poziva građane i goste na pojačan oprez, na suzdržanost od paljenja vatre na otvorenom, da ne bacaju opuške te da svako sumnjivo ponašanje dojave u najbližu policijsku postaju.
Zbog trajanja očevida nismo bili u mogućnosti doznati postoje li indicije o tome kako su neki požari potpaljeni. Jesu li požari podmetnuti, za sada nitko od nadležnih ne može tvrditi te ponavljaju da je najvažnije da niti jedan ljudski život nije izgubljen. MUP će dati svoj sud o tome je li koji od 28 požara podmetnut ili ne. Međutim, pojačane su ophodnje na mjestima gdje bi vatra mogla izbiti. Nastavlja se intenzivna i sveobuhvatna potraga za piromanima, državnim neprijateljima br. 1.