Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pred invalidima i dalje previše prepreka

Autor:

17.09.2009. 22:00
Pred invalidima i dalje previše prepreka

Foto: Vedran SITNICA



S obzirom da smo ovog ljeta na plaži Vitrenjak imali akciju u sklopu koje su osobe s lakšim invaliditetom pomagali osobama s težim invaliditetom pri ulasku u more, kupanju i sunčanju, danas smo namjeravali prikazati demonstraciju ulaska u more i kupanje osoba s invaliditetom. Nakon toga, u planu je bila sjedeća odbojka, kazao je Jakov Vidović


Iako je jučerašnja kiša spriječila pojedine planirane sportske igre invalida na Vitrenjaku, okupljanjem i ugodnim druženjem u Zadru je počelo obilježavanje ovogodišnjeg Europskog tjedna kretanja. Program će trajati sve do utorka, 22. rujna, a taj je dan nazvan “Dan bez automobila”.
Zaštita okoliša i zdravlja
Bilo je planirano odmjeravanje snaga između invalida i to u plivanju i odbojci, te mapiranje prepreka u kretanju osoba s invaliditetom, no zbog lošeg vremena plivanje je odgođeno, sjedeća odbojka je premještena, odnosno utakmica između invalida Zadra i Knina je naknadno odigrana u dvorani Prometne policije, a na Vitrenjaku je upriličeno spomenuto mapiranje i prikazivanje knjige dojmova posjetitelja o tamošnjem prvom zadarskom kupalištu prilagođenom invalidima. Ovom su događaju nazočili predstavnici Grada Zadra, Udruge Eko-Zadar te predstavnici Udruge invalida Zadarske županije kao i sve ostale zaintersirane osobe s invaliditetom. Kako je pojasnio Jakov Vidović, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra, Europski tjedan kretanja je akcija koja se provodi posljednjih deset godina, a ovo je zapravo prvi put da je Grad Zadar glavni organizator.
– Grad Zadar je odlučio da ovogodišnji Europski tjedan kretanja bude posvećen zaštiti okoliša, a ja sam ponudio da se naglasak stavi i na zaštitu zdravlja. S obzirom da smo ovog ljeta na plaži Vitrenjak imali akciju u sklopu koje su osobe s lakšim invaliditetom pomagale osobama s težim invaliditetom pri ulasku u more, kupanju i sunčanju, danas smo namjeravali prikazati demonstraciju ulaska u more i kupanje osoba s invaliditetom. Nakon toga, u planu je bilo sjedeća odbojka, no zbog kiše, kupanje smo morali odgoditi, a odbojku premjestiti u dvoranu, kazao je Vidović, naglasivši kako invalidi, njih 650 milijuna u svijetu, 14.300 u Zadarskoj županiji i 7.500 u Zadru, na ovaj način žele poslati poruku o tome koliko je kretanje korisno i u svakom smislu pozitivno te pokazati svima kako su itekako sposobni sudjelovati u javnom životu.
Udruga Eko Zadar uključila se s Gradom Zadrom u obilježavanje Europskog tjedna kretanja te sudjeluje u pojedinim akcijama, a jedna od njih je i spomenuto mapiranje.
Knjiga dojmova
– Pred nama je plan grada na kojemu bi invalidi i svi ostali građani, koji imaju primjedbi i prijedloga, trebali označiti invalidima neprilagođena mjesta u gradu, kojih je, nažalost, jako puno. Ovom prilikom smo prikazali i fotografije na koje se vide neke od najvećih prepreka u prometu, a koje smo napravili uz pomoć studentice Marine Bure, osobe s invaliditetom, dok smo pratili njezin put od Studenstkog doma do Sveučilišta, kazao je Ivan Genda, volonter u Udruzi Eko Zadar, naglasivši kako će, nakon što budu označeni na planu grada, svoje prijedloge poslati Gradu Zadru.
Prisutnima se obratio i Darko Kasap, zadarski dogradonačelnik, naglasivši kako je mapiranje jedno od najbitnijih jučerašnjih događanja, jer ovo je zasigurno najbrži i najjednostavniji način da se Gradu ukaže na prepreke s kojima se invalidi svakodnevno susreću te da će u rekordnom roku učiniti sve kako bi se što prije uklonile.
Uslijedilo je potom i prikazivanje knjige dojmova u kojoj su brojni posjetitelji, strani i domaći turisti, upisivali svoje zahvale i oduševljenje kupalištem koje je prilagođeno invalidima i opremljeno po svim europskim standardima.
– Hvala Bogu da ovo postoji! Imam sina koji samostalno nije sposoban ništa učiniti. Gospodin Jozo nas je svaki dan lijepo dočekivao i pomagao mu ući u more i kupati se. Moj sin je ovog ljeta prvi put ušao u more, a osmjehom im je zahvaljivao jer ne može ni govoriti. Hvala zato gospodinu Jozi, te Danijelu i Dariju, napisala je u knjizi dojmova posjetiteljica iz Karlovca.
Naposljetku se obratio i Jozo Kasipović, voditelj Sekcije osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti pri zadarskoj Udruzi invalida te voditelj kupališta za osobe s invaliditetom na Vitrenjaku, istaknuvši kako se ovog ljeta pokazalo da je ovo kupalište veća atrakcija od Pozdrava Suncu ili Morskih orgulja, jer pohvale i najave da će se samo zbog ovog kupališta u Zadar vratiti i iduće godine, stizale su od hrvatskih, ali i stranih gostiju.
– Ovo je zasigurno najvrijedniji projekt Grada Zadra i Grad na njega mora biti ponosan. Jer, ovo za invalide nije samo kupalište, ovo je i izvrsna terapija, zaključio je Kasipović.