Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ivo i Štepanek otvaraju

Autor: Zlatko Horvat

17.09.2009. 22:00
Ivo i Štepanek otvaraju


Štepanekova igra mi ne odgovara, ali nadam se da ću danas imati prave odgovore – kaže Ivo Karlović


Ivo Karlović i Radek Štepanek otvorit će danas u porečkoj Žatiki polufinalni susret Davis Cupa između Hrvatske i Slovačke. U drugom dvoboju na zemljani teren izaći će Marin Čilić i Tomaš Berdych, koji je jučer proslavio 24. rođendan. Odlučeno je to ždrijebom, održanim u hotelu Dijamant, na kojem je, uz predsjednike nacionalnih saveza Radimira Čačića i Ivana Kaderku te predstavnicu BNP-a Anu Ivančić, bio predsjednik ITF-a Francesco Ricci Bitti. Talijan je od dvaju polufinala odabrao ovaj porečki nakon poziva predsjednika HOO-a Zlatka Mateše. Uz asistenciju vrhovnog suca Šveđanina Stefana Franssona, porečki gradonačelnik Edi Štifanić izvukao je cedulju s imenom Radeka Štepaneka, što je značilo da će on prvi na teren, zajedno s Ivom Karlovićem. Bit će to njihov treći ogled, oba dosadašnja pripala su Čehu.
– To je bilo prije pet godina. Od tada se puno toga promijenilo. Istina, Štepanekova igra mi ne odgovara, ali nadam se da ću danas imati prave odgovore – kaže Ivo Karlović, koji je riješio probleme sa zglobom ruke.
– Mučilo me to na američkoj turneji, ali sada je sve u redu.
Hrvatska je drugi put u polufinalu Davis Cupa. Prije četiri godine je na krilima Ivana Ljubičića, uz doprinos Marija Ančića, svladala Rusiju (3:2), da bi 4. prosinca u Bratislavi Mario Ančić pobjedom nad Michalom Mertinakom u odlučujućem meču donio treći bod i “salataru”, nakon jedinoga poraza Ivana Ljubičića te sezone u Davis Cupu (Hrbaty). Sada je formula dva boda Marina Čilića i jedan Karlovića budući da u parovima Hrvatska teško može do boda. Česi u sastavu imaju Lukaša Dlouhog, pobjednika US Opena s Indijcem Paesom.
– Ivo je jako zadovoljan što igra prvi, samim tim i ja sam zadovoljan – kaže izbornik Hrvatske Goran Prpić. – Svi su mečevi otvoreni. Želja je 2:0 poslije prvoga dana, s 1:1 svi bismo bili zadovoljni, dok o onoj trećoj mogućnosti ne želim ni razmišljati.
Hrvatska i Češka dvije su od 12 zemalja koje su osvojile Davis Cup, koji je prvo izdanje imao još 1900. godine. Česi su slavili još 1980. godine s Ivanom Lendlom u sastavu, kao Češkoslovačka pobijedili su Italiju u Pragu. Sada žele prvi “samostalan” naslov, ali to vrijedi i za Prpića, Čilića i Karlovića.
– Osjećam pritisak, što je normalno, ali cilj je iskoristiti pritisak u pozitivnom smislu – kaže Marin Čilić. – Nisam umoran poslije US Opena, jedino sam se malo psihički istrošio na putovanjima. Dugo sam bio u turniru u New Yorku, deset dana, nikad toliko u karijeri. Nije se bilo lako ni prilagoditi na zemlju, odmoriti se, ali u tome sam uspio uz pomoć suigrača i izbornika. Sada sam spreman i željan igre. Nisam još igrao s Berdychom, ali znam da je potencijal za deset najboljih na svijetu. Uostalom, tamo je bio. Rezultat je teško prognizirati, svaki je meč otvoren i trebat će biti vrlo pažljiv.
Česi su u prva dva kola doma pobijedili Argentinu (3:2) i Francusku (3:2). Princip je bio isti, po jedna pobjeda Berdycha i Štepaneka u singlu, zajednička u parovima. Ovo im je četvrto polufinale u Davis Cupu, prvo poslije 1996. godine. Za sada jedine primjedbe imaju na teren.
– Prvih dana nije bio dobar, ali to se događa kada se u dvorani napravi novi zemljani teren. Hrvatska je izabrala zemlju, žele to iskoristiti kao prednost. No, vidjet ćemo kako će sve završiti – rekao je slavljenik Tomaš Berdych.
Poreč je Hrvatskoj bio sretan protiv Čilea i SAD-a. Žatika treći put i svi se nadaju – treća sreća. Salatara bi se mogla vratiti u Hrvatsku u slučaju finala Hrvatska – Španjolska. Prije četiri godine Hrvatska je načinila sportsko čudo, Prpić i njegovi izabranici mogu načiniti još jedno. No, najprije treba preskočiti Češku.