Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Četiri linije ponovno kroz Veliki Ždrelac

17.09.2010. 22:00
Četiri linije ponovno kroz Veliki Ždrelac


Duljim putem plovit će brodovi riječke Jadrolinije i dubrovačke tvrtke G. & V. Line d.o.o. koji održavaju državne brodske linije 405 Rava-Iž-Zadar i 405a Sali-Zaglav-Zadar te brzobrodske linije 9406 Zadar-Zaglav-Sali i 9404a Zadar-Iž-Rava


Od ponedjeljka 20. rujna 2010. godine brodovi koji održavaju četiri državne linije na zadarskom području ponovno će do luka Sali i Zaglav na Dugom Otoku te Rave i Iža ploviti kroz morski prolaz Veliki Ždrelac između otoka Ugljana i Rivnja.
Toga će dana, kako je izvijestila splitska tvrtka Plovput, za sav pomorski promet biti zatvoren plovni put Mali Ždrelac, između Ugljana i Pašmana. Zabrana plovidbe vrijedit će do okončanja radova, a prema planovima Plovputa oni bi trebali biti obavljani do kraja godine.
Duljim putem plovit će brodovi riječke Jadrolinije i dubrovačke tvrtke G. & V. Line d.o.o. koji održavaju državne brodske linije 405 Rava-Iž-Zadar i 405a Sali-Zaglav-Zadar te brzobrodske linije 9406 Zadar-Zaglav-Sali i 9404a Zadar-Iž-Rava. Promjena plovidbenih ruta uslijedila je nakon što su nepuna tri mjeseca brodovi do zadarskih otoka plovili kroz Mali Ždrelac. No, kako najavljuju iz Plovputa, to će biti i posljednja izmjena rute, jer će nakon završetka nove faze radova nestati potreba zatvaranja Maloga Ždrelca, a završni poslovi odvijat će se bez utjecaja na promet.
Plovni put je prvi put zatvoren 3. studenoga 2008. godine zbog radova na proširenju kanala i rekonstrukciji mosta  između Ugljana i Pašmana. Poslovi na mostu su završeni koncem lipnja 2009. godine, a godinu dana poslije okončan je i glavni dio radova na proširenju plovnoga puta, pa je od 1. srpnja 2010. linijski pomorski promet kroz Mali Ždrelac bio privremeno uspostavljen.
Riječ je o radovima na produbljenju kanala i podizanju mosta na ovom iznimno značajnom putu, ne tek za otočane već nautičare kojima je to najbliži put prema Kornatima. Zadarski otočani s navedenog područja imaju u tom razdoblju znatno duža putovanja.