Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za sumnjivo meso nazovi “mesofon”

17.09.2010. 22:00
Za sumnjivo meso nazovi “mesofon”


Kupci će odsad, javno ili anonimno, moći dojaviti uočenu nepravilnost u proizvodnji ili prodaji hrane na broj telefona 0800 203 200


Građani koji Ministarstvu poljoprivrede žele, javno ili anonimno, dojaviti uočenu nepravilnost u proizvodnji ili prodaji hrane, od jučer to mogu učiniti na broj telefona 0800 203 200, ili mailom na adresu [email protected] – kazao je na konferenciji za novinare ministar poljoprivrede Petar Čobanković, osvrćući se na medijske napise o zamrznutom mesu starom i deset godina, koje se prodaje hrvatskim potrošačima. U Hrvatskoj, kazao je, osim mesa peradi, u maloprodaji nema zamrznutog mesa više od jedan posto, a općenito rok trajanja zamrznutog mesa nije zakonski propisan. Kako je kazao Gordan Jerbić, ravnatelj Uprave za veterinarsku inspekciju, proizvođač je samo dužan navesti datum do kojeg misli da je meso zdravstveno ispravno. Kako pak dodaje ministar, na svojoj deklaraciji meso mora imati navedenu zemlju uzgoja i zemlju klanja, dok se unutar tzv. LOT šifre na pakiranju nalaze i datum klanja, odnosno zamrzavanja proizvoda.
Činjenica je, međutim, da podaci iz te šifre nisu dostupni potrošaču direktno, već samo mjerodavnim službama, pa potrošač ne može odlučiti hoće li kupiti meso zamrznuto prije deset godina. Kako je jučer novinarima odgovorio Čobanković, on ne pamti kad se u Hrvatskoj dogodio zadnji eksces sa zdravstveno neispravnom hranom, što potrvrđuje sigurnost sustava provjere i kontrole hrane.
– Jedna od naših glavnih zadaća jest voditi brigu o potrošačima, što i činimo. Ministarstvo zaprima anonimne dojave o nepravilnostima, i sve se one provjeravaju – kazao je Čobanković, napominjući kako se ne smije, međutim, podcijenjivati niti iskustvo samih potrošača u kupovini.
“Nije našem čovjeku baš tako lako prodati rog za svijeću. Ja rijetko sam kupujem meso, ali svježe meso svatko razlikuje od onog zamrznutog pa prodavanog kao svježe. Vjerujem da svatko od nas ima u škrinji mesa, i zna kako odmrznuto meso izgleda”, ilustrativan je bio resorni ministar, siguran u postojanje punih “škrinja” u hrvatskim kućanstvima. Kako kaže, prilikom “identificiranja” i utvrđivanja kvalitete mesa potrošaču je najbitnije osjetilo njuha, a neće se kupiti niti ono “vizualno neprohvatljivo”. Prema Jerbićevim riječima, pak, svake godine inspekcija pregleda oko 30.000 pošiljaka mesa iz uvoza, kojeg je lani zbog različitih nedostataka i nepravilnosti, vraćeno s granice 127. Inspektori su pak lani podnijeli 35 optužnih prijedloga i tri kaznene prijave. Na pitanje o čemu se konkretno radilo, Jerbić je samo odgovorio kako je, mahom, bila riječ o utvrđenim higijenskim nepravilnostima, neodržavanju objekata za proizvodnju ili prodaju, ili pak o sirovinama bez navedenog podrijetla.
 


 NE BOJI SE NI HRENOVKI NI POLANČECA




Ministar Čobanković i jučer se nastavio šaliti na račun svog redovitog jelovnika, sačinjenog ponajviše od hrenovki, salama i pašteta, pa je kazao kako “njegova okruglost nije rezultat prehrane, već kraja iz kojeg dolazi”. Kao dijete se, veli, zdravo, prirodno hranio, i nije konzumirao mesne prerađevine poput hrenovki i pašteta. Upitan boji li se pak izjave Damira Polančeca, koji je kazao kako će otkriti četrdesetak afera u koje su bili uključeni svi ministri, Čobanković je odgovorio negativno.