[FOTO] CRNA TOČKA Na Babindubu se već godinama događa ekološka katastrofa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Općina Bibinje najavila skoru sanaciju i raščišćavanje
Ovo je grozno, nekad znaju i čagljevi dolaziti jer im miriše životinjski otpad. O zarazi i ostalome ne želimo niti misliti. A da ni to nije dovoljno, preko noći dolaze i prazne kamione pune septičkog otpada, govori nam mještanin Tomislav Babin
Marin GOSPIĆ
Biološki otpad prijeti zarazom lokalnom stanovništvu

Na samoj granici Zadra, na Babindubu već godinama se događa ekološka katastrofa. Naime, tamo netko godinama dovozi na tone i tone smeća, građevinskog otpada, šute, ali i mrtvih životinja i strvina. Na prostoru udaljenom stotinjak metara od kuća, zatrpanom ilegalno odbačenim otpadom kojega ima toliko mnogo da su makadamski putevi na tom dijelu zakrčeni i nemoguće je njima proći. U slučaju požara vatrogasna vozila ne bi bila u mogućnosti probiti se kroz nabacane kupe, odbačenu žbuku, brojne kaučeve, stolice, zahodske školjke i slično. A najgore od svega jest što tamo netko baca i životinjski otpad - uginule ovce, životinjske iznutrice, a moguće je vidjeti i truplo konja! Uz ljetne vrućine moguće je zamisliti o kakvom se prizoru i mirisu radi.

Mjesecima upozoravaju

- Ovo je strašno! Već sam nekoliko puta zvao nadležne službe i upozoravao na ovaj nered, ali nitko još nije došao. I vi ste pisali o ovome prije nekoliko mjeseci, ali od tada još nitko nije došao niti je išta učinjeno. Kad smo tek ovdje doselili situacija nije bila ovako strašna, ali zatvaranjem kamenoloma u Bibinjama i zabranom iskrcavanja otpada tamo, ljudi se se samo prebacili ovdje. Ovo je grozno, nekad znaju i čagljevi dolaziti jer im miriše životinjski otpad. O zarazi i ostalome ne želimo niti misliti. A da ni to nije dovoljno, preko noći dolaze i prazne kamione pune septičkog otpada, govori nam mještanin Tomislav Babin.
Rekao nam je kako je svakim danom sve više otpada te se od smrada od tih strvina i klaoničkog otpada, posebice ljeti, ne može više živjeti.
- Turisti koji ljetuju u Babindubu šokirani su kada krenu u šetnju ili vožnju biciklom i naiđu na ovakve slike. Ovo područje je blizu aerodroma i zaista sramotno da ovakvu sliku šaljemo u svijet. No, ono što je najvažnije opasnost koju život blizu ovakvog deponija predstavlja za nas i našu djecu. To je pravi rasadnik bolesti, objašnjava Babin dodajući kako zbog strvina ima jako puno muha i strah ga je djecu pustiti van da se igraju.

Uvjeti će se poboljšati

- Općina Bibinje svjesna je problema i lošeg ponašanja nesavjesnih građana, no moramo istaknuti da je na području Babinduba jako teško provoditi kontrolu odlaganja ilegalnog otpada, pogotovo kada znamo da je u našoj Općini zaposlen samo jedan komunalni redar. Stoga ovim putem javno apeliramo na sve građane da ne bacaju otpad u prirodu, pogotovo kada je Općina osigurala dovoljno mogućnosti za zbrinjavanje otpada. Reciklažno dvorište je besplatno za sve građane jer želimo zaštiti naša bogatstva od nesavjesnih građana koji bacaju otpad posvuda. Ovakvo ponašanje zaista nema potrebe, jer je odlaganje otpada na području Bibinja dobro riješeno, a uskoro, izgradnjom kompletnog reciklažnog dvorišta, stvorit ćemo još bolje uvjete, na nama je samo da brinemo o okolišu i ponašamo se odgovorno. Općina Bibinje jedna je od rijetkih koja redovno svake godine u suradnji s Udrugama provodi akcije čišćenja polja, plaža i našeg podmorja, a prošlog tjedna naručeno je čišćenje predmetnog područja od strane komunalne tvrtke Bibinjac d.o.o., poručili su nam iz Općine Bibinje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)