Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Od jeseni omogućeno studiranje redovnim studentima na diplomskom studiju “Održivo upravljanje vodenim ekosustavima”

18.09.2018. 13:00
Od jeseni omogućeno studiranje redovnim studentima na diplomskom studiju “Održivo upravljanje vodenim ekosustavima”


Prošle godine na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru započelo je izvođenje diplomskog studijskog programa “Održivo upravljanje vodenim ekosustavima”. Prvu godinu izvođenja programa bilo je omogućeno upisivanje samo izvanrednih studenata koji su za školarinu morali izdvojiti 7.370 kuna. IStudenti su unatoč tome pokazali velik interes te je prvotno predviđena upisna kvota od 15 mjesta povećana na 30. No i ta je kvota popunjena u prvom upisnom roku te je u prvu generaciju studijskog programa upisano svih 30 studenata.
Od ove jeseni (akademska godina 2018/19) Uprava Sveučilišta u Zadru preko Ministarstva znanosti i obrazovanje osigurala je i financiranje za redovne studente, pa će 10 studenata od ove godine moći besplatno, uz sva studentska prava, studirati ovaj atraktivni studijski program. Prijave za redovne i izvanredne studente obavljaju se preko sustava studiji.hr (https://diplomski.studij.hr) i moguće su do 30. rujna 2018., dok će upisi za najbolje kandidate biti od 1. do 5. listopada 2018. godine.
Ovaj novi diplomski studij osmišljen je i izrađen u okviru projekta „Blue Education for Sustainable Management of Aquatic Resources (BLUE SMART)“ sufinanciranog od strane Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (European Maritime and Fisheries Fund – EMFF). Ukupna vrijednost projekta je nešto manja od 3 milijuna kuna. U svim svojim strateškim dokumentima EMFF naglašava potrebu za rastom i razvojem ribarstva i akvakulture na znanstvenim temeljima s naglaskom na održivost i zaštitu okoliša. Zbog toga je glavni cilj ovog projekta stvaranje novih vještina i znanja u sektoru plavog gospodarstva te povećanje mogućnosti zapošljavanja sadašnjih i budućih zaposlenika ovog sektora u Zadarskoj županiji i šire. Nositelj projekta je Sveučilište u Zadru (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu), a projektni partneri su Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA, Cromaris d.d. i WWF Adria.
Za potencijalne studente na diplomski studij “Održivo upravljanje vodenim ekosustavima“ valja naglasiti da studij traje dvije godine odnosno četiri semestra. Završetkom studija stječe se 120 ECTS bodova i akademski naziv magistra održivog upravljanja vodenim ekosustavima. Informacije o upisu na diplomski studij mogu se dobiti na tel. 023 200 824. Više o studiju možete pronaći i na poveznici: http://www.unizd.hr/poljodjelstvo/diplomski-studij-odrzivo-upravljanje-vodenim-ekosustavima. Više o projektu Blue Smart možete pronaći na stranici: https://www.bluesmart.hr/.