Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U Zadru sazrijelo vrijeme za internacionalizaciju investicija

17.09.2010. 22:00
U Zadru sazrijelo vrijeme za internacionalizaciju investicija


Ministar Kalmeta je ekskluzivno najavio raspisivanje natječaja za koncesiju na izgradnju putničkog terminala i stajanke te cargo prostora. Natječaj bi trebao biti raspisan do sredine listopada
Predsjednica  Vlade RH Jadranka Kosor  otvorila je jučer u Zadru  Britansko-hrvatski investicijski forum. Forum su zajednički organizirali Grad Zadar, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Britansko veleposlanstvo u Zagrebu. Rezultat je to četveromjesečnih priprema u  kojima je sudjelovao i Nick  Colgan, jedan od osnivača  The Garden festivala, koji se  svake godine održava u Petrčanima, i samo prošle godine je privukao 20.000 posjetitelja iz 36 država.
Povod forumu je, kako je  priznao zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić, činjenica što je Grad Zadar iscrpio vlastite izvore financiranja koji su do sada rezultirali s zamjetnim razvojem. Stoga je, kaže zadarski  gradonačelnik, došlo vrijeme  za internacionalizaciju investicija. Grad se obvezuje da će  učiniti sve da investitori što  prije dobiju potrebite suglasnosti.
U Zadar došli  predstavnici 26 tvrtki
Za britanskog veleposlanika Davida Blunta jučer je  bio, kako sam kaže, veliki  dan ne samo za Zadar, nego  za trgovačku povezanost između dviju zemalja. Ona je  rezultirala dolaskom predstavnika 26 tvrtki u Zadar.  Veleposlanik Blunt je naglasio da je Velika Britanija  peta trgovačka sila i u deset  je najvećih proizvođačkih zemalja svijeta. No, robna razmjena dviju država iznosi  svega oko 425 milijuna eura  te je Velika Britanija na toj  ljestvici tek deseti po redu  hrvatski vanjsko-trgovinski  partner. Koliki su potencijali  razmjene, govori podatak da  je s više od 22 milijardi funti  dohotka britanska zrakoplovna industrija druga po  veličini na svijetu. Nadalje,  britanska industrija opreme  za graditeljstvo „teži” 8,5 milijardi funti i 50.000 zaposlenih. Vrlo bitno je, naglašava David Blunt, da je  svako četvrto radno mjesto u  Velikoj Britaniji povezano s  izvoznim poslovima, a 3 do  3,5 milijuna radnih mjesta  povezano je trgovinom izravno ili posredno s Europskom  unijom. Hrvatska može imati  velike koristi od britanskih  iskustava u eksploataciji obnovljivih izvora energije, a  izvoz samo takve vrste robe  procijenjuje se godišnje na 30  milijardi funti.
Hrvatska – svjetsko  ulagačko odredište
Prije nego što je otvorila  forum, hrvatska premijerka  Jadranka Kosor rekla je da je  nedavno izgrađena infrastruktura preduvjet za privlačenje investitora. Želja je  da Hrvatska bude svjetsko  ulagačko odredište koje  očekuje da će sljedeće godine, do kraja mađarskog  predsjedanja, potpisati pristupni ugovor s EU. Premijerka očekuje da će se do  kraja ove godine ili početkom sljedeće godine zatvoriti  zposljednja dva, 8. i 13. poglavlje. Zato je naglasila da je  borba protiv korupcije u temelju hrvatskog gospodarstva.
Nije istina da Hrvatska nema program gospodarskog  oporavka. Programa je donesen 19. travnja 2010. Prva  velika mjera bila je smanjivanje neporeznih davanja.  Uredili smo i državna poduzeća, a jedan HEP koji je  dugovao 1,8 milijardi kuna,  danas ne duguje ništa. Do  kraja godine, anulirat će se i  dug INE od 1,3 ili 1,4 milijarde. Također smo smanjili  rokove  plaćanja,  a  donijeli smo i antikorupcijske mjere u svim državnim  poduzećima. Sve je to napravljeno da olakšamo investitorima, da bi bili brži i  učinkovitiji, pa i na taj način  da mijenjamo zakone, rekla  je hrvatska premijerka.
Po njoj sve je to rezultiralo  prvim naznakama rasta izvoza kao, primjerice, 11 posto u drvnoj industriji. Tu su i  A, B i C modeli kreditiranja  tvrtki, ali koji se apsolutno  ignoriraju što, po premijerki,  nije dobro.
Natječaj za koncesiju  za izgradnju  putničkog terminala
Ministar mora, prometa i  infrastrukture Božidar Kalmeta održao je prezentaciju  o prometnom položaju Republike Hrvatske u odnosu  na EU gdje istaknuo prednosti osobito hrvatskih luka,  koje su nekoliko sati bliže  odredištima u srednjoj i zapadnoj Europi za robe koje  dolaze Suezom. „Samo 8 posto od 700 milijuna tona  roba,  što godišnje prođe kroz  Suez dolazi u Jadransko more, rekao je ministar Kalmeta. Istovremeno, preko 90  posto trgovine EU odvija se  morem. Kalmeta je ekskluzivno najavio raspisivanje  natječaja za koncesiju na izgradnju putničkog terminala  i stajanke te cargo prostora.  Natječaj bi trebao biti raspisan do sredine listopada. U  ostalih šest prezentacija, britanskim investitorima su  predstavljene mogućnosti  ulaganja u željeznicu, luke i  marine, turizam, a zadarski  dogradonačelnik Dražen Grgurović predstavio je zadarske investicijske adute. Prije  svega luku Gaženica, Gospodarsku zonu Crno, ali i  projekt Ninsko blato i Šepurine. Za golf terene, rekao je  Grgurović, prostornim planom predviđeno je 14 lokacija. Sva ta investicijska  odredišta jučer su razgledali  britanski investitori.


 BRITANSKI ZADRANIN NICK COLGAN


Prezentaciju u zadarskom Arsenalu završio je britanski Zadranin Nick Colgan prikazavši film o tome kakve impresije Britanci, osobito oni mlađi, odnose iz Zadra nakon posjeta The Gardenu. Među predstavnicima tvrtki, baš zbog ovog festivala, bila je i direktorica britanske diskografske kuće EMI. Zanimljivo je da su se na forumu pojavili i predstavnici BAT-a čija je epizoda neslavno prošla na lokaciji nekadašnje tvornice duhana. Neslužbeno nam je rečeno, da poslovni krah u Hrvatskoj i Zadru BAT ni u kojem slučaju ne vezuje za prilike i odnose u lokalnoj samoupravi.