Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarskom Caritasu 4,9 milijuna kuna za suzbijanje siromaštva

18.09.2018. 12:20
Zadarskom Caritasu 4,9  milijuna  kuna za  suzbijanje  siromaštva


Više od 2.000 osoba odnosno oko 500 obitelji bit će obuhvaćeno II. fazom projekta "Suzbijanje siromaštva u Zadarskoj županiji  podjelom hrane i osnovne materijalne pomoći – faza II", koji je Caritas  Zadarske nadbiskupije dobio na natječaju Ministarstva za demografiju,  obitelj, mlade i socijalnu politiku, a koji je financiran sredstvima Fonda  europske pomoći za najpotrebnije.
Kako je na konferenciji za medije Caritasa Zadarske nadbiskupije pojašnjeno, riječ je o projektu koji se naslanja na prošlogodišnji projekt s nekim manjim razlikama, a najvažnija je povećanje dobivenih bespovratnih sredstava za ovu II. fazu na čak 4.921.910 kuna. Za  prvu fazu projekta, podsjetimo, taj iznos bio je 3.577.000 kuna.
Dosadašnje rezultate ovog vrijednog projekta Caritasa Zadarske nadbiskupije, koji je prije par mjeseci predstavljen i u Bruxellesu kao primjer  dobre prakse, ali i za što će pristigla sredstva biti utoršena, predstavili su javnosti don Ivica Jurišić i Mirjana Tadić, ravnatelj i zamjenica ravnatelja zadarskog Caritasa, dok je o II. fazi  projekta govorila voditeljica projekta Danijela Stipanić Graf, prof.
– Odobrenim sredstvima osigurat će se paketi hrane koji će se korisnicima dijeliti u Socijalnoj samoposluzi sv. Frane, te gotovi obroci koji će  biti pripremani u Pučkoj kuhinji sv. Vinko Paulski u Zadru i Pučkoj kuhinji sv. Ante u Benkovcu. Također, za osobe koje neće biti u mogućnosti  osobno preuzeti pakete s hranom ili gotova jela, osigurana su sredstva za  dostavu u njihove domove. Gotove obroke primat će 300 osoba svakodnevno, dok će još 270 obitelji ili oko 1.350 osoba jednom mjesečno primati pakete s hranom, navela je Danijela Stipanić Graf, te istaknula kako  će se sva pomoć dijeliti putem Socijalne samoposluge, a moguća je dostava za one korisnike koji ne mogu osobno doći po pakete.
– Također, 110 obitelji s malom djecom jednom mjesečno primat će  pakete s pelenama, vlažnim maramicama i zaštitnom kremom. Nadalje,  85 djece školske dobi već je dobilo anatomske školske torbe ili ruksake,  školske udžbenike i školski pribor, a uskoro će dobiti i sportsku opremu.  Kuhinjska oprema i tekstil za domaćinstvo će se za 120 obitelji dijeliti jednokratno, dok će pakete s higijenskim proizvodima primiti 5 puta tijekom trajanja projekta, kazala je voditeljica projekta Stipanić Graf, te još  naglasila kako se ovih dana postupci nabave privode kraju, te Caritas  očekuje da će postići cijene niže od planiranih, zbog čega je za očekivati  da će to rezultirati povećanjem ciljane skupine. Navedimo još kako će se  sredstvima osiguranim kroz tehničku pomoć nabaviti jedan dio profesionalne kuhinjske opreme za Pučku kuhinju u Zadru čime će se unaprijediti uvjeti pripreme gotovih obroka za korisnike. Inače, Caritas Zadarske nadbiskupije svoj je prostor otvorio i u Kistanjama, mjestu koje nije  u Zadarskoj županiji, ali je u sastavu Zadarske nadbiskupije, gdje je 150  osoba također dobilo pomoć.