Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

U Pakoštanima apsolutni turistički rast

Autor: Petra Mičić

17.09.2009. 22:00
U Pakoštanima apsolutni turistički rast

Foto: Sebastian GOVORČIN



Iznimno smo zadovoljni ovom turističkom sezonom, a zbog recesije smo prije sezone gajili nade da ćemo uspjeti ponoviti lanjski turistički rezultat. No, mi smo zabilježili apsolutni porast i uspjeh ove sezone. Naime, u lipnju smo imali povećanje noćenja za 6 posto, u srpnju za 3 posto, a u kolovozu 14 posto, kazala je Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice općine Pakoštane


Turistička zajednica Pakoštane i ove godine broji niz uspjeha na području turizma te unatoč najavama krizne sezone bilježi rast noćenja.
Pakoštane, smještene u samom središtu jadranske obale, imaju i jedinstven položaj između mora i Vranskog jezera, i ove sezone spremno su dočekale turiste i ponudile pregršt zabavnih i novih sadržaja.
Nadzor plaćanja pristojbe
Turistička zajednica Pakoštane pomno se pripremala za ovu turističku sezonu, a planovi aktivnosti na pripremi turističke sezone u 2009. bili su podijeljeni u četiri osnovna područja: aktivnosti na prilagodbi infrastrukture, turističkoj ponudi, promociji Pakoštana kao turističke destinacije doživljaja te odredišta s novom kvalitetom u turizmu. Uz ulaganja u komunalnu opremu, plaže, javne i zelene površine, Općina je ove godine izvela i brojne infrastrukturne zahvate, a svaki posjetitelj pri samom ulazu u Pakoštane može primijetiti prelijepo hortikulturno uređenje, a cvjetni ulaz zasigurno ostavlja snažan dojam na svakog turista.
– Iznimno smo zadovoljni ovom turističkom sezonom, a zbog recesije smo prije sezone gajili nade da ćemo uspjeti ponoviti lanjski turistički rezultat, i to zbog nekoliko prednosti koje ovo područje ima kao što su dobre ceste i blizina autoceste te prekrasna i zaštićena priroda. No, mi smo rijetka turistička zajednica koja je zabilježila apsolutni porast i uspjeh ove sezone. Naime, u lipnju smo imali povećanje noćenja za šest posto, u srpnju za tri posto, a u kolovozu smo imali povećanje noćenja od 14 posto, kazala je Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice općine Pakoštane.
Ovakav uspjeh Pakoštane može zahvaliti veoma dobroj organizaciji te podizanju kvalitete turističke ponude i jačanje suradnje javnog i privatnog sektora te cjelogodišnjim radom svih službi.
– Ove sezone u Pakoštanima djelovala je i stručna, fakultetski obrazovana osoba koja je radila u suradnji s Državnim inspektoratom, a koja je nadzirala goste, odnosno pratila iznajmljivanje soba i apartmana. Na taj način se vodila evidencija prijave gostiju te se smanjilo neplaćanje boravišne pristojbe i izbjegavanje prijavljivanja turista pa se lagano stvorio svojevrsni registar svih turističkih objekata s fotografijama, uključujući i stanove za odmor, kaže Vulin.
Materine užance
Turistička zajednica Pakoštane u suradnji s etnoudrugom “Ban” i ove je godine organizirala manifestaciju “Materine užance”. Turistima su uspjeli pokazati dio starih običaja i života u Dalmaciji, a oživjeli su i staru jezgru Pakoštana, kako bi i taj dio bio uključen u turističku ponudu. Zahvaljujući dobroj organizaciji potaknuli su sve mještane da ponude na štandovima domaće proizvode i na taj način se uključe u turizam, ali i ostvare zaradu. Kako je manifestacija naišla na odličan odaziv turista i mještana iduće godine bi “Materine užance” mogle biti dio ponude koja će se održavati čak jednom tjedno. Osim toga tu su i poznate “Pakoške ljetne igre” u sklopu kojih je mnoštvo natjecanja na moru, kopnu, povlačenja konopa, trka tovara i drugo, a u Pakoštanama na trkama tovara mogu sudjelovati i turisti, što je njima prava zanimljivost.
Naravno, od manifestacija u kojima posjetitelji mogu uživati u Pakoštanama, neizostavan je i “Ljetni karneval” koji plijeni pažnju stranaca, ali i mještana Pakoštana i okolice, a u mjestu Vrana održava se i viteški turnir pod nazivom “Dani vitezova i templara”.
– Kako nam je cijela sezona protekla u pozitivnoj atmosferi, tako i u mjesecu rujnu još uvijek ima gostiju, a rezultate ćemo zbrojiti tek na kraju mjeseca. Dobroj posjećenosti u rujnu pomogle su i dobre vremenske prilike koje su nam, svakako, išle u prilog, kazala je Danijela Vulin.