Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Branu ću nagovoriti na povratak u Hrvatsku!

Autor: Marija Knežević

17.09.2009. 22:00
Branu ću nagovoriti na povratak u Hrvatsku!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



On bi u kući samo prespavao, po cijele dane smo bili vani i stalno nas je gnjavio da “napucavamo”. To znači da smo stalno igrali nogomet i samo nogomet. Jedno ljeto je sa sobom u Nin prvi donio pravu kožnu loptu i kopačke. Smijali smo se jer u njima nije imao gdje igrati, mi smo loptu naganjali po ledini, priča uz smijeh Svetko


Frontmen Azre Branimir Johnny Štulić rodom je iz Branimirova grada, Nina. Rođen je u Skopju u Makedoniji prije 56 godina. Kad je imao četiri godine njegov otac Ive, majka Slavica i sestra Branka preselili su se u Jastrebarsko gdje je Johnny odrastao. Otac je bio vojno lice i s obitelji je svake godine dolazio u rodni Nin, gdje i danas stoji obiteljska kuća. Brane, kako su ga zvali, kao i mnogi drugi, prošao je put od lopte do gitare. Bio je fizički iznimno jak dječak, a ljeta je provodio s rođacima Svetkom i Marinom.
– Na ovoj slici kojoj se uvijek smijem kada je vidim, ja imam 14, a Brane 12 godina. Veći je za glavu od mene i tada je imao sto kila!, priča Svetko prisjećajući se dugih dana djetinjstva.
On bi u kući samo prespavao, po cijele dane smo bili vani i stalno nas je gnjavio da “napucavamo”. To znači da smo stalno igrali nogomet i samo nogomet. Jedno ljeto je sa sobom u Nin prvi donio pravu kožnu loptu i kopačke. Smijali smo se jer u njima nije imao gdje igrati, mi smo loptu naganjali po ledini, priča Svetko. – Ja sam mu govorio da on nije za nogomet, da ima tanke ruke i da bi mu bolje bilo da se bavi glazbom.
Kao što je poznato, tako je i bilo. Svetkov brat Marin odmalena je svirao gitaru, rock mu je bio glavna opsesija, posebno Hendrix i Clapton. Pomalo se i Johnnyju to svidjelo, uzeo je gitaru u ruke i sve ostalo je, rekli bismo, povijest.
Navodno je s njima u počecima znao zasvirati i današnji političar Borislav Škegro koji je ljetovao u blizini, no nije se uklapao pa su brzo “prekinuli suradnju”.
Danas Štulić živi u nizozemskom gradiću Utrechtu. Glazbom se više gotovo uopće ne bavi, osim što jednom u dva tjedna na gitari odsvira četrdesetak pjesama koje, tvrdi on, ne želi prepustiti zaboravu. Dane provodi slušajući glazbu i prevodeći djela antičke književnosti. U zadnjih se deset godina aktivno bavi nogometom igrajući na lokalnim turnirima.
Svake godine ekipe novinara raznih medija dolaze k njemu s nadom da će ih primiti, no to se u velikoj većini slučajeva ipak ne dogodi. Informacije dobivamo na kapaljku, a niti u Ninu među rodbinom, nije puno drukčije. Štulić je u kontaktu s majkom i sa sestrom koja ljetuje u Ninu. Otac je umro, a on mu nije bio na sprovodu.
– Ljudi svašta pričaju i preuveličavaju stvari. Oni se nisu slagali, ali se nisu niti mrzili. Teško je nečije obiteljske razmirice nekome objasniti i ja se u to neću upuštati. Reći ću samo da Brane nije volio politiku i stegu. Uvijek je tražio više slobode. Uvijek je bio iznimno inteligentan i pošten, to su dvije riječi koje ga najbolje opisuju. Bio je i tašt, ali poštenje je uvijek bilo na prvom mjestu. Kad usporedite stanje u državi koje spominje u svojim pjesmama, paralele s današnjim vremenom povlače se bez problema. Brane je uvijek ostao isti, najobičniji čovjek, a u duši boem.
Svetko ističe kako mu je cilj dovesti rođaka natrag u Hrvatsku.
– Azra je imala i još uvijek ima horde obožavatelja. Azra i Johnny su kao Bono Vox i U2 na balkanski način. Spremam se i uskoro ću otići do njega. Da se ponovno okupe napravili bi koncert ili turneju za pamćenje, u to sam siguran, i siguran sam da će se to dogoditi.


 OBJAVLJUJE 14 KNJIGA U SRBIJI




Nedavno je u Dnevnom Avazu objavljen intervju s Johnnyjem. Povod razgovora je škorašnje objavljivanje čak 14 Štulićevih knjiga u Srbiji. Na pitanje zašto će ih objaviti samo u Srbiji odgovorio je:
– Posao je posao, a ja uopće nisam u mogućnosti raditi posao. Da mi sada daju milijarde, ne mogu ih primiti. Što će mi te milijarde? Meni treba krma, ne treba mi zlato. Drugim riječima, ništa ne diraj, samo majmuna nahrani. Čudo Božje da je i do ovoga došlo. To je mala kulturna akcija, ne mislim se dalje tim baviti niti prodavati knjige.
U istom je intervjuu Štulić rekao da na knjigama radi već 20 godina i da je prije već izdavao neke knjižice te da ovo nije ništa čudno.
– Što ja znam što će biti od svega toga. Ako to čitateljima slučajno dođe pod ruke, to će biti kao što i treba biti. Ako im se svidi, tim slađe.


 LITRA ZNOJA U PATIKAMA


Posljednji put Johnny je s Azrom nastupio u Ninu na igralištu davne 1988. godine.
– Davao je sve od sebe na pozornici, uvijek. Tada je sve bilo krcato ljudi, odlična svirka. I istina je što su govorili tada – da Brane na koncertu iznoji litru znoja u patike. Tako je bilo i tada, sjećam se jer je svlačionica benda bila u mojoj kući. Poslije smo morali provjetravati, priča uz smijeh Svetko.


 COBAIN KAO JOHNNY?


Još jedan glazbenik, velik u svjetskim razmjerima, Krist Novoselic, rodom je sa zadarskog područja. Basistu popularne Nirvane otac je s otoka Iža, a majka iz Privlake. Prvi razred srednje škole završio je u Gimnaziji Vladimira Nazora, a onda se sa sestrom i roditeljima preselio natrag u Ameriku, u Seattle. Štulić je u jednom od svojih intervjua progovorio i o “utjecaju na Nirvanu”.
– Novoselic je iz Privlake, a ja iz Nina pokraj Zadra. On je odrastao na mojim pjesmama. Kurt Cobain se furao na mene, to se vidi po njegovim pokretima, a posebno po pjesmama na drugom albumu. Čak je i frizura ista, tvrdi Štulić.


 DVA SATA PRAVE SVIRKE


Zadarski fanovi večeras će imati priliku poslušati svirku dvojca iz originalne postave legendarne Azre, Borisa Leinera i Miše Hrnjaka. Uz dvojac će na gitari nastupiti Miljan Bakić, član novih Vještica, dok će se mikrofona, uz Leinera i Hrnjaka, uhvatiti bivši pjevač Prljavog kazališta Davorin Bogović te Domagoj Vorberger, Toni Možnik i Žan Jakopač. Novost je da neće nastupiti Renato Metessi, vokalist Zvijezda koje su osamdesetih pozornicu dijelile s legendarnom Azrom. Za zagrijavenje pobrinut će se zadarski bend Atomski sat, skupina koja svira novovalnu glazbu, a Azra im je na prvom mjestu. Postavu Atomskog sata čine gitarist i vokal banda Marko Nakić-Njake, za bubnjevima je Ive Frleta, a basist je Goran Cudar.
Kako je najavljeno na koncertu će se čuti Azrine najveće uspješnice “Balkan”, “Pit… i to je Amerika”, “Kurvini sinovi”, “Pametni i knjiški ljudi”. Razgovarali smo i s Leinerom koji nam je najavio dva sata dobre zabave i prave svirke.
– U svim većim gradovima postoji veliki broj mladih koji nisu imali priliku čuti Azru uživo, a Azra im je glazbena lektira. Imena Mišo Hrnjak i Boris Leiner su im neka garancija da će to biti prava istinska rock and roll svirka, rekao je Leiner.
Na ovom koncertu svirat će 66 posto Azre, odnosno dvije trećine originalne postave, a malo će, kaže Leiner, biti prisutan i Johnnyjev duh. Na koncertu ipak neće biti sporne Štulićeve biste, za koju je pjevač rekao da ga s njom žele sahraniti. Ulaznice za ovaj događaj mogu se kupiti po cijeni od 50 kuna (studenti imaju popust) na Info pultu Arsenal, Vinoteci Arsenal i Turist birou Ilirija (Biograd). (B. K.)