Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zastupnici u srijedu ponovno u saborskim klupama

18.09.2018. 11:54
Zastupnici u srijedu ponovno u saborskim klupama


Hrvatski sabor u srijedu započinje jesenje zasjedanje, a zastupnike, koji se nakon dvomjesečne stanke ponovno vraćaju u svoje klupe, čeka obiman dnevni red na kojem je već sada 127 točaka.
Sjednica će trajati do 31. listopada, nakon čega slijedi stanka, a Sabor s radom nastavlja 14. studenoga sve do ustavne stanke 14. prosinca.
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković  ističe kako zastupnike očekuje intenzivan rad, s obzirom da je iz vlade došlo dosta zakonskih prijedloga. "Vjerujem da ćemo raditi dobro i konstruktivno, te da ćemo popraviti ocjene koje po istraživanju imamo od naših građana", poručio je Jandroković.
S obzirom da će do ustavne stanke biti dvije sjednice zastupnici će tako dva puta imati priliku na saborskom 'aktualcu' postavljati pitanja premijeru i članovima vlade.
Na sutrašnjem Aktualnom prijepodnevu, kojim započinje saborska sjednica, bit će 38 zastupničkih pitanja. Prvi je na redu HRAST-ov Hrvoje Zekanović, a slijede ga dva SDP-ovca – Mihael Zmajlović i Željko Jovanović, dok će zadnje pitanje imati priliku postaviti HDZ-ov Mato Čičak.
Pred zastupnicima bi se uskoro trebala naći porezna, ali i mirovinska reforma, a prvog radnog tjedna na dnevnom redu je 12 zakonskih prijedloga u prvom čitanju. Među njima je i onaj o lučkim kapetanijama, vježbenicima u pravosudnim tijelima, poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, otocima, potpomognutim ali i brdsko-planinskim područjima, fiskalnoj odgovornosti, uzgoju domaćih životinja, morskom ribarstvu…
Predsjednik Sabora Jandroković najavljuje i kako će se rasprava o premijerovu godišnjem izvješću o stanju u društvu i radu vlade vezati za dvogodišnjicu vlade, u prvoj polovici listopada.
I izvan sabornice moglo bi biti burno s obzirom da bi se predstojećih dana trebalo konačno razriješiti pitanje čelnog čovjeka Kluba zastupnika SDP-a, a moguće je i formiranje još nekih saborskih klubova nezavisnih zastupnika.