Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Žena ženi, majka majci

Autor: Valentina Pletikosić

17.09.2012. 22:00
Žena ženi, majka majci

Foto: Filip BRALA



Svaka žena koja je iskusila trudnoću i porod zna koliko je važno imati potporu, a na ovim radionicama mi zapravo potičemo mlade očeve da sudjeluju ne samo u trudnoći svojih supruga, nego i na porodu te kasnije u procesu dojenja
Novi ciklus besplatnih  radionica pripreme za porod i roditeljstvo “Tata, mama, stižem k vama”, u organizaciji zadarske Udruge  za obitelj i roditeljstvo Izvor, počeo  je u ponedjeljak 17. rujna.
 Od predsjednice udruge Ivane  Matulić saznajemo kako će se radionice održavati do 28. rujna ponedjeljkom, srijedom i petkom od 18  do 19.30 sati u prostorijama udruge  u samostanu sv. Frane na trećem  katu (ulaz je kroz klaustar samostana).
– Na radionicama ćemo govoriti o  njezi djeteta u prvim mjesecima,  suvremenim platnenim pelenama,  vježbanju u trudnoći, pripremi za  porođaj, što uključuje disanje i  olakšavanje boli, a mladim ćemo  roditeljima pojasniti zašto odabrati  dojenje, kaže Matulić te dodaje kako  se na Izvorovim radionicama može  razgovarati i svim drugim pitanjima  vezanim za trudnoću, porod i najraniju djetetovu dob.
– Na našim radionicama uglavnom  sudjeluje pet do deset trudnica i mladih mama, a ponekad se pridruže  i tate, što smatram da je vrlo važno.  Trudnoća nije samo mamima uloga,  jer upravo je tata taj koji je glas svoje  partnerice u trudnoći. Trudnica se  tijekom trudnoće može naći u brojnim nedoumicama, a upravo je tata  taj koji tada može pomoći, pogotovu  u razgovoru s liječnicima, kaže Ivana Matulić i nastavlja:
– Svaka žena koja je iskusila trudnoću i porod zna koliko je važno  imati potporu, a na ovim radionicama mi zapravo potičemo mlade  očeve da sudjeluju ne samo trudnoći  svojih supruga nego i na porodu te  kasnije u procesu dojenja. Što se  mladih majki tiče, vjerujem da su  naše radionice također korisne jer  ipak radimo po principu ‘žena ženi,  majka majci’, a savjet i ohrabrenje  koje dobijete od nekoga tko je sve to  prošao, zaista puno znači jer prva  trudnoća je vrlo intenzivno razdoblje u životu svake žene, a razdoblje  nakon poroda zna biti još i teže ako  niste pripremljeni, rekla je Ivana  Matulić te pozvala sve buduće roditelje da se odazovu ovim zanimljivim i korisnim radionicama, ali i  sve majke i očeve koji svoja iskustva  žele podijeliti s onima koji tek ulaze  u svijet roditeljstva.