I Zadar pisce za KaLibar ima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Mirjana mrkela - zelimir peris - robert nezirovic
Marin GOSPIĆ
Mirjana Mrkela, Želimir Periš i Robert Nezirovic

Tri sljedeća dana Zadar će živjeti kulturu i književnost. Večeras počinje 2. KaLibar bestival - festival književnosti i kulture u organizaciji lokalne udruge pisaca ZaPis i Krune Lokotara. U Zadru će se u sljedeća tri dana predstaviti najbolje od suvremene hrvatske, regionalne i svjetske književnosti. A uz književnost, ove godine KaLibar nudi i vrhunski izložbeni i koncertni program.

Već lani, prve godine održavanja, bilo je jasno da je KaLibar festival koji obećava. Među gostima ovogodišnjeg KaLibra posebno valja istaknuti danskog pisca bosanskih korijena Alena Meškovića čija je knjiga "Ukulele Jam" prvo postala hit u Danskoj, da bi je tek onda čitali u hrvatskom prijevodu. Rumena Bužarovska, mlada makedonska spisateljica predstavit će svoje priče koje uskoro izlaze u Hrvatskoj.

Zadarska nevjesta Ivana Simić Bodrožić predstavit će svoju novu knjigu priča "100% pamuk", a Tea Tulić, svoj glazbeni projekt "Albumče", koji će izvesti zajedno s Japanskim Premijerima art-glazbenim sastavom iz Rijeke. I sami Japanski Premijeri izrazito su književno usmjeren projekt koji čine čak tri riječka književnika: Enver Krivac, Igor Beleš i Moris Mateljan, koji će uz glazbenu predstaviti i svoju književnu produkciju.

U sklopu festivala predstavit će se i projekt Balkan Noir koji je rezultat suradnje nekoliko hrvatskih izdavača sa ciljem da vrate kriminalistički žanr u književnu javnost. U sklopu projekta Zadru će svoje krimi romane predstaviti Merita Arslani, Emir Imamović Pirke i upravo objavljeni Želimir Periš.

Na čelu selekcije lokalnih književnika stoji Stanislava Nikolić Aras sa svojom prvom, dugo očekivanom zbirkom poezije "Takve se stvari događaju ljudima", a na festivalu će priliku dobiti i zadarski autori Mirjana Mrkela i Robert Nezirović.

Među gostima festival još su i pjesnici Dorta Jagić i Marijo Glavaš, prozaisti Marko Gregur i Kristijan Mirić, šibenski informatičar sa svojom prvom knjigom Informatičar starog kova.

Uz izložbu iz kolekcije Voje Šindolića, koji u Zadar donosi radove američkih bitnika od Bukowskog do Ginsberga, festival će večeras otvoriti prodajna izložba Maša Kolanović čiji su kompletni prihodi namijenjeni zadarskim beskućnicima. A, kao šlag na tortu, u centru festivalskog programa je Storytelling Show Tanja Mravak, najbolje od pripovijedne proze.

- Važnost književnog festivala u Zadru može se mjeriti kroz dvije prizme. KaLibar bestival, kao zadarski festival, daje veliki značaj lokalnim umjetnicima sučeljavajući ih s hrvatskim, regionalnim i međunarodnim etabliranim imenima i na taj način daje se važnost i lokalnoj književnosti. S druge strane, osim što kao festival dovodi brojne pisce, KaLibar i samom gradu uvijek ostavi nešto, a to nešto je knjiga. Iako tek drugi po redu, festival stvara jednu dobru naviku da se na svakom KaLibru objavi jedna knjiga zadarskog autora, a ove godine to su čak dvije, kaže ZaPisac Želimir Periš.

Prošle godine bile su to "Mučenice", zbirka priča našeg prvog sugovornika, koja je u godinu dana obišla Hrvatsku i svijet i doživjela i nekoliko prijevoda. Ove godine na KaLibru se od zadarske književnosti premijerno predstavlja zbirka poezije Staše Aras "Takve se stvari događaju ljudima" i Perišev roman "Mima i kvadratura duga".

No, osim Nikolić i Periša, na KaLibru će se predstaviti još dvoje zadarskih autora s novim i svježe objavljenim knjigama. Robert Nezirović, predsjednik ZaPisa, predstavlja se s friško objavljenim romanom "Klopka za četvero" u izdanju Funditusa, a Mirjana Mrkela premijerno s romanom za mlade tiskanim u kolovozu. 

Danas na KaLibru

18:30 - otvaranje festivala - izložba Maše Kolanović (KLZ) prodajna izložba za ZD beskućnike

19.00 - premijerno predstavljanje knjige Stanislave Nikolić Aras: Takve se stvari događaju ljudima, promotori Dorta Jagić i Kruno Lokotar

20.00 - promocija projekta Balkanski Noir, voditelj Kruno Lokotar, gostuju: Emir Imamović Pirke, Merita Arslani i Želimir Periš

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno