Za najknjigu Gradske knjižnice Zadar izabran roman "Enderova igra"

Slika korisnika valentinam
Završila „Potraga za knjigom ljeta“
Na drugom mjestu su romani „Djevojčica koja je pila mjesečinu“ Kelly Barnhill i „Hod po rubu“ autorskog dvojca Rosie Kugli i Marijana Pleše, a na trećem „Stavit ću te na Facebook!“ Katarine Solomun i trilogija „Prijestolje od stakla“ Sarah Janet Maas
Vedran SITNICA
Gradska knjižnica Zadar tradicionalnom manifestacijom promiče kulturu čitanja među djecom i mladima

S početkom nove školske godine završila je 8. akcija zadarske Gradske knjižnice "Potraga za knjigom ljeta", tradicionalna manifestacija koja promiče kulturu čitanja među djecom i mladima tijekom školskih praznika kako bi i u danima odmora, igre i kupanja ostali povezani s knjigom.

Potraga se i ovog ljeta odvijala pod motom „Knjigu u ruke, komentar na blog pa po nagradu!“, a manifestacija je bila namijenjena svim mladima u dobi od 12 do 19 godina koji su se željeli uključiti u potragu za knjigom koja po njihovom mišljenju zaslužuje titulu „Knjiga ljeta 2018.“

Tako su i ovoga ljeta zadarski tinejdžeri kroz akciju koja na zanimljiv način potiče kreativno izražavanje u sigurnom online okruženju birali najbolju knjigu i komentirali pročitano. Koje knjige su ove godine izazvale najveći interes i pohvale mladih zadarskih čitatelja upitali smo dipl. knjižničarku u Gradskoj knjižnici Zadar Žozefinu Žentil Barić, voditeljicu ove akcije i administratoricu ljetnih blogova Gradske knjižnice.

Za knjigu ljeta 2018., doznajemo, izabran je popularni znanstveno- fantastični roman "Enderova igra" Orsona Scotta Carda, čiji su protagonisti nadarena djeca od 6 do 13 godina koja su posebno vješta u vođenju kompjutorskih ratnih igara. 

- Na drugom su se mjestu našli fantasy roman „Djevojčica koja je pila mjesečinu“ Kelly Barnhill i realistični roman „Hod po rubu“ autorskog dvojca Rosie Kugli i Marijana Pleše. Treće mjesto podijelili su realistični roman „Stavit ću te na Facebook!“ Katarine Solomun i fantasy trilogija „Prijestolje od stakla“ Sarah Janet Maas, doznajemo dalje od Žozefine Žentil Barić koja kaže kako je smisao akcije, uz poticanje čitanja tijekom školskih praznika, i komentiranje pročitanih knjiga na blogu jer razgovor o pročitanom produbljuje doživljaj i razumijevanje teksta, ali i otvara nove poglede o nekom književnom djelu kroz komentare drugih čitatelja.

- Zato i kroz ovu ljetnu akciju potičemo mlade čitatelje na iznošenje svojih dojmova o pročitanoj knjizi, kaže knjižničarka Žentil Barić i dodaje da će najaktivnija čitateljica i sudionica ovoljetne „Potrage“, koja je komentirala čak šest knjiga biti nagrađena godišnjom članarinom u Knjižnici i knjigom na proslavi Dana Gradske knjižnice Zadar, 4. listopada.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)