Popust od 25 posto kao mamac

Slika korisnika admin
bespravna gradnja_rusenje

Već predugo trajuća priča  o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata, što se  protegla na drugu Vladu  RH, a svodila se i dalje na  priču u izvedbi Grada Zadra  dobila je novi poticajni mamac.

Grad Zadar je odlučio  onima koji će komunalni  doprinos platiti odmah i odjednom pokloniti 25 posto  popusta. Nije riječ o malim  iznosima. Nije riječ o beznačajnom iznosu čak i pod  pretpostavkom da obitelj taj  novac nema, ali može uzeti  kredit jer popust bitno nadmašuje visinu bankarskih  kamata.

Naravno da je motivacija  Grada dvostrana: učiniti pomak u predugo trajućoj priči  i odraditi što bolje posao  koji cijela zemlja želi obaviti, a uz to ako je moguće  makar popustom doći do  dijela sredstava u proračunu  odmah. U smislu: bolje vrabac u proračunu odmah nego golub nekad.

Uostalom - kako bi potaknuli legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, vijećnici GV Zadra su ovu  odluku usvojili - jednoglasno.

Ako bi se, po gradonačelnikovim projekcijama, komunalni doprinos za kuću  od 200 kvadrata plaćao oko  28, a za kuću od 400 m/2  oko 58 tisuća kuna, onda je  ovih 25 posto više nego  znatno.

Vraćajući se onom što se  događa s legalizacijom  kažimo da je na državnoj  razini u zakonu usvojenom  za prošle Vlade odrađeno -  pojednostavljenje cijele procedure, što je na snazi od  ovog kolovoza.

 Potom je usvojen Uredba  koju je trebalo donijeti i  razradila je potrebno. Uz  zadržavanje, kažimo to,  "kazne" za bespravne graditelje, ipak se u svemu  drugom išlo na pojednostavljenje i poboljšanje onima koji ulaze u legalizaciju.  Vlada je naredila i mogućnost odgode plaćanja,  odnosno godinu dana  počeka.

Uz sugestije Vlade k pojednostavljenju i lakšim uvjetima Grad Zadar usvojio  je navedenih 25 posto popusta. Uz to u Zadru je  odlučeno da oni koji i uz taj  bonus od 25 posto ne  plaćaju odmah, da uz godinu dana počeka koje je  propisala država, mogu i  nakon toga plaćati u 10  rata.

Svi su izgledi da je tu kraj  povoljnostima.

U tom smislu i oni koji su  do sad čekali u nedoumici,  zbog najava određenih  olakšica, sada mogu u završetak procedure.

- Grad Zadar ima oko 400  podnesenih zahtjeva, a koji  su na neki način pomalo  usporavani jer podnositelji  su i sami čekali najavljena  poboljšanja, odnosno  sniženja u svoju korist. Sada  će, pretpostavljamo, i oni i  naše službe, ali i oni koji do  sad zahtjeve nisu podnijeli,  krenuti ubrzanije u proceduru, kazao nam je Matko  Segarić.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno