Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Raj od začina u “Malom raju”

Autor: Dragana Glavočić

17.09.2009. 22:00
Raj od začina u “Malom raju”

Foto: Alenka FESTINI



Za goste iz Europe posebno su zanimljiva jela s Istoka. Pripremamo ih na originalan način. Začine nabavljamo iz Indije, nešto nađemo u Austriji, a jako malo u Hrvatskoj. Naime, začini su u našoj kuhinji broj jedan, objašnjava Dipendra, dodajući da su začini nezaobilazni u pripremi svakog jela, važni za okus, ali i izuzetno zdravi za organizam
Piletina u tanduri s sekeh kebabom, razno povrće umiješano s garam masala začinima, svinjetina s kurkumom, kolači od riže, samo su neki od indijskih specijaliteta koji u restoranu “Mali raj” u kampu Šimuni pripremaju vrsni indijski kuhari Dipendra Khadka, Gioswami Deepak Giri, Brar Hardeep Singh, Jadow Lokesh Kumar i Chari Chandan Gopal. Ova mlada petorka početkom kolovoza stigla je u kamp Šimuni ravno iz Dubaija na poziv Ede Maržića, vlasnika kampa.
Bogati jelovnik
– Tu je predivno, sunce, more, dragi gosti, osoblje kampa je prava kompa, osjećamo se odlično, navodi Dipendra, voditelj kuhinje.
On nam je ispričao da pripremaju razna jela, najviše su to delicije poznate indijske kuhinje pokrajine Mughal, a na jelovniku su i specijaliteti arapske kuhinje, kineske, angolske, nepalske, američke, talijanske, ali i hrvatske kuhinje, priča Dipendra te ističe da su gosti kampa oduševljeni raznom hranom, za što kuhari često dobivaju pohvale.
– Za goste iz Europe posebno su zanimljiva jela s Istoka. Pripremamo ih na originalan način. Začine nabavljamo iz Indije, nešto nađemo u Austriji, a jako malo u Hrvatskoj. Naime, začini su u našoj kuhinji broj jedan. Jednostavno moraju biti visoke kvalitete kako bi jelo bilo ukusno, objašnjava Dipendra, dodajući da su začini nezaobilazni u pripremi svakog jela, važni za okus, ali i izuzetno zdravi za organizam.
– Koristimo soju, kurkumu koji je pravi eliksir protiv karcinoma, zatim garam masalu – mješavinu 10 začina, uglavnom klinčići, crni papar, cimet, češnjak, menta, lovorov list. Meso pripremamo tako da ga prethodno stavimo u smjesu od jogurta u koju dodajemo limunovo sok i još začina. Meso pečemo iznad žara, polako, kako bi bilo izuzetno mekano. Nezaobilazna namirnica u našoj kuhinji je riža, nju pripremamo na stotinu načina, čak je koristimo i za kolače. Najviše pripremamo povrće i to više vrsta. Jela su ljutog okusa, jer je to zdravo za organizam i čini ga budnim i otpornim na razne bolest, otkriva Dipendra.
Indijsko-lička ljubav
U kuhinji kampa Šimuni naišli smo i na još jednog Indijca Nitina Bhardwaja. On je u Hrvatsku došao prije tri godine, oženjen je za Ličanku Marinu i izvrsno priča hrvatski jezik.
Nitin je zadužen za nabavu i administraciju vezanu za kuhinju, a ujedno je i službeni prevoditelj.
– Svoju Marinu upoznao sam u Indiji gdje je ona došla kao studentica. To je bila ljubav na prvi pogled i nakon njena odlaska, odmah sam došao za njom u Hrvatsku i zatim u kamp. Ekipa u kampu je odlična, svi su veseli, a ponajviše me oduševljavaju indijski kuhari koji počinju dan s osmijehom i s istim osmijehom na licu idu spavati. Lijepo je biti okružen s nasmiješenim ljudima, kaže zadovoljni Nitin.
Kako smo doznali od vlasnika kampa Ede Maržića, restoran i kamp radit će tijekom cijele zime. Točnije kamp je otvoren već treću godinu zaredom svih 12 mjeseci. Trenutačno u kampu boravi oko 600 gostiju, a nekoliko njih pohvalilo je bogatu gastronomsku ponudu restorana.
– Oduševljen sam bogatom ponudom. U kampu je puno ljudi iz raznih krajeva svijeta, različitih ukusa i zahtjeva, a na jelovniku “Malog raja” ima jela za svačiji okus. U restoranu je svaki dan puno gastroiznenađenja, kaže Thomas iz Njemačke koji u kamp Šimuni dolazi devet godina zaredom.
Od uprave kampa Šimuni doznajemo da je kod njih svaki gost dobrodošao. Cijene su im pristupačne, a svatko tko dođe u “Mali raj” može dobro i raznovrsno večerati za samo 60 kuna i to po osobnom izboru s bogatog švedskog stola.