Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadar promovirati i novim tehnologijama

Autor: Katarina Belić

17.09.2008. 22:00
Zadar promovirati i novim tehnologijama

Foto: ZDWireless



Kada bi se cijeli grad prekrio “HOTSPOT” točkama, moglo bi se osim pristupa internetu ponuditi osnovne informacije o Zadru na nekoliko jezika, vodič te mnoge druge korisne informacije, kaže Marin Gospić, predsjednik udruge
“Udruga korisnika bežičnih sustava ZDWireless” se oformila prije četiri godine na inicijativu nekolicine mladih entuzijasta te poznavatelja i zaljubljenika u kompjutorsku tehnologiju, koji su došli na ideju da se računalnom povežu putem velike bežične mreže za koju su postavljene antene na raznim lokacijama po cijelom gradu. Udruga broji pedesetak članova i to uglavnom mlađe dobi, dok oni malo stariji za to ne pokazuju baš preveliko zanimanje.
– Naš najveći problem je taj što je ovo svim članovima najvećim dijelom hobi, a ne glavno zanimanje kojim se uglavnom bave mlađi od kojih kasnije veliki broj ode na fakultet i prestaje s aktivnim članstvom. Ipak, aktivnost u udruzi je mnogima pomogla da nadopune svoje znanje i iskustvo i kasnije im je to koristilo dalje u životu, primjerice onima koji su se upisali na FER u Zagrebu, kazao nam je Marin Gospić, predsjednik “Udruge korisnika bežičnih sustava ZDWireless” .
Iako bežična mreža ima puno veću brzinu od interneta, ipak je internet i dalje popularniji jednim dijelom zbog povoljnije cijene, a drugim zbog znatno šireg obujma informacija i zabave koje pruža. No sve bi se to moglo izmijeniti kada bi ZDWireless ponudio svojim članovima i internet. Kako nam je kazao Gospić, na tome se radi i nadaju se da će to i uspjeti ostvariti u skoroj budućnosti.
Osjetljiva oprema
Bežična mreža danas ima za cilj prvenstveno upoznati članove s novim računalnim tehnologijama, mrežama, novinama u svijetu informatike te im omogućiti razmjenu datoteka, igranje multiplayer mrežnih igara, chat, kao i doprinijeti osjećaju pripadnosti među članovima udruge, a uz sve to dolazi, naravno, i mnogo zabave i druženja koji su naprosto neizostavni. Jedan od ciljeva udruge je također i taj da se poveže s drugim udrugama. Naime, u Hrvatskoj postoji savez u kojemu sve udruge članice imaju za cilj da se povežu u jednu veliku mrežu i u tome im pomaže CARNET. Zadarskoj udruzi je i T-Mobile dao svoj doprinos na način da je izašao ususret prilikom postavljanja opreme za Bokanjac i dopustio da se ona postavi na jednom od njihovih stupova, jer bez toga bi bilo jednostavno nemoguće spojiti Bokanjac s ostatkom grada.
– Oprema je jako osjetljiva i u odnosu na primjerice mobitele ima jako mali postotak zračenja, stoga je važno da se prilikom postavljanja antena to učini na mjestima gdje je dobra optička vidljivost, odnosno bez ikakvih većih objekata u neposrednoj blizini poput stabala i sličnog. Također može vrlo lako doći do statičkog elektriciteta koji se stvori kad negdje u blizini “pogodi” grom, što može naštetiti opremi, kaže Gospić.
Nedavno je sva oprema promijenjena i postavljeni su novi i napredniji uređaji i antene kako bi se modernijom i boljom tehnologijom mogli zadovoljiti najstrožiji sigurnosni uvjeti zaštite privatnosti korisnika. Sav novac za opremu i uređaje su prikupili sami članovi, i to jednim dijelom od godišnjih članarina, a drugim od zajedničkih priloga.
Prezentacija Zadra kroz HOTSPOT
– Bilo bi dobro kada bismo dobili financijsku potporu od nekih većih firmi ili, pak, TZ grada Zadra. Naime, ovom udrugom i našim aktivnostima htjeli bismo dati svoj doprinos promociji i prezentaciji Zadra, kao i unapređenju u tehnološkom smislu samoga grada. Već jednom smo to i pokušali te poslali prijedlog Gradu vezano uz jedan naš projekt i ideju da se kupi oprema kojom bi se cijeli grad prekrio “HOTSPOT” točkama (HOTSPOT = pristupna točka koja nudi spajanje na mrežu na kojoj se može nalaziti link za internet i neki drugi servisi) te bi se na tim pristupnim točkama, osim pristupa internetu, mogle naći osnovne informacije o Zadru na nekoliko jezika, vodič te mnoge druge korisne informacije. Nažalost, taj nam prijedlog nije prošao, barem za sada, kazao je Gospić.
Prednost ove udruge u odnosu na internet koji stvara i izgrađuje ponajviše “virtualna” prijateljstva i svjetove, je mogućnost stvaranja i izgrađivanja prijateljstva osoba iz istoga grada koje povezuju zajednički interesi i zanimanja što kasnije rezultira zajedničkim druženjem, kavama, organiziranim izletima, avanturama…
– Nama je važno da kroz svoj rad svatko od nas kao pojedinac pridonese svojim sudjelovanjem, idejom, vizijom pa možda čak i na taj način da jednog dana, budemo li imali svoje prostorije, možemo održavati tečajeve i educirati sve one koji su za to zainteresirani, kazao je Gospić.