Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Papa izrazio duboko žaljenje zbog žrtava seksualnog zlostavljanja

17.09.2010. 22:00
Papa izrazio duboko žaljenje zbog žrtava seksualnog zlostavljanja


Papa Benedikt XVI. u subotu se u Londonu ispričao za “neopisive zločine” zlostavljanja djece počinjene unutar Rimokatoličke crkve te izrazio “duboko žaljenje” zbog svih žrtava, prenijele su u subotu agencije.
“Izražavam duboko žaljenje zbog svih nevinih žrtava tih neopisivih zločina”, izjavio je Papa ne misi održanoj u londonskoj Westminsterskoj katedrali, tijekom njegova trećeg posjeta Velikoj Britaniji.
Papa je kazao kako je posramljen te da se osjeća poniženim zbog grijeha koji su pogodili sve vjernike. Također je kazao da se nada kako će “takva kazna pridonijeti iscjeljenju žrtava, pročišćenju Crkve i obnoviti njezinu dugogodišnju posvećenost obrazovanju i brizi za mlade ljude”.
Ovaj četverodnevni posjet Pape Engleskoj i Škotskoj protekao je u sjeni seksualnih skandala koji su pogodili Vatikan. Stanovnici većinski protestantske Velike Britanije uglavnom su nezadovoljni načinom na koji je poglavar Rimokatoličke crkve odgovorio ne krizu, a tijekom dana u središtu Londona planirano je okupljanje protivnika Papina posjeta zemlji. Benedikt XVI. je tijekom dana razgovarao s britanskim premijerom Davidom Cameronom, njegovim zamjenikom Nickom Cleggom i aktualnom čelnicom oporbene Laburističke stranke Harriet Harman.
Kasnije tijekom dana Papa će održati misu u londonskom Hide parku, kojoj bi trebalo prisustvovati 80.000 ljudi. Sutra bi se Benedikt XVI. trebao sastati s biskupima Engleske, Škotske i Wellesa.