Grad preuzeo dovršetak centra Mocire

Slika korisnika valentinam
NAZIRE LI SE KRAJ?
Naša je želja da korisnici u Centar usele iduće godine. Odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo operativno vodi dovršetak ovog projekta i učinit ćemo sve da on bude gotov. Potpisan je i dodatak ugovoru kojim se Grad Zadar zadužuje za dovršetak projekta, ali uz sufinanciranje ministarstava, kaže Segarić
Grad će sanirati svu štetu nastalu na Centru Mocire proteklih godina i dovesti ga u stanje useljivosti

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa više nije nositelj projekta Centra za osobe s poteškoćama u razvoju - dovršetak radova prenesen je na Grad Zadar. Na sreću gradskih vlasti, omjer financiranja ipak ostaje isti te će Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike radove financirati s 50 posto sredstava, Ministarstvo znanosti i obrazovanja s 31 posto i Grad Zadar s 19 posto.

O tome u kojoj je fazi dovršetak Centra čija je gradnja započela davne 2007. godine, razgovarali smo sa glavnim operativcem ovoga projekta, Matkom Segarićem, zamjenikom pročelnika za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra. Segarića smo pitali ono što muči sve korisnike budućeg Centra - zna li se konačno njegov dovršetak, odnosno hoće li korisnici iduće školske godine useliti u Mocire?

Potpisan dodatak ugovoru

No, i Segarić je oprezan po ovom pitanju jer je već bilo više obećanja i od strane ministarstava i lokalnih vlasti kako će Mocire biti useljive gotovo svake školske godine. Poznato je, naime, da je kamen temeljac za toliko iščekivanu zgradu za djecu vrtića "Latica", učenike Osnovne škole Voštarnica i Udruge "Sunce" postavila HDZ-ova gradonačelnica Ana Lovrin. Dotad se izmijenilo nekoliko vlada, uglavnom HDZ-ovih, no Mocire su ostale nedovršene. Devastirane, razbijenih prozora, istrgnutih vrata i instalacija jer su lopovi proteklih godina odnijeli sve što se moglo odnijeti.

Hoće li, dakle, nova gradska vlast konačno dovršiti ovaj centar i je li gradski odjel koji je preuzeo projekt sebi zadao rok do kojega će zgrada biti useljiva?

- Naša je želja da korisnici u Centar usele iduće godine. Odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo operativno vodi dovršetak ovog projekta i učinit ćemo sve da on bude gotov. Potpisan je i dodatak ugovoru kojim se Grad Zadar zadužuje za dovršetak projekta, ali uz sufinanciranje ministarstava. Grad će sanirati svu štetu nastalu na objektu proteklih godina i dovesti ga u stanje useljivosti - kaže Segarić, a na pitanje koliko će ih, pak, sve to još koštati s obzirom da su se zbog oštećenja pojavili novi troškovi, odgovara da upravo rade na troškovniku.

- Radimo na projektnoj dokumentaciji kako bismo utvrdili troškove preostalih radova na objektu. Projektantni upravo utvrđuju sve detalje za dovršetak zgrade, a u tijeku i postupak javne nabave. Imamo dvije vrste šteta, jedne nastale od zuba vremena, ali i one zbog ukradenih instalacija. Tu su i vodovodne cijevi koje su možda oštećene jer voda njima nije tekla, pa će ih možda trebati zamijeniti novima - kaže Segarić.

Dozvola za ulazak na gradilište

Prethodno procijenjen iznos za dovršetak Mocira je osam milijuna kuna, međutim, već je jasno kako se ova svota od travnja kada je donesena procjena, polako povećava. Tada je, naime, Mocire posjetila ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić, kako bi potpisala dodatak Ugovora o sufinanciranju ovog centra. I sama je naglasila kako sredstva koja se dodatno moraju uložiti nisu toliko značajna kao 50 milijuna kuna koji su se uložili dosad. Na sastanku s gradskom vlašću poručila je kako bi "bilo vrlo nedgovorno zapustiti Centar s obzirom na potrebe koje su zaista značajne". Završetak projekta smatrat će uspješnim, zaključila je, kada on stvarno počne živjeti.

No, kada će on "početi živjeti" više nitko ne zna, a sudeći prema dosadašnjem odnosu prema ovom projektu ostaje nadati se da će Mocire, sada kada ih je preuzeo Grad, ipak biti gotove do iduće školske godine.

Aktualno ministarstvo u međuvremenu je riješilo i jedan velik problem, a to je izdavanje dozvole za ulazak na gradilište na koju se čekalo mjesecima. Naime, Državno odvjetništvo donijelo je odluku kojom investitoru omogućuje ulazak na gradilište, što je dosad bilo zapriječeno zbog tužbe i dugotrajnog sudskog postupka bivšeg izvođača Alcoma koji je tražio da mu se isplate dodatna sredstva za radove.

Centar će pohađati 200 djece i 55 vanjskih korisnika

Po prvim procjenama, za opremanje škole bit će potrebno oko 1,7 milijuna kuna, a za opremanje dječjeg vrtića dva milijuna kuna. Što se tiče broja korisnika, u Gradu su naveli kako je riječ o stotinjak djece vrtića „Latica“, isto toliko djece Osnovne škole Voštarnica, te o 55 vanjskih korisnika. Centar će imati terapijski prostor za osobe starije od 21 godine koje nisu obuhvaćene nekim oblikom školovanja, a korisnicima će na raspolaganju biti i dnevni i poludnevni boravak za osobe koje žive u udaljenijim dijelovima županije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)