Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Australsko tužiteljstvo se žalilo na neizručivanje Kapetana Dragana

Autor:

17.09.2009. 22:00
Australsko tužiteljstvo se žalilo na neizručivanje Kapetana Dragana

Foto: AP



Koristeći posljednji dan roka, australsko se tužiteljstvo žalilo na odluku o neizručenju Hrvatskoj Dragana Vasiljkovića, alias Kapetana Dragana, kojeg domaće pravosuđe tereti za ratne zločine počinjene na benkovačkom i glinskom području tijekom Domovinskog rata.
Ispunjeno je tako neformalno obećanje koje je australsko pravosuđe dalo hrvatskom veleposlaniku u Canberi, ali i svojim hrvatskim kolegama. Iako je Visoki sud Novog Južnog Walesa odlučio da se Vasiljkovića ne izručuje Hrvatskoj zbog mogućeg nepravednog suđenja poradi njegovih političkih uvjerenja, iz australskog ministarstva unutarnjih poslova jučer je priopćeno kako su prikupljeni novi materijali kojima bi se takva odluka trebala pobiti pred Vrhovnim sudom Australije, najvišom sudskom instancom u toj državi. Ovim je slučaj Kapetana Dragana došao u završnu fazu, s obzirom da je Vrhovni sud posljednja sudska instanca koja će se baviti tim ekstradicijskim zahtjevom Hrvatske. Doduše, i nakon odluke Vrhovnog suda, sam dokument o izručenju na kraju će potpisati australski ministar unutarnjih poslova.
Inače, Ministarstvo unutarnjih poslova Australije tražilo je posebno odobrenje za podnošenje žalbe, što je uobičajeni postupak. Radi se o tome da je u toj državi zakon temeljen na anglosaksonskom pravu, tako da se pojedine procesne radnje poprilično razlikuju od sličnih u primjerice Hrvatskoj ili Njemačkoj. Kada će Vrhovni sud Australije odlučivati o ovoj žalbi za sada se još službeno ne zna. No, na službenom ročišniku te sudske instance kao slijedeći datum predviđen za odlučivanje o ekstradicijskim zahtjevima zabilježen je 2. listopada. To je točno mjesec dana od dana kada je Visoki sud Novog Južnog Walesa odlučio ne izručiti Dragana zbog bojazni u nepravično suđenje.
Tijekom posljednjih dana Vasiljković je za medije izjavljivao kako se ne boji nikakve sudske odluke, jer se smatra nevinim, a najavljivao je i kako će život posvetiti nastojanju da niti jedan australski državljanin ne prođe više kao on. Naime, Vasiljković ima i australsko državljanstvo te se u toj zemlji čak zove Daniel Snadden. No, u posljednim medijskim nastupima je ublažio retoriku prema Hrvatskoj, koju je prestao zvati fašističkom zemljom, a počeo je tvrditi i kako ima dvije pokćerke Hrvatice, kao i kuma Hrvata.