Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nova seljačka buna

17.09.2013. 22:00


Seljaci se dižu i prosvjeduju, iz očaja ili obijesti pitaju se mnogi. Čitam u zadnje doba neumjesne, nevjerojatne usporedbe. Kako su hrvatski seljaci dobili velike novce, a nisu učinili ništa. A, nekadašnji kombinati su cvali.
Kako suvremeno poljodjelstvo propada unatoč dobivenim velikim potporama.
Da to je bilo “zlatno” doba, kada je veliki dio uzurpirane i opljačkane seljačke zemlje, nakon nacionalizacije pripao kombinatima. Njihove slavine punile su se ne samo seljačkom zemljom, već i novcem žitnih fondova od uvoza, koje je USA ostavljala hrvatskim seljacima.
Dobro je čuti, da ti isti kombinati u neovisnoj slobodnoj hrvatskoj državi stvaraju probitak, dok su se njihovi prethodnici kretali u gubitaškom krugu, koje je namirivala inflatorna tiskara.
No, vratimo se suvremenosti.
EU je mati svoga poljodjelstva. Čak polovica EU proračuna ide poljodjelstvu.
Novi EU seljaci, ne da se održavaju već i cvatu. Posebice je to vidljivo u rastućem poljodjelstvu Republike Poljske.
Hrvatski seljaci imaju itekako pravo, da dignu glas i traže svoj zajamčeni proračunski novčani odušak. Sve djelatnosti u Hrvatskoj ovisne o proračunu, ujedno su ovisne i o našem selu i poljodjelstvu. Ne pomoći seljacima značilo bi odrezati granu na kojoj sjedimo.
Licitirati o tome, kako su seljaci neorganizirani i rastrošni, slabo strukturirani i neuspješni, mala je utjeha onima, koji su pozvani da im pomognu, a vrlo malo su za njih učinili.
Mali dio proračuna, koliko su hrvatski seljaci dobivali ovih godina, kap je u moru potreba i onog, što su dobivali njihovi konkurenti u EU. Premda je hrvatsko poljodjelstvo u mnogim pokazateljima daleko odmaklo, valjalo je bolje pripremiti hrvatskog seljaka za nesmiljenu tržišnu utakmicu u okviru EU.
Vaš Bage