Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarski poduzetnici spremni za povlačenje europskog novca

Autor: Mile Marić

17.09.2009. 22:00
Zadarski poduzetnici spremni za povlačenje europskog novca

Foto: Mile MARIĆ



Kroz SAPARD program u Zadarskoj županiji potpisano je pet Ugovora o dodjeli sredstava u ukupnom iznosu od 43 milijuna kuna, što je više od 30 posto svih ugovorenih sredstava za područje cijele Hrvatske. To dokazuje spremnost naših poduzetnika i stručnih službi Zadarske županije za sredstva iz programa IPARD, istaknuo je župan Stipe Zrilić


Do 2010. godine krajnjim korisnicima, poljoprivrednim gospodarstvima te prehrambenom sektoru kroz program IPARD na raspolaganju će biti oko 137 milijuna eura, rečeno je na konferenciji “IPARD program EU – perspektiva ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju do 2013. godine”, koju je u Benkovcu organizirala Hrvatska udruga poslodavaca – Centar za europske pretpristupne procese.
U pozdravnom govoru Andrea Dokić, direktorica Centra i Ivana Laginja, voditeljica projekta lokalnog razvoja za Zadarsku, Šibensko-kninsku i Ličko-senjsku županiju, istaknuli su da IPARD, novi pretpristupni program EU za poljoprivredu i ruralni razvoj, nastavlja provedbu svog prethodnika SAPARD-a u području poboljšanja tržišne učinkovitosti i provedbe EU standarda te dodatno proširuje investicijske mogućnosti kroz razvoj ruralne ekonomije i diversifikaciju ekonomskih aktivnosti.
Stručni tim razvojnih agencija ČaKra, CTR i RRAZŽ prezentirali su moguće projekte IPARD programa u sektoru vinarstva, maslinarstva, ribarstva, jaja, klaonica, mljekara i pršutana te obnovljivih izvora energije i ruralnog turizma. Predstavljeni su i modeli financiranja projekata i izrada poslovnog plana Bercona d.o.o. te modeli financiranja kroz specijalizirane programe HBOR-a i Erste banke – partnerskih institucija s kojima je HUP potpisao sporazum o suradnji.
– U sklopu četiri objavljena natječaja za prikupljanje ponuda za dodjelu sredstava iz SAPARD programa, u Zadarskoj županiji potpisano je pet Ugovora o dodjeli sredstava u ukupnom iznosu od 43 milijuna kuna, što je više od 30 posto svih ugovorenih sredstava za područje cijele Hrvatske. To dokazuje spremnost naših poduzetnika i stručnih službi Zadarske županije koje ih prate u pripremi projekata i apliciranju na natječaje za korištenje sredstava pretpristupnih europskih fondova, naglasio je župan Stipe Zrilić.
– Zadarska županija nastavit će poticati naše poduzetnike na aktivno sudjelovanje u ovim programima i upoznavati ih s novim mjerama te objavljenim natječajima pa tako i s IPARD programima EU kao nastavkom programa SAPARD, zaključio je župan.


 PREMOSTITI JAZ IZMEĐU BOGATIH I SIROMAŠNIH




Konferencija o IPARD programu EU jedna je od aktivnosti koju UNDP Hrvatska provodi u sklopu UN-ovog Fonda za ostvarivanje Milenijskih ciljeva razvoja MDG-F fonda koji podržava nastojanja nacionalnih vlada u ubrzavanju procesa ispunjavanja Milenijskih ciljeva razvoja. U Hrvatskoj je MDG-F program izravno vezan za postizanje tri nacionalna Milenijska cilja razvoja: Suzbijanje siromaštva, Obrazovanje za sve i Ravnopravnost spolova. U sklopu približavanja Hrvatske EU, ovaj program podupire niz projekata usmjerenih na premošćivanje jaza između socijalne isključenosti i ekonomske osiromašenosti manje razvijenih područja u Hrvatskoj i onih bolje stojećih.