Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Iris Bajlo Petrač propustila raspravu zbog visokog stupnja trudnoće

Autor: Suzana Bandić

17.09.2009. 22:00
Iris Bajlo Petrač propustila raspravu zbog visokog stupnja trudnoće


Zbog klevete iznijete u travnju 2005. godine u lokalnom dnevnom listu Vedran Škulić tužio je Iris Bajlo, tadašnju glasnogovornicu Grada i gradonačelnicu Anu Lovrin, no Bajlo tvrdi kako je ona samo prenosila izjavu nadređenih


Iris Bajlo, udana Petrač, donedavna glasnogovornica Grada Zadra koja je svoje radno mjesto napustila zbog veze s Novicom Petračem, široj javnosti poznatijem po otmici maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca, trebala je jučer zbog klevete vlasnika tjednika “Narodni list”, Vedrana Škulića, sjesti na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru, no zbog njezina nedolaska rasprava je odgođena.
 Spor Narodnog lista i Grada
Iris Petrač, koja od prošle godine kada se udala za Novicu Petrača i upisala poslijediplomski studij boravi u Zagrebu, još je prošli tjedan pismenim putem sud obavijestila kako zakazanoj raspravi neće moći nazočiti iz objektivnih razloga, odnosno visokog stupnja trudnoće i liječničke preporuke o mirovanju.
Vedran Škulić tužio ju je zbog izjave koju je još u travnju 2005. godine, dok je u Gradskoj upravi obnašala dužnost glasnogovornice, dala novinarki dnevne novine “Zadarski list”. U novinskom članku koji je izišao pod naslovom “Iris Bajlo: Riječ je o uobičajenom mehanizmu ovršne naplate dugovanja” Škulić joj je zamjerio da je iznijela niz neistina i laži koje zadiru u njegov privatni život i koje su mu stoga narušile ugled i dostojanstvo kao osobi i kao poslovnom čovjeku. Povod tom novinskom napisu bio je spor između “Narodnog lista” i Gradske uprave, a nakon što Vedran Škulić, kao vlasnik lista, nije podmirio račune za komunalnu naknadu i spomeničku rentu. Gradska uprava to je dugovanje naplatila ovršnim nalogom na što je Škulić reagirao pismom koje je uputio redakcijama drugih novina, a u kojemu pojašnjava kako je riječ o svojevrsnom pritisku Grada na njega i njegove zaposlenike s ciljem gušenja slobode govora. Osim toga, optužio je Grad da su takvim potezom zapravo uzeli plaće njegovim zaposlenicima od kojih oni žive. Gradska uprava na čijem čelu se tada nalazila gradonačelnica Ana Lovrin i Živko Kolega kao dogradonačelnik, svoje su mišljenje i stav o nastaloj situaciji, a na prethodni novinarski upit, prenijeli izjavom koju je Iris, kao tadašnja glasnogovornica proslijedila i u cijelosti citirala.
Prenijela izjavu gradonačelnice
– Činjenica je da se radi o tužbi zbog riječi koje sam ja tada kao glasnogovornica Grada Zadra samo prenijela novinarki, a nakon što je na novinarski upit odgovorila tadašnja gradonačelnica Ana Lovrin uz konzultaciju sa Živkom Kolegom, tadašnjim zamjenikom. S te pozicije ja nikada nisam govorila u svoje ime, pa ni tada, već samo u ime Grada, a o čemu svjedoči i činjenica da se kasnije nitko od nadređenih nije ogradio od te izjave niti ju je demantirao – kratko je cijeli ovaj slučaj telefonski iz Zagreba komentirala Petrač dodavši kako će se sudskom pozivu odazvati čim bude u mogućnosti.
No, prema mišljenju Vedrana Škulića koji je tom prilikom tužio i Anu Lovrin, ona je zgriješila kada je izjavila: “Žalosno je da je Vedran Škulić mislio isplatiti plaće svojim djelatnicima novcem poreznih obveznika, naših sugrađana, i ne plaćati svoje obveze prema proračunu kao što to rade svi ostali građani i tvrtke. Vedran Škulić je Narodni list i zadarsku tiskaru i njihove zaposlenike svojim ponašanjem i doveo na prosjački štap, a o njihovim je plaćama trebao misliti kada je kupovao vile i ostale nekretnine te odbijao plaćati svoje obveze prema proračunu Grada.”
Kako je spor s Lovrin završio, jučer nismo uspjeli doznati, a za gore navedeni, s obzirom da Vedran Škulić na njemu ustraje već četiri godine, nastavak slijedi čim se za to ukažu mogućnosti, budući je Iris pred porodom.