Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Morović: Sramotno je da nam daju “Laru” umjesto “Mediterana”

17.09.2010. 22:00
Morović: Sramotno je da nam daju “Laru” umjesto “Mediterana”


Obrazloženje da bi katamaran bio preopterećen je, blago rečeno bezobrazno, jer je prije nekoliko dana donesena odluka o dodatnom povezivanju otoka Iža katamaranom „Mediteran” uz prethodno obrazloženje kapetana Ivana Franičevića iz Agencije za obalni i linijski pomorski promet da se radi o jako kvalitetnom i pouzdanom katamaranu, navodi Morović


Ukoliko „Lara” bude prometovala na liniji Zadar-Sali-Zaglav-Zadar, dok bude zatvoren Mali Ždrelac, učenici južnog dijela Dugog otoka bit će onemogućeni putovati u školu te ćemo biti prisiljeni da s učenicima, njihovim roditeljima i ostalim mještanima tog dijela otoka poduzmemo određene akcije, stoji u dopisu koji je predsjedniku Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar Dariju Jurinu, uputio načelnik Općine Sali Zoran Morović.
Kakve će točno akcije poduzeti Morović u ovom trenutku nije želio precizirati, ali napominje da Općina Sali neće odustati od zahtjeva da na liniji koja iz Zadra prema Dugom otoku polazi u 10 sati prometuje katamaran „Mediteran”, a ne spori brod „Lara”.
– Zaključak da u vremenu kada bude zatvoren Mali Ždrelac, liniju koja polazi iz Zadra u 10 sati obavlja i dalje „Lara”, zbog preopterećenosti katamarana „Mediteran” smatramo sramotnim. To bi putovanje trajalo za naše đake dvostruko duže, dva sata i trideset minuta, a ne sat i petnaest minuta, kao što je to bio običaj u prethodnom zatvaranju Malog Ždrelca kada je to putovanje obavljao katamaran „Mediteran”. Obrazloženje da bi katamaran bio preopterećen je blago rečeno bezobrazno, jer je prije nekoliko dana donesena odluka o dodatnom povezivanju otoka Iža katamaranom „Mediteran” uz prethodno obrazloženje kapetana Ivana Franičevića iz Agencije za obalni i linijski pomorski promet da se radi o jako kvalitetnom i pouzdanom katamaranu, navodi Morović u dopisu Županijskoj komori Zadar.
Iz Županijske komore Zadar Općina Sali je prošlog tjedna obaviještena o tome kako će od 20. rujna, kada će prolaz Mali Ždrelac ponovno biti zatvoren za promet, „Lara” iz Zadra prema Salima i Zaglavu kretati u 9.15.
– Kada je posljednji put Mali Ždrelac bio zatvoren, liniju koja je kretala iz Zadra u 10 sati obavljao je „Mediteran” i putovanje je preko Velikog Ždrelca trajalo sat i petnaest minuta, što je isto vrijeme koje treba „Lari” kada vozi kroz Mali Ždrelac. To je linija koja vozi učenike s Dugog otoka u školu u popodnevnu smjenu, ali i linija kojom se koriste stanovnici Dugog otoka na povratku iz Zadra. Po novom plovidbenom redu otočani koji su došli u Zadar u 7.15 svoje obaveze moraju obaviti tako da budu spremni za povratak u 9.15, jer im je sljedeća linija tek u 15.30 sati. Za tako kratko vrijeme ne mogu se obaviti poslovi, to je linija za popiti kavu, kazao je Morović pojašnjavajući kako se iz Općine Sali nisu očitovali na traženje Županijske komore da izaberu hoće li „Lara” iz Zadra kretati u 9 ili u 10 sati iz razloga što ni jedno od toga nije adekvatno rješenje.
– Kada bi „Lara” kretala iz Zadra u 10 sati, naši đaci ne bi mogli stići na vrijeme u školu u popodnevnu smjenu, jer „Lara” vozi dva i pol sata. Nismo se očitovali na taj zahtjev Županijske komore iz jednostavnog razloga što je jedini kvalitetan način rješenja prijevoza na liniji koja u 10 sati kreće iz Zadra taj da, kako je to bilo i ranije prilikom zatvaranja Malog Ždrelca, prometuje „Mediteran”, zaključio je Morović.