U Kapetanovoj kuli otvorena izložba Zadranke Ane Jagić

Slika korisnika valentinam
SAMO MORE
Prizori su nastali kao izraz potrebe slikarskog uprizorenja osobnog doživljaja mora kao medija koji svojim gibanjem izaziva dojam sveobuhvatnog mira
Vedran SITNICA

Prigodno, s pjesmom "More" Meri Cetinić, u izvedbi Ive Mustać Klarić i njenih cura, krajem prošlog tjedna u galeriji Kapetanova kula otvorena je izložba slika Ane Jagić "Samo more". Zaključno s 29. rujna posjetitelji će biti u prilici doživjeti more kroz prizmu mlade zadarske umjetnice, neke nove i neuhvatljive detalje, kako je to rezimirao kolega umjetnik Dragan Jelavić.

- Ova je izložba posljednja u ovom ciklusu pa stoga, kako bi završili nego s morem, s nekim novim i neuhvatljivim detaljima tog mora, zaključio je Jelavić.

Okupljenima se obratila i sama umjetnica naglasivši kako je uživala slikajući, izrazivši nadu da će isto tako uživati i posjetitelji.

- Ja sam uživala slikajući, nadam se da ćete i vi uživati gledajući postav, kratko je rezimirala svoj doživljaj procesa stvaranja slika Jagić, pozvavši uzvanike u galeriju, službeno otvorivši izložbu.

Recenziju izložbe je napravila doc. dr. sc. Marija Buterin Mičić koja je istakla, kao i Jelavić, kako je Ana kroz ovaj ciklus dala naglasak na hvatanju onog neuhvatljivog, jedinstvenog i neponovljivog u moru.

- Voda kao nestalan medij s tisuću lica predstavlja neiscrpan izvor inspiracije i izniman slikarski izazov. Upravo je u ovom ciklusu naglasak na hvatanju onog neuhvatljivog, jedinstvenog i neponovljivog koje se uvijek giba, čak i kad je mirno.

Koristeći različite slikarske tehnike (akril, ulje, lavirani tuš) tematici mora se pristupilo gotovo fotografski: kroz kadrove čiste vodene mase s raspoređenim linijama i bojama koje slijede prirodan ritam vode u određeno doba dana.

Prizori su nastali kao izraz potrebe slikarskog uprizorenja osobnog doživljaja mora kao medija koji svojim gibanjem izaziva dojam sveobuhvatnog mira. Upravo taj dojam poziva promatrača da u sebi pokuša prizvati i osvijestiti ono što nije vidljivo golim okom, što se nalazi u dubinama i tek se da naslutiti, zaključila je Buterin Mičić.

Ana Jagić je rođena 1991. godine u Zadru. Završava Klasičnu gimnaziju Ivana Pavla II te nakon toga upisuje studij Grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Nevenka Arbanas.

Zimski semestar 2012./2013. provodi na Kraljevskoj akademiji likovnih umjetnosti u Antwerpenu u sklopu razmjene studenata. Diplomira 2016. godine pod mentorstvom izv. prof. mr. art. Tanje Dabo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje joj dodjeljuju i nagradu za uspješan rad tijekom studija i diplomski rad. Članica je HDLU-a i HDLU-a Zadar. Do sada je imala tri samostalne izložbe te sudjelovala na desetak skupnih izložbi i radionica.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)