Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ekološka poljoprivreda i održivi razvoj put su za bolju budućnost

Autor: Velimir Brkić

17.09.2012. 22:00
Ekološka poljoprivreda i održivi razvoj put su za bolju budućnost

Foto: Velimir BRKIĆ



Pogled u budućnost Sukošana i Zadarske županije zasigurno počiva na gospodarstvu, kojem moramo dati novi impuls, poručio je župan Stipe Zrilić
Dana 18. rujna 1991. godine mještani Sukošana i okolnih mjesta, zajedno s hrvatskim vojnicima, spriječili su prodor agresora na Jadransku magistralu čime bi Hrvatska bila presječena na dva dijela. Taj dan obilježava se kao Dan općine Sukošan i Dan obrane Sukošana i Debeljaka, kako bi se mještani ove općine (još i Gorica i Glavica) prisjetili izuzetne hrabrosti i domoljublja pri stvaranju hrvatske države.
– Dan obrane ni mi niti mlađi naraštaji nikada ne smijemo zaboraviti. Danas se u prvom redu prisjećamo naših poginulih vitezova, hrabrih mještana i Hrvatske vojske, koji su prije 21 godinu zaustavili Ratka Mladića i njegovu srbočetničku vojsku, ustvrdio je Martinac.
Na svečanoj sjednici održanoj u Domu mladeži uz općinske žitelje, vijećnike, predstavnike političkih stranaka i roditelje poginulih branitelja nazočili su brojni uglednici iz društvenog, političkog i gospodarskog života. 
Nakon uvodnog slova Tomislava Dražića, predsjednika OV-a, načelnik Martinac je nazočne podsjetio na najvažnije projekte u prethodnom razdoblju i najavio nove.
– Za kanalizacijski sustav Sukošana i Bibinja odobreno je 60 milijuna kuna. Zasad smo izgradili nultu fazu kanalizacijskog sustava, kopneni i pomorski ispust te uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Radovi na 1. fazi, u starom dijelu Sukošana i Bibinja, trebaju započeti u studenomu, najavio je Martinac, rekavši kako se očekuje objava natječaja za izradu dokumentacije 2. i 3. faze kanalizacijskog sustava.
Sva općinska naselja imaju vodu iz vodovodnih cijevi. Gotova je izgradnja vodoopskrbnog sustava Debeljak, Gorica, Glavica te zaseoka Vrljica i Goleš, osim mjesne vodovodne mreže u Gorici, koja bi se trebala financirati putem Hrvatskih voda ili fondova EU. Radovi na sukošanskoj rivi, vrijedni 2 milijuna kuna, nastavljaju se idućeg mjeseca.
Martinac je najavio početak realizacije projekta poticane stanogradnje za mlade obitelji u Debeljaku, izgradnju grobnica u Gorici, proširenje Dječjeg vrtića Zlatna lučica u Sukošanu, nastavak poticaja za novorođenčad, stipendiranje studenata, sufinanciranje učeničkih prijevoza i socijalno ugroženih obitelji, župa, svih udruga, DVD-a, Crvenog križa, Gorske službe spašavanja, Doma starih u Zemuniku, Opće bolnice Zadar…
– Pogled u budućnost Sukošana i Zadarske županije zasigurno počiva na gospodarstvu, kojem moramo dati novi impuls, a da se pritom ne ugrožavaju bogatstva prirode i očuva zdravlje ljudi, naglasio je župan Stipe Zrilić.
– Razvoj treba temeljiti na ekološkoj poljoprivredi i održivom turizmu. Potencijala za to zasigurno ima, a uspjeh ovisi o svima nama, kazao je Zrilić te pozvao nazočne načelnike i gradonačelnike da temeljito pripreme plansku strategiju kako bi ulaskom Hrvatske u EU realizirali što više komunalnih i infrastrukturnih projekata financiranjem iz europskih fondova.
Prethodno su kod centralnog križa na mjesnom groblju Sukošan položeni vijenci i zapaljene svijeće. Misu za domovinu u župnoj crkvi Sv. Kasijana predvodio je župnik don Tomislav Sikirić. Svečanom ugođaju na sjednici pridonijela je klapa Kaleta.