Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Najjače izdanje na kojem prvi put neće biti Zadra

19.09.2018. 07:22


U dvorani Krešimir Ćosić od 20. do 23. rujna 2018. godine  održat će se peto izdanje košarkaškog turnira Zadar Basketball Tournament. Na turniru sudjeluju Fenerbahce, CSKA, Olimpia Milano, Bayern,  Maccabi Tel Aviv i Lioaoning Flying Leopards. Prema najavljenim sastavima riječ je o najjačem ZDBT turniru do sada. Osim Luigia Datomea koji neće zaigrati za Fenerbahce sva značajnija imena klubova sudionika se  nalaze na prijavljenim rosterima.
Turnir će početi sutra, a prvi na parket dvorane Krešimir Ćosić izlaze  igrači kineskog prvaka Liaoning Flying Leopardsa i ruskog CSKA. Leopardse predvodi NBA dvojac Lester Hudson – Brandon Bass, a Moskovljane zvijezde europske košarke Sergio Rodriquez i Nando de Colo.  Utakmica počinje u 18 sati. U 20.30 sati sastaju se Olimpia Milano i Maccabi Tel Aviv. U redovima talijanskog prvaka briljira Mike James koji je  2012. godine igrao za Zagreb. Preko LA Lakersa i Panathinaikosa stigao je  u redove Olimpije. Još je tu zvučnih imena poput Nemanje Nedovića,  Daugasa Kuzminskasa, Artirasa Gudaitisa… Ponos Izraela Maccabi Tel  Aviv u Zadar dolazi prvi puta. Uz Scottieja Wilbekina i Alexa Tyusa posebnu pozornost valja obratiti na 17-godišnjeg Denija Avdiju, sina Zufera  Avdije. Ovaj je mladi košarkaš predvodio tri godine stariju momčad  Izraela do naslova prvaka Europe na nedavnom U-20 Europskom prvenstvu.
U petak utakmice počinju pola sata ranije. Maccabi će se u 17.30 sati  sastati s trostrukim pobjednikom turnira Fenerbahceom. Viceprvak Europe i prvak Turske u Zadar dolazi u najjačem sastavu. Izostat će tek Luigi Datome, ali su zato tu Jan Vesely, Nicolo Melli, Tyler Enis… U 20 sati  sastaju se CSKA i Bayern. Bavarci će u Zadru zaigrati kompletni. To znači  da će se publici na Višnjiku između ostalih predstaviti Stefan Jović, Petteri Koponen i Leon Radošević… U subotu se u 18 sati sastaju Bayern i  Liaoning, a u 20.30 Fenerbahce i Olimpia Milano. U nedjelju su na rasporedu utakmice za plasman. U 15:30 sati igra se susret za 5. mjesto, u 18  sati za 3. mjesto i u 20. sati za prvo mjesto.
Uoči novog izdanja ZDBT organizatori su pripremili pregled dosadašnjih turnira, koji su najbolji klubovi, igrači, strijelci, najbolji skakači,  šuteri… Tako su Fenerbahce (omjer pobjeda i poraza 11-1) i Zadar (3-9)  igrali na sva četiri dosadašnja turnira. Darušafaka (5-4) je nastupila na  tri, a po dva nastupa imaju Cedevita (3-3) koja je 2014 igrala finale i Bayern (4-2) finalist iz 2015. Po jedan turnir imaju Alba Berlin (2-1), Olympiacos (2-1), Galatasaray (0-3), Crvena Zvezda (1-2), Lokomotiv Kuban  (1-2), Brose Basket (1-2) i BC Khimki (2-1). Fener je tri puta odnio kući  pobjednički pehar, a Darussfaka jednom. Fener je četiri puta bio u finalu, a pobjednički pehar podigao je tri puta…
Mahmutoglu Melih i Jan Vesely su odigrali najviše utakmica, čak njih  deset od ukupnih 12, Lovre Bašić je najviše minuta proveo na parketu  (212), Vesely ima najveću ukupnu valorizaciju, Konstantinos Sloukas  ima najviše asista, Anton Gavel ukradenih, Ekpe Udoh skokova…
Sve značajnije informacije o ZBT mogu su pratiti na zdbt.info i s- event.hr stranicama te na društvenim mrežama S-eventa (Twitter, Instagram, Facebook) kao i YouTube kanal.


Ulaznice
Ulaznice se mogu kupiti na blagajni ŠC Višnjik danas od 10 do 18 sati potom sutra od 10 sati do poluvremena posljednje utakmice. U petak, subotu i nedjelju ulaznice će se prodavati od 10 sati do poluvremena posljednje utakmice dana.


Škole košarke i Dječji dan
Najavljen je organiziran dolazak polaznika škola košarke i mlađih igračkih selekcija iz Pazina, Splita. Šibenika, Murtera, Škabrnje, Sukošana kao i svih sudionika Memorijalnog turnira Denis Špika u organizaciji KK Sonik Puntamika. Druženje male i  velike zadarske djece sa zvijezdama turnira održat će se na Forumu u subotu 22.  rujna u 10 sati u sklopu tradicionalnog Dječjeg dana.